Herkes kendini şimdiden hazırlasın ki önümüzdeki seçimlerde kürt seçmeni yanına alamayan, yani daha açık bir ifade ile HDP’nin açık ya da zımni desteğini alamayan hiç bir ittifak’ın seçimi kazanması mümkün görünmüyor. Ben, bugün bu desteği bulacağını anlarsa AKP’nin MHP ile ortaklığını bile gözden geçirebileceğine inanıyorum. Çünkü zaten artık siyaset etik kurallara göre yapılmıyor. Örnek mi? Bir bakıyorsun, HDP’ye, PKK’ya her gün sövenler İstanbul seçimini kazanmak için Öcalan’dan rica edip kendilerini destekleyen bir mektup talep edebiliyorlar ve bu mektubun televizyonlarda okunmasından hiç utanmıyorlar. Ya da devletin televizyonunu Kuzey Irak’a gönderip APO’nun kardeşinden meded ummak bu insanları hiç rencide etmiyor. Yüzleri bile kızarmıyor.

***

İstanbul seçimini hem İYİ Parti hem de kürt seçmenin, yani HDP’nin desteği ile kazandığına hiç şüphe duyulmayan İBB Başkanı İmamoğlu’nun, dünya kadınlar gününde yayınladığı kutlama mesajında Akşener ile Buldan isimlerinin geçmiş olması Cumhur ittifakı trollerini çok sevindirdi. Millet İttifakı’nın dağılacağı hayallerini kurmaya başladılar. Yaygaraları çoksa da zeka seviyeleri düşük olan bu kitle, bu halkı aptal zannederek, hatta kafalarını kuma gömerek sevinç çığlıkları atıyorlar. Yani iktidar APO’dan yazılı icazet demeçleri alırsa bu halk onaylayacak, ama CHP yasal olan bir parti yöneticisinin kadınlar gününü kutlarsa millet ittifakı dağılacak. Evet… Bu adamlar bu halkı bu kadar aptal, basiretsiz ve duygusuz sanıyorlar.

***

Millet ittifakı bir koalisyon değildir. Seçim ittifakıdır. Partiler kendi siyasi ideolojisinden taviz vermiş ve birbirlerine sımsıkı sarılmış falan değiller. Bu kutlama mesajına ittifak içindeki partilerin de aynı tepkiyi göstermeleri gerekmez. Millet İttifakı’nda, partiler arasında sadece 2 ana konu üzerinde anlaşma vardır. Birincisi “Tek Adam”ın tekrar seçim kazanmasını önlemek, 2’ncisi de güçlendirilmiş parlamenter sisteme uygun bir Anayasa için çalışmalar yapmak.

Bu iki hedef için koşullar geçerliliğini sürdürdüğü müddetçe Millet İtifakı’nda bir ayrılık söz konusu olmaz. İttifak ve ittifak içinde olmasa da bu iki hedefi içselleştiren, destek veren diğer partiler Millet İttifakı’na destek vermeyi sürdüreceklerdir. O nedenle ittifaklar ve kim olursa olsun, hangi parti olursa olsun kürt seçmenin oyuna içten içe taliptir. Buna hem MHP hem de AKP dahildir. Millet ittifakı’nın her ne pahasına olursa olsun HDP ile olası bir ittifakı, Cumhur İttifakı’nın kabusudur. Bu oyunu bozmak için yapamayacakları şey yoktur.

***

Keşke böyle bir matematiksel başarı için, bu süreçte HDP de kendi üzerine düşeni yaparak, PKK’yı duygusal olarak bile desteklemediğini, kendisinin bir Kürt partisi değil, bir Türkiye Partisi olduğunu inandırıcı örneklerle vurgulayabilse. Çünkü tam demokratik bir Türkiye’ye herkesten daha çok kürt halkının ihtiyacı vardır.