Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, 19 Ağustos 2013 Pazartesi günü Belediye Meclisi Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında, Keşan Belediyesi’nin 2004-2013 yılları arasındaki çalışmalarını içeren faaliyet kataloğunun tanıtımını yaptı.

Saat 11.45 sıralarında başlayan ve Keşan’daki yerel gazete ve ajanslar muhabirleri ile Halk TV ekibinin katıldığı tanıtım toplantısında Özcan, Keşan Belediyesi’nin 2004-2013 yılları arasında yürüttüğü önemli projeleri aktardı.

2004 yılından beri Keşan Belediyesi’nin neler yaptığını özetleyen bir kitap hazırladıklarını aktaran Mehmet Özcan, “Keşan Belediyesi’ni 2004 Mart’ında devraldığımızda Keşan’ımızın bir altyapısı dahi yoktu. Kanal şebekemiz Rumlar’dan kalmaydı. Nereden geçtiği bilinmeyen bir sistem içindeydik. Göreve geldiğimizde çok zor bir iş olan altyapıya el attık. Bazı belediye başkanları altyapıya girmenin seçim kaybettireceği düşüncesiyle bu işi hep ertelediler. Biz göreve gelir gelmez bu işe el attık.  Bir belediyenin başarılı sayılabilmesi için; kanalizasyon şebekesi ile arıtma sisteminin olması, içme suyunun yeterli ve kaliteli bulunması ve çöplerin bertarafı önemli kriterlerdir.” dedi.

Keşan Belediyesi’nin başarılı belediyelerden olduğunu söyleyen Özcan, “2,5 yılda ilçede 170 km. kanal şebekesi yeniledik. Bunun anlamı 170 km. bozulmuş yol demektir. Ve bunu düzeltmeniz için 3 yıllık bütçenizi sadece bu işe ayırmanız gerekiyor. Arıtma işimiz de hızlı bir şekilde ilerliyor. Sonbaharda Atık Su Arıtma Tesislerimizin inşaatına başlıyoruz. 2014’ün sonbaharında atık su arıtma tesisimiz devreye girecek. Yani kanalizasyon ve atık su işimiz tamamlanıyor. İçme suyunda da problemimiz yok. Kadıköy ve Kumdere’den gelen sular ilçemize yetiyor. Bu iki tesiste de önemli çalışmalar yürüttük. Şehir içi su şebekemiz de yeni. Keşan’ın 2030’a kadar su problemi yok. Ancak biz 2050 yılının suyla ilgili çalışmalarını yapıyoruz. GÜNEKAB kapsamında bölgenin çöplerini modern bir katı atık bertaraf tesisinde toplayacağız. Uzun mevzuatlardan geçtik. Bu tesisimiz de kısa zaman sonra faaliyete geçecek. Şu an vahşi depolama yapılan alanını da yeni tesis yapılınca ıslah edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Keşan Belediye Meclisi’nde 2004-2009 yılları arasında görev yaptığı mesai arkadaşlarından İsmail Eker’i, halen görevde bulunan 2009-2014 dönemi meclis üyelerinden ise Harun Yalçın’ı kaybettiklerine işaret eden Özcan, daha sonra kitapta yer alan faaliyetler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Türkiye’de TOKİ’siz sadece belediyenin yaptığı konutları Keşan Belediyesi’nin gerçekleştirdiğine vurgu yapan Mehmet Özcan, Keşan Belediyesi’nin bölgedeki ekonomiyi ve ticareti canlandırmak için de projeler ürettiğini, bunlardan birinin de Trakya’da Haller Mevzuatı’na uygun en modern halin, Keşan Belediyesi Toptancı Hali olduğunu söyledi.

Keşan’a modern bir balık pazarı ile Trakya’nın güneyinde en aktif ve en büyük ikinci el oto alım-satım merkezini yine Keşan Belediyesi’nin kazandırdığına işaret eden Özcan, Keşan Belediyesi’ne yeni hizmet binaları da kazandırdıklarını kaydetti.

Keşan Belediyesi’nin mücavir alanlarından olan Yayla Sahili’nde 48 adet dükkan ve sosyal tesisler ile Keşan merkezdeki 9 mahalle muhtarına yeni hizmet binaları kazandırdıklarını ifade eden Mehmet Özcan, Keşan’a ilçenin simgesi haline gelen Değirmen Tepe’yi inşa ettiklerini anlattı.

Keşan Belediyesi’nin kendi asfalt ihtiyacını, kurduğu asfalt şantiye sayesinde kendisinin karşıladığını, hatta çevre ilçe belediyelerine satış da yaptığını belirten Özcan, “Belediye olarak görev süremizde en önemli yaptığımız proje Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi olacak. Bu alan tam Esnaf AVM şeklinde olacak ve yeni belediye hizmet binamız da bu alanda olacak. İşi alan firmaya yer teslimi yapıldı ve inşaat sürüyor. Bu proje Trakya’da belediye eliyle yapılan en büyük proje özelliğini de taşıyor. Esnafımıza bu alandan ucuz dükkanlar sağlayarak ilçe merkezindeki ticareti daha da aktif hale getireceğiz. Eski pazaryerinde bulunan esnafımızı da mağdur etmedik ve onlara sorumlu belediyecilik kapsamında yeni yerler gösterdik. Parke taş ve bordür döşemelerinde de hatırı sayılır işlere imza attık. Bölgede 2686 ile en fazla inşaat izni ve 6832 ile en fazla oturma iznini veren belediyelerdeniz.” şeklinde konuştu. 

Keşan Belediyesi’nin 2004 yılında 9.729.654 TL olan gelir bütçesinin 2013 yılında tahmini olarak 51.050.00 TL’ye çıktığına vurgu yapan Özcan, belediyenin bilgi işlem servisinin de hem altyapı hem de çalışma olarak güçlü bir yapıya sahip olduğunu dile getirdi.

Keşan Belediyesi’nin temizlik işlerini yeniden kendi bünyesinde yürütmeye başladığını ve 12 yeni araç alındığını hatırlatan Özcan, belediyenin ayrıca söz konusu dönemler içinde 51 adet yeni hizmet aracı aldığını ve araç parkı konusunda önemli belediyelerden olduklarını söyledi.

Keşan Belediyesi’nin park ve bahçeler anlamında da çok ciddi işlere imza attığını belirten Mehmet Özcan, 19 adet park yapımı ve düzenlemesi gerçekleştirdiklerini, halka 130.000 m2’lik yaşam alanı kazandırdıklarını söyledi ve şöyle konuştu: "Keşan’a ayrıca Cennettepe adıyla çok güzel bir mesire alanı kazandırdık. Mezarlıklarımızın bakımını yaptık. Şehrimizi daha güzel hale getirmek için seralar oluşturduk ve bu seralarda 2004 yılından bu yana 15.000.000 çiçek yetiştirdik. 100.000 adet de fidan diktik. Keşan Atatürk Stadı ve Kapalı Spor Salonu’nu devraldık ve vatandaşlarımızın daha rahat ulaşabileceği bir kompleks haline getirdik. İlçeye profesyonel futbol müsabakalarının oynanabileceği sentetik çim sahalar kazandırdık. Bölgenin en güçlü itfaiye ekibi, aracına sahibiz. Bölgede son döneme kadar kaza kırım aracı sadece Keşan Belediyesi’nde vardı. Keşan Belediyesi olarak çevre duyarlılığı konusunda çok ciddi adımlar attık ve atmaya devam ediyoruz. Atığın geri dönüşümü sağlanabilen bir malzeme olduğunu gösterdik. Veteriner İşleri Müdürlüğümüz haşereler ve sivrisinekle mücadele konusunda bölgenin en önemli ekibine sahip. Başıboş köpek ve sokak hayvanları ile yakından ilgileniyor, kısırlaştırma ve bakımlarını gerçekleştiriyoruz. Yeni bir hayvan barınağı kurma projemiz var ve çalışmaları sürüyor. Toplu nikah ve toplu sünnet şölenleri gerçekleştirerek durumu iyi olmayan ailelerin zor günlerini en mutlu günlerine çevirdik. Vatandaşlarımızın hem boş vakitlerini iyi değerlendirmesi hem meslek edinmesi hem de aile ekonomilerine katkı sağlayabilmeleri için 23 değişik alanda 72 adet kurs açtık ve bu kurslarda 1649 kursiyere eğitim verdik. Sanata ve spora önem verdik. Şehirdeki spor kulüplerine hem maddi hem de manevi olarak destek verdik. Keşan Belediyesi’nde görev yapan eski başkanlarımızı unutmadık ve onları ölüm yıldönümlerinde andık. Çeşitli kültürel ve sosyal etkinler gerçekleştirdik. Festivaller ve özel günlerde organizasyonlar düzenledik. Saros Körfezi’nin eşsiz güzelliklerini tanıtmak amacıyla Türkiye çapında önemli windsurf, kiteboard ve yelken su sporları şampiyonaları düzenledik.”

Keşan’da yaptıkları hizmetleri önemlilik sırasına göre birer birer yerine getirdiklerine işaret eden Özcan, hizmet aşkı ve millet aşkıyla çalışanın her zaman kazanacağını, 10 yıla sığdırılan çalışmaların daha neler yapabileceklerinin göstergesi olduğunu söyledi ve “Sizin için, sevgiyle çalışınca oluyor.” dedi.

Keşan Belediyesi’nin önümüzdeki dönemde çok daha büyük projeleri üretmeye hazır olduğunu ve bunları ilerleyen süreçte açıklayacağını belirten Mehmet Özcan, “10 yılın emeği ve her şey gözler önünde. Cesaret ve hayal dahi edilemeyenleri başardık. Bunların devamı da gelecek. Yaptıklarımızın çoğunu hemşehrilik hukuku içinde çözdük. Nemalı bir işe karışmadık ve bu yönde de eleştirilmedik. Milyonluk işlere imza attık ama hiç kimse diyemez. Keşan için, sizin için, sevgiyle çalışınca oluyor.” dedi.