GİZEM GÖRÜR

CAMIN VE ÇERÇEVENİN KALİTESİ ÖNEMLİDİR

Açıklamasına kaliteli bir gözlüğün kaliteli olma sebebinin, üretilirken kullanılan ham madde olduğunu kaydederek açıklamasına başlayan Mutlu Çağırtekin, “Kaliteli bir güneş gözlüğünün belli standartları vardır. Camın ve çerçevenin kalitesi önemlidir. Çerçeveden ziyade kalite önceliği tabi ki camdadır. Kaliteyi asıl ortaya koyan şey ise kullanılan ham maddelerdir. Maalesef yurt dışından, uzak doğudan gelen işporta güneş gözlükler tezgahlardadır. Sadece kendi dükkanım için söylemiyorum, Keşan’daki hiçbir optikte bu tarz kalitesiz gözlükler bulamazsınız.” şeklinde konuştu.

RENK RENK POŞETLERİ GÖZLÜK HALİNE GETİRİYORLAR

Ucuz ve ekonomik gözlüklerin camlarının ve çerçevelerinin, çöplüklere atılan naylonlardan, malzeme ücreti verilmeden yapıldığını, dolayısı ile bu yüzden uygun fiyatlara satılabildiğinin altını çizerek açıklamasına devam eden Çağırtekin, “Bu ucuz ve ekonomik gözlüklerin camlarının yapımı için, Avrupa’daki çöplüklerden hurdalardaları alıyorlar. Tıbbi atık poşetleri, kanserojen maddeler de içeren yemek poşetleri, renkli naylon poşetler toplanıyor. Bir ısı vererek eritiliyor. Erittikten sonra çerçeveyi ne renk yapmak istiyorlarsa o renk boyayı katıyorlar. O renk renk, pembe kırmızı, yeşil poşetlerden, atıklardan oluşan camları da boyalar katarak zorla siyahlaştırıyorlar. O renk renk poşetleri gözlük haline getiriyorlar.” ifadelerini kullandı.

KORUMAKTAN ZİYADE ZARARLI IŞINLARI DAHA ÇOK RETİNAYA ÇEKİYOR

Bu tarz ekonomik gözlüklerin göz sağlığını nasıl etkilediği konusunda da açıklama yapan Çağırtekin, “Az önce tarif ettiğim naylon atıklardan oluşan gözlükler, ışığın karşıdan gelmesi halinde camın içinde dağılıyor ve ışığı retinaya ulaştırıyor. Yani korumaktan ziyade zararlı ışınları daha çok retinaya çekiyor. Bu tarz ürünleri kullanan vatandaşların, ortalama 45 yaşlarında, %100 katarakt olma ihtimali çok yüksektir, %30 oranlarına yakın, sarı nokta hastalığına ve bunun yanında birçok göz hastalığına yakalanma ihtimalleri çok yüksektir.” şeklinde önemli bilgilendirmelerde bulundu.

HİÇ KİMSE KALİTELİ BİR ÜRÜNÜ ÇOK DA UCUZA ALAMAZ

Bir ürünün kaliteli olabilmesini sağlayan şeyin, o ürünün kullanıldığı malzeme ile doğru orantılı olduğunu, dolayısı ile ham maddesi ucuz olan bir ürünün kaliteli olamayacağını, optiklerdeki güneş gözlüklerinin kaliteli ham maddelerden yapıldığı için, ekonomik gözlükler kadar uygun fiyatlara satılamadığını açıklayan Mutlu Çağırtekin, açıklamasına şöyle devam etti: “Tezgahlarda karşımıza çıkan güneş gözlüklerinin ham maddesine para ödenmiyor. Dolayısı ile tam anlamı ile bir kar sağlanabilindiği için de çok ucuz fiyatlara satılabiliyor. İnsanlara da cazip geliyor. Cam için söylediğim için her şey çerçeveler için de geçerli. Ekonomik gözlüklerin kolay soyulmasının sebebi de işte bu kalitesiz ham maddelerdir. Cilt kanserine bile yol açacak kadar ciddi bir durum söz konusudur. Hiç kimse kaliteli bir ürünü çok da ucuza alamaz çünkü kaliteli ürünlerin bir maliyeti vardır. Gözlerimizin bir yedeği yoktur. Göz sağlığımız bozulursa maalesef bunun bir geri dönüşü yoktur. Sağlık her şeyden önemlidir.

OPTİK GÖZLÜĞÜ KULLANILMIYORSA, HİÇ GÖZLÜK KULLANMAMAK DAHA FAYDALIDIR

Mutlu Optik Mesul Müdürü Optisyen Gamze Badır’ın ise, tezgahlardaki ekonomik gözlükleri satın alan vatandaşları, hiç gözlük kullanmamanın daha yararlı olduğu konusunda uyardığı açıklaması şu şekilde: “Tezgahlardaki ekonomik gözlüklerden satın alan vatandaşlara tavsiyem, hiç güneş gözlüğü kullanmamaları. Çünkü gözlerini güneşten korumak amaçlı alınan bu gözlükler, güneş ışınlarını daha fazla retinaya ulaştırıyorlar. Eğer optik gözlüğü kullanılmıyorsa, hiç gözlük kullanmamak daha faydalıdır.”

Son olarak Mutlu Çağırtekin, güneş gözlüğü satın alacak birisinin mutlaka bir optiğe uğraması gerektiğini, göz sağlığının önemli olduğunu hatırlatarak açıklamasını sonlandırdı.