Soru önergesini cevaplayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, 2014’ten itibaren elektrik sayaçlarının bakım ve değişimi için abonelerden hiçbir ücret alınmayacağını açıkladı.

Bakan Yıldız cevabında, bunun için gerekli yasal değişikliğin de geçen yıl yapıldığı bilgisine yer verdi. Dağıtım şirketleri önceki yıl abonelerden 50,7 milyon lira sayaç-sökme takma bedeli ve 132 milyon lira da sayaç okuma parası olmak üzere toplam 182,7 milyon lira tahsil etti.

Yasa gereği elektrik dahil 10 yılını dolduran sayaçların değiştirilmesi gerekiyor. Kamu eliyle yapılan elektrik dağıtımının bazı bölgelerde özelleştirilmesiyle, şirketler sayaç değiştirme çalışmalarını hızlandırdı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu mevzuatı gereği dağıtım şirketleri, değiştirilen sayaçlar için abonelerden 40–50 lira civarı bir ücret alıyor. Enerji Bakanlığı verilerine göre halen kullanımda olan yaklaşık 33 milyon sayacın yaklaşık 8 milyonu değiştirildi. Bakan Yıldız, 27 Ocak’taki açıklamasında 24 milyon abonenin sayaçlarını 5 yılda yenileyeceklerini söylemişti.

Elektrik dağıtım şirketleri abonelerden 2011 yılında toplam 132 milyon lira sayaç okuma parası ve 50,7 milyon lira da sayaç sökme takma parası aldı. Bakan Yıldız’ın, konuyla ilgili Manisa Milletvekili Erkan Akçay’ın soru önergesine cevabı “2011 yılı sayaç sökme takma geliri 50,7 milyon TL’dir. 2012 yılı için şirketlerce tahsil edilen sayaç sökme takma bedelleri henüz kesinlik kazanmamıştır. 2011 yılında 21 elektrik dağıtım şirketinin, sayaç okumaya ilişkin perakende satış hizmet bedeli olarak tüketicilerden aldığı tutar 132 milyon TL’dir” şeklinde oldu.

Sayaç parasını kaldıran yönetmelik

Bakan Taner Yıldız, 11.09.2012 tarihli ve 28408 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile Elektrik Piyasası Dağıtım Yönetmeliği’nin 7’nci maddesine “Dağıtım şirketi tarafından kalıcı olarak temin edilen sayaçların mülkiyeti, dağıtım şirketine aittir. Sayaçların kullanıcı mülkiyetinde olması durumunda da bağlantı noktası aynıdır” fıkrasının eklendiğini belirterek, “Bu fıkrada yer alan hüküm gereği 31.12 2013 tarihinden itibaren periyodik muayene, arıza vb. nedenlerden dolayı elektrik sayaçlarının değiştirilmesi durumunda sayacın mülkiyeti, dağıtım şirketine ait olacak ve vatandaştan hiçbir masraf alınmayacaktır.” dedi.