HABER MERKEZİ

Enez'deki Sahil Güvenlik Komutanlığı önünde duran tekne 'casus tekne bulundu' yorumlarına neden olunca, işin gerçeği de açıklandı.
Geçen yıl Temmuz ayında Saros Körfezi'nde balıkçı ağlarına takılarak deniz dibinden çıkarılıp, Enez Limanı'na getirilen ve Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanlığı'nın Enez Bot Komutanlığı yetkililerine teslim edilen yaklaşık 5 metre uzunluğundaki deniz aracı, son günlerde bölge halkı arasında 'casus tekne bulundu' yorumlarına neden olmaya başladı. Ancak, gerçeğin öyle olmadığı anlaşıldı. Tatbikatlarda 'hedef tekne' olarak kullanılan deniz aracının, NATO gemilerinin savunma sistemlerini denemek amacıyla Saros Körfezi'ndeki bir tatbikatta kullanıldığı ve silah atışları nedeniyle kurşun deliklerinin oluşmasıyla battığı belirtildi. Sürat teknesini andıran deniz aracının arkasında yatık şekilde bir motoru bulunuyor ve uzaktan kumanda edilerek hareket ettiriliyor.

VALİLİKTEN TEKNE AÇIKLAMASI

Konuyla Valilikten yapılan açıklamada, "15 Eylül 2017 tarihinde bazı basın yayın kuruluşları tarafından, 'Sahil Güvenlik Ekipleri Saros Körfezi Açıklarında Casus Bir Tekne Tespit Etti', 'Saros’ta Casus Tekne' vb. başlıklarla haberler yayınlanmıştır. Bahse konu haberlerde yer alan olaya ilişkin gerçek bilgiler kamuoyunun istifadesine sunulmak üzere aşağıda özetlenmiştir; 25 Temmuz 2016 tarihinde, 'Edirne İli Enez İlçesi açıklarında bir trol teknesinin ağına batık takıldığı” ihbarı alınmıştır. Görevlendirilen Sahil Güvenlik Botu tarafından, balıkçı teknesi kaptanı ile yapılan görüşmede 'Sultaniçe Limanı 7-8 mil açıklarında uluslararası sularda trol avcılığı yapılırken ağın birden ağırlaştığı, güçlükle çekilmesi sonucunda ağda küçük bir teknenin çıktığının görüldüğü' ifade edilmiştir. Bahse konu batık tekne, Cumhuriyet Savcısı talimatı ile Enez Limanı’nda bulunan Sahil Güvenlik Destek Tesisleri’nin yanında karaya çekilmiştir. Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından bahse konu tekneye ilişkin yapılan inceleme ve araştırmalar neticesinde, Teknenin yaklaşık 5 metre boyunda ve 1,5 metre genişliğinde olduğu ve üzerinde uzaktan kumanda maksadıyla kullanılabilecek kırık bir anten tespit edildiği, bunun haricinde aktif olarak çalışan herhangi bir muhabere ya da radar sistemi bulunmadığı, teknenin bulunduğu tarihten 5-6 ay önce batmış olabileceği, teknenin üzerinde kurşun delikleri bulunduğu, dünya donanma gemileri tarafından asimetrik tehdit eğitimleri kapsamında hedef teknesi olarak kullanılmak üzere üretilmiş, uzaktan kumanda edilen 'İnsansız Su Üstü Aracı' olduğu ve bölgede yapılan uluslararası tatbikatlarda kullanılarak batırılmış olabileceği değerlendirmeleri yapılmıştır" denildi.

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ