Enez’de kurulu bulunan STK’larla yaptığımız söyleşilerin yedincisinin konuğu Enez Ortaokulu ve Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı Birsen Şahin. Kendisi ile Enez’de ortaöğrenim sorunlarına yönelik konuştuk.

Söyleşide İE- İsmet Esengin, BŞ- Birsen Şahin kısaltmalarıdır.

İE- Derneğiniz ne zaman kuruldu? Kaç üyeniz bulunmaktadır?

BŞ- Derneğimiz 2019 yılında kuruldu. Şu an itibarı ile 33 üyemiz bulunmaktadır.

İE- Derneğinizin amacı ve işlevi nedir?

BŞ- Enez Ortaokulu  ve Lisesi mezunları ile mevcut öğrenciler arasında iletişim ve dayanışma sağlamak. Bu konuda köprü görevi görüp Enez’deki okulların sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak.

İE- Şu ana kadar ne gibi faaliyetlerde bulundunuz?

BŞ- Kurulduğumuz yıl mezunlarımızı Enez Gençlik Parkında bir araya getirdik. Sonrasında Enez lisesinde yaptığımız toplantıda eski günleri andık. Bir de yemekli gece düzenleyip hem hasret giderdik hem de gelecek yıllara yönelik planlar yaptık. Sorasında pandemi süreci faaliyetlerimize sekte vurdu.

İE- Bugün Enez’de orta öğretimde karşılaşılan öncelikli sorunlar neler?

BŞ- Herkesin ortak görüşü yıllar içerisinde Enez’deki eğitim seviyesinin düştüğü yönünde. Üniversiteye giriş başarı durumuna baktığınızda bu tartışılacak bir konu değil. Bu yüzden veliler çocuklarını Enez dışında çoğunlukla da Keşan’da okutma gayreti içerisindeler.

İE- İmkanı olanlar dışarıda okuyor diyorsunuz. Peki, Enez’de kalıp eğitimine devam eden çocuklar açısından ne gibi sorunlar mevcut.

BŞ- Dediğim gibi, kalanlar da eğitim seviyesinin düşüklüğünden ötürü iddialı olamıyorlar. Öğretmenlerin sınıfta disiplin sağlaması çok zor. Öğretmen ile öğrenci arasında en ufak bir konu olduğunda veliler soluğu okulda alıyorlar ve şikayetçi oluyorlar. Öğrenciler öğretmenleri dinlemiyor, veliler de öğretmenleri desteklemiyor. Bu ortamda verimli ders işlenmesi de çok zor. Ayrıca öğrenciler arasında gruplaşmalar var. Bu sorunu kimse görmak istemiyor ama bu gruplaşmanın eğitimin önünde büyük bir engel olduğunu düşünüyorum.

İE- Enez’de eğitim kalitesinin düşüklüğünden söz ediyorsunuz. Oysa Enez’de yıllar önce çok daha az imkanların olduğu zamanlarda  Enez lisesinin çok başarılı olduğu dönemleri de biliyoruz. Kayda değer üniversiteleri ve bölümleri kazanan bir sürü öğrenci olmuştu. Tekrar benzer başarılı dönemleri yaşamak içinin neler yapılmalı?

BŞ- Öncelikle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü sorunu sahiplenmelidir. Veliler okuldaki disiplinin sağlanması için çocuklarını yönlendirmelidirler. Öğretmenlerle diyalog halinde sorunlar tesbit edilmeli ve hedef konulmalıdır.Okuldaki çocuklarımızın spor , sanat gibi etkinlik yapacakları alanlar bulunmamakta. Bu sorun da çözülmelidir. Yeni lise müdürümüzün sorunların bilincinde ve çok gayretli olduğunu görüyoruz. Umarız adım adım bu sorunlar çözülür ve lisemiz tekrar eski başarılı günlerine döner.

İE- Bu süreçte dernek olarak sizlerin katkısı neler olabilir.

BŞ- Geçmiş yıllarda lisemizde yetişip çalışma hayatına atılmış ve çok başarılı olmuş bir sürü mezunumuz var.Bizim niyetimiz bu mezunlarımızla mevcut öğrencilerimizi bir araya getirip rol model yaratmak ve deneyim paylaşımı sağlamak. Pandemi sonrasında bunu gerçekleştirebiliriz sanıyorum. Yine okulumuzun sorunlarına yönelik ihtiyaç duyulduğunda katlıda bulunmak isteriz.

İE- Eklemek istediğiniz başka konular var mı?

BŞ- Bu söyleşi vasıtası ile okulumuzun sorunlarını dile getirme fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederiz.

Enez’e katkı sağlayan STK’larla söyleşiler yazı dizimizin yedincisinde Enez Ortaokulu ve Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı Birsen Şahini konuk ettik. Sekizinci söyleşimizde konuğumuz Enez Avcılık ve Atıcılık Spor Kulübü Derneği Başkanı Yalçın Bitikli olacak. Sağlıkla kalın.