CORANAVİRUS (CV) salgını ile ilgili olarak devletin aldığı ekonomik kararların Enez’deki, Keşan’daki vatandaşa yansıyıp yansımayacağını, ya da bir derde derman olup olamayacağını göreceğiz. Çok dikkatli dinlememe rağmen bu konuda doğrudan ve bireysel olarak bu paketten kimin ne derece yararlanılacağını ben anlayabilmiş değilim.

***

Önümüzdeki birkaç ay işsizliğin süper tavan yaptığı bir süreci yaşayacağız… Kapanan her tesisle birlikte hiç hesapta olmayan bir anda işinden olan insanlar azınsanamayacak kadar artıyor.

İyi de... Kiraları olan, borçları olan bu insanlar için ne yapılabilir?

***

Bence, örneğin, elektrik ve su giderleri bu karantina döneminde devlet tarafından karşılanabilir.. Ramazan paketleri ramazan gelmeden de dağıtılabilir. Bu konularda Sosyal Yardım ve Dayanışma Vakıfları günün gereklerine göre daha etkin düzenlemeler yapabilir.

Umarım Enez ve Keşan Kent Danışma Platformu’nu kuranlar ve diğer ilgililer başka tedbirleri de düşünmüşlerdir…

***

Salgının şimdilik büyük şehirlerde yaygınlaştığı anlaşılıyor… Bu nedenle büyük şehirlerde yaşayanlardan imkanı olanlar sahil kasabalarındaki yazlıklarına koşuyorlar… Bu da büyük şehirlerde kontrol altında tutulması gereken salgının küçük kasabalara doğru yayılmasına neden oluyor.

Bence bu yer değiştirmelerle gelenler Enez’de ve Keşan’da de kontrol altında tutularak onlara 14 gün karantina uygulaması yapılmalıdır. Bunun için sahil kasabaları girişlerinde gerekli ve sürekli kontroller sağlanmalı ve bukarantina gerekliliği, gelenlere imza karşılığı tebliğ edilmelidir. Sitelerde Site başkanları ve komşuları bu sürecin takipçisi olmalıdırlar. Anonslar ve diğer iletişim araçları ile bu konuda tüm halkın duyarlılığı ve katkısı sağlanmalıdır.

***

Ben istanbul’dayım. Yarın kısmetse, oğlumla beraber Enez’e dönüyor ve kendimi 14 gün karantinaya alıyorum. Bu dönem zarfında hiçbir ziyaretçi kabul etmiyorum. Hiçbir toplantıya katılmıyorum. Bunu korkumdan değil topluma olan saygımdan yapıyorum. Örnek olmak için yapıyorum. Enez'e Keşan’dan bile gelen olursa bu karantinayı uygulamaları gerektiğini düşündüğüm için yapıyorum…

Bu kurallara uymayanları kahraman değil, sorumsuzlar ve saygısızlar olarak nitelendiriyor, her ölümde katkılarının olduğunu ilan ediyorum.