HABER MERKEZİ

Saat 14.00 sıralarında başlayan toplantıda Enez'in sorunları görüşüldü. Toplantıya, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, siyasi parti temsilcileri ve İl Genel Meclisi Üyeleri katıldı.

ENEZ’E BİR BÜTÜN OLARAK BAKMALIYIZ

Toplantıda konuşan Helvacıoğlu, “Enez, Odamızın hizmet alanı içinde olan, sadece turizm anlamında değil birçok konuda en çok gurur duyduğumuz bölgelerimizden.Enez’in ve dolayısıyla Saros Körfezi’nin daha da güzel yarınlara kavuşması için gereken her konuda el ele vermek gerektiğine her platformda dikkat çekiyoruz. Keşan, Enez ve İpsala’yı hep birlikte konuşuruz. Tüm bölgeye ‘Hamzadere’ diyerek bütünleştirdik. İş camiamızla, kaymakamlığımızla, belediyemizle, esnaf odalarımız ve muhtarlıklarımız ile birlikte Enez’e bir bütün olarak bakmalıyız. Enez’i bir marka haline getireceksek, daha sık toplanmalı, birlik ve beraberliğimizi daha da öne çıkartmalıyız. Enez’e sadece kum, deniz ve güneş olarak bakmamalıyız. Enez’i tüm değerlerinin en üst düzeyde karşılık gördüğü gelecek yıllara birlikte hazırlayacağız. Şanslı olduğumuz bir konuda Enez’de bayan bir kaymakamımızın olması. Bu her şehre nasip olmaz. Bölgeyi zenginleştirecek ve büyüteceksek kıyı köylerimizi önemsemeli ve turizme katkılarını arttırmalıyız. Yöresel ürünlerimizi değerlendirmeliyiz. Yöresel ürün potansiyellerimizin başlıcalarından biri olan ve odamızın coğrafi işaret sürecini başlattığı Çeribaşı Kiraz’ı gibi birçok ürünü markalaştırmalıyız.” dedi.

SAROS TURİZMİ İÇİN YATIRIM YAPACAK GİRİŞİMCİLERE YOL HARİTASI ÇİZMELİYİZ

Mustafa Helvacıoğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bir stratejiyi ortaya koyup hep birlikte bu plana sahip çıkmalıyız. Sezon içerisinde yaşanan olumsuzluklar ve eksiklikler ile turizm alanındaki gelişmeleri karşılıklı görüşerek, bunlarla ilgili bilgi alış verişinde bulunmalıyız. Turizm sezonu uzatacak projelerin hayata geçirilmesi konusunda ortak fikirler üretmeli ve bunların acilen uygulanmasını sağlamalıyız. İşte size 12 aylık bir proje; Trakya’nın kuş cenneti Gala Gölü Milli Parkı’ndan bahsediyorum. İstanbul’a yakınlığı, ulaşım kolaylığı ve ziyaretçilerinin her geçen gün arttığı 6 bin hektarlık bir park bölgesi. 200’e yakın kuş türü gözlemlenebiliyor. Türkiye’nin 2. büyük kuş cenneti olarak nitelendirilen alanda ziyaretçiler doğa sporlarını kurallara uygun olarak, doğal hayatı bozmadan yapabiliyor. Bunun yanı sıra yürüyüş, bisiklet kullanma, manzara seyretmek, doğa fotoğrafçılığı, kuş gözlemciliği, piknik gibi aktivitelere de o kadar müsait ki… Enez sahili planlı bir şekilde gelişmeye devam ediyor ama konaklama konusunda oldukça yetersiz. Konaklama olanaklarını geliştirmek zorundayız. Restoranlardan, kafelere, eğlence mekanlarından, sosyal tesislere kadar doldurulması gereken birçok boşluk göze çarpıyor. Bu kapsamda, yatırımcılarımızı bölgeye çekmek için projeler hazırlamalıyız. Saros turizmi için yatırım yapacak girişimcilere yol haritası çizmeli ve yatırım yapmaları konusunda onları teşvik etmeliyiz.”

ENEZ’İ MARKA HALİNE GETİRMELİYİZ

Birlik ve beraberliğin Enez’in geleceğini şekillendireceğini ifade eden Helvacıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:“İnanıyoruz ki Enez sahilleri bölgede olduğu gibi Türkiye turizminde de önemli bir paya sahip olacak. Kıyı köy sahilleri ile beraber yaz sezonunda toplam 1 milyon nüfusa ulaşan Enez’in potansiyelini ortaya çıkaracak projeler üzerine çalışarak Enez’i marka haline getirmeliyiz. Enez’de sadece Turizm yok. Tarımda var. Hamzadere Barajı sulama alanına giren Enez’in Tarım ve Hayvancılığını da unutmamak gerekir. Gıdanın önem kazanacağı önümüzdeki yıllarda iki ürün almanın yollarını aramalıyız.  Alternatif ürünlerimiz için çalışmalarımızı sadece çiftçilerimize bırakmamalıyız. Tarımda planlama eksikliğimizi tüm kurumlarımızla birlikte gidermeliyiz. Tarımda planlı verimli ve kaliteli üretimi belirli bir standarda oturtmak niyetindeysek, ürünü katma değerli hale getirip değer fiyatına pazarlama sorunu yaşamadan satabilmeyi hedefliyorsak, tüketicinin uygun fiyata, sağlıklı ve güvenilir ürün tüketmesinden yanaysak, çözümün kooperatifleşmekte olduğunu da söylemek isterim. Bölgemiz birlikte iş yapma kültürü ve kurumsallaşma konusunda maalesef çok zayıf.  O yüzden kooperatifleşmeyi sık sık konuşuyoruz fakat bir türlü teoriden pratiğe geçemiyoruz.  Türkiye genelinde kooperatifçilik başarılı olmasa da yöresel anlamda parmak ile gösterilecek başarılı kooperatifler var. Bizlere göre kooperatifçilik modelinin tarımın birçok temel sorununu ortadan kaldıracak bir model olduğunu düşünüyoruz. Yani çiftçi kendi içinde örgütlenmesi halinde yüksek girdi maliyet sorununu daha kolay çözecek, ürününe daha değer fiyat bulacak.”

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından açıklanan sonuç bildirgesi şu şekilde: Enez için ivedilikle master planı hazırlanmalı, Enez’e kent müzesi kazandırılmalı, Enez’de en az iki yıllık üniversite açılmalı, Enez-Keşan karayolu tamamlanmalı, Enez Limanı için gündem oluşturulmalı, yurtiçi ve yurtdışı turizm gezileri düzenlenmeli, Enez için kapsamlı tanıtım filmi hazırlanmalı, Enez tanıtım sitesi ve sosyal medya hesapları açılmalı, Enez için hediyelik meteryaller hazırlanmalı, Enez’de yöresel ürünler pazarı kurulmalı,  kıyı köylerin turizme katkısı arattırılmalı, turizm sezonunu uzatacak projeler üretilip uygulanmalı, Gala Gölü Milli Parkı’nın projelendirilip 12 ay turizme açılması, Enez Çeribaşı Kirazı’nın coğrafi işaret sürecinin tamamlanması.

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ