Enez’de bulunan STK’ların başkanları ile yaptığımız söyleşilerin üçüncüsünde konuğumuz Enez Ziraat Odası Başkanı Recep Elmas oldu. Söyleşiye Ziraat Odasında görevli Ziraat mühendisi Mert Zobar da katılıp katlıda bulundu.

Söyleşide İE- İsmet Esengin, RE- Recep Elmas kısaltmalarıdır.

İE- Sayın başkan,  Enez’in en fazla üyeye sahip STK’sı sizin odanız. Kaç üyeniz bulunmakta; odanızın amacı ve işlevi nedir?

RE- Odamıza kayıtlı 4000 üye bulunmaktadır. Bunların 1500 tanesinin dosyası bulunmaktadır. Yani 1500 üyemiz Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıt yaptırarak ziraat ile uğraşacaklarını beyan etmişlerdir. Odamızın üyeleri tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız. Odamız bu faaliyetlerde bulunacağını beyan eden çiftçilerimizi ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızı Çiftçi Kayıt Sistemine kaydeder. Böylelikle bu üyelerimiz devletin sunduğu teşvik ve desteklerden yararlanırlar. Ayrıca odamızın bir İktisadi İşletmesi de mevcuttur. Odamız üyelerimiz ile devlet kurumları arasında köprü konumundadır.

İE- Üyelerle iletişimi nasıl kuruyorsunuz? Çiftçilerin sorunlarının çözümüne yönelik neler yapıyorsunuz?

RE- Üyelerle bağlantımız çoğunlukla yüz yüze görüşmelerle oluyor. Üyelerimiz Enez’de bulunan odamıza gelip sorunlarını paylaşıyorlar. Duyurularımızı SMS yoluyla üyelerimize ulaştırıyoruz. Yerelde çözülebilecek sorunları İlçe Tarım müdürlüğü, Belediye ve Kaymakamlık nezdinde çözmeye çalışıyoruz. Genel sorunlarımız ise Edirne Ziraat Odası aracılığı ile çatı örgütümüz Türkiye Ziraat Odaları Birliğine (TZOB) iletilmektedir.

İE- Bugün çiftçilerimiz ne gibi sorunları bulunmaktadır?

RE- Tarımla uğraşan üyelerimizin en büyük sorunu girdi maliyetlerindeki anormal artıştır. Tarımın başlıca girdileri ilaç, gübre, tohum, mazot ve elektriktir. Bugün bu beş girdi kalemi de aşırı pahalanmıştır.  Örneğin sadece üre gübre fiyatları son 4 ayda 2250 liradan 3250 liraya gelmiştir. Ayçiçek tohum fiyatı 950 liradan 1350 liraya gelmiştir. Sadece gübrenin dekar başına maliyeti 30 TL artmıştır. Benzer artışlar ürün alım fiyatlarında gerçekleşmiyor. Bu aşırı maliyet artışları çiftçimizi boğmaktadır.

İE- Bu konuda devlet destek vermiyor mu? Çiftçiler bu durumla nasıl baş ediyor?

RE- Devlet çiftçimize dekar başına 8 TL olan desteğini bu yıl 16 TL’ye yükseltti. Ancak biraz önce belirttiğim gibi sadece üre gübresindeki fiyat artışının dekar başına ilave maliyeti 30 TL oldu. Diğer artışları da dikkate alırsanız çiftçimizin durumu gerçekten içler acısı. Üstelik destekler de zamanında verilmiyor. Örneğin 2020 destekleri henüz çiftçimize ödenmedi. Çiftçilerimiz de bu sorunlarla baş etmek için kredi kullanıp borçlanıyorlar. Bir kısmı çiftçiliği bırakıyor. Her yıl Çiftçi Kayıt Sistemindeki üye sayımız düşüyor. Bir kısım çiftçimiz de toprağını icara veriyor. Son dönemde icarlar oldukça arttı.

İE- Peki hayvancılıkta durum nedir?

RE- Benzer sıkıntılar hayvancılıkta da yaşanmaktadır. Orada da girdi maliyetleri aşırı yükseldi. Bir balya samanın fiyatı 5bin TL’den 14bin TL’ye yükseldi. Buna karşın mesela süt fiyatları oldukça düşük kaldı. Bir çok küçük işletme kapanmak zorunda kaldı. Bir çok üyemiz hayvanlarını satmak zorunda kaldı.

İE- Anlaşılan sıkıntılar çok büyük.  Peki odanızın imkanları neler? Üyelerinize nasıl destek oluyorsunuz?

RE- Odamızın da imkanları oldukça sınırlı. Üyelerden aidat toplamamız sıkıntılı. İktisadi işletmede yaptığımız satışlarla kaynak yaratmaya çalışıyoruz. Burada elde ettiğimiz parayı odamızın bütçesine katıyoruz. Bazen Ticaret Borsası gibi kurumlarla ortak eğitim faaliyetleri düzenliyoruz.

İE- Oda olarak kendinizi başarılı buluyor musunuz?

RE- Üyelerimiz için elimizden geleni yapıyoruz. Bunu onların değerlendirmesi gerekir. İktisadi işletmeyi büyütmek istiyoruz ancak şu an için maddi imkanlarımız oldukça sınırlı.

İE- Diğer devlet kurumları ile örneğin İlçe Tarım, Belediye, Kaymakamlık ile iletişiminiz nasıl? Onlardan beklentileriniz neler?

RE- Tüm kurumlarla iletişimimiz iyi. Ancak İlçe Tarımdaki ziraat mühendislerimizi daha çok sahada bizlere destek olurken görmek isteriz. Belki bunun için çalışma sistemlerinin değişmesi gerekebilir. Ancak daha fazla destek olabileceklerini düşünüyoruz. Ayrıca haftanın bir günü Enez’de sadece yerel üreticilerin katılacağı bir yöresel ürünler pazarı kurulması sebze, meyve ve hayvansal gıdalar üreten üyelerimize katkı sağlayacaktır.

İE- Başka ilave etmek istediğiniz konu var mı?

RE- Sorunlarımızı paylaşma konusunda gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederiz.

Enez’deki STK yöneticileri ile yaptığım söyleşilerin bir sonraki konuğu SS Enez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yaşar Pınarcı olacak. Sağlıkla kalın.