Edirne İl Genel Meclisi tarafından 2017 yılının ‘Enez Yılı’ ilan edilmesi nedeniyle dün Keşan’da basın ve bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Saat 14.00’te, Keşan Öğretmenevi bahçesinde başlayan toplantıda, oluşturulan Eşgüdüm Komisyonu tarafından ‘Enez Yılı’nın amacı, hedefleri ile planlanan etkinlikler hakkında bilgiler verildi. Toplantıya, Edirne İl Genel Meclisi’nin CHP’li Üyesi Şenol Kılıç ve Erol Açık, Enez Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İzzet Savuran, Enez Belediye Meclis Üyesi ile Esnaf ve Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Özkan Günenç, Kartopu Enez Gönüllüleri Derneği Başkanı Ulaş Demiray, Enez Doğal Yaşamı Çevreyi ve Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği Başkanı Selma Yılmaz ile diğer komisyon üyeleri katıldı.

Şenol Kılıç, 2017’nin ‘Enez Yılı’ olmasının Edirne İl Genel Meclisi’nce oy birliği ile alınan bir karar olduğunu belirterek, “Bu karar eşgüdüm komisyonunun tek elinde değildir. Enez’e faydalı olmak isteyen, Enez’e bir çivi çakmak isteyen, ‘Enez sevdalısıyım ben’ diyen, Enez’e ilgi duyan tüm kişi, grup ve odalar bu çalışmanın içinde gerek komisyon kurar, gerek kişisel olarak katkı verir, herkese açıktır. Tabii ki bütün bu çalışmaların bir merkezde toplanmasında ve onları organize etmede üst çatı oluşturulursa bunun daha verimli olacağını düşünüyorum. Enez, tarihi M.Ö. 6000’li yıllara dayanan kalesiyle, Ayasofya Kilisesi’yle, Roma Caddesiyle, manastırıyla, türbesiyle, İngiliz Kışlasıyla sayamadığımız birçok özelliğiyle her karış toprağından tarih fışkıran bir kent. Diğer bir yandan 30-35 kilometre uzunluğa sahip birbirini bütünleyen altın gibi plajlarıyla, tertemiz deniziyle, iki tane limana sahip. Diğer taraftan milli park Gala Gölüyle, Meriç Nehri’yle, lagün gölleriyle, çam ormanlarıyla, verimli topraklarıyla, temiz havasıyla, tarihi, denizi ve doğanın en güzel zenginlikleriyle harmanlayarak bizlere cömertçe sunan cennetten bir köşe Enez. Bu kadar özelliği bir arada taşıyan tek ilçe Enez’dir. Amacımız Enez’in gerek tanıtımına, gerek sorun ve çözümlerine öncelik tanımak, gerekse doğru planlamaların yapılmasına dikkat çekmek ve onlara katkı sağlamaktır.” dedi.   

ENEZ, İNSANLARIN YAZIN DİNLENME, NEFES ALMA MEKANI OLACAK

Yaz aylarında Enez’in 200 bin nüfusu barındırdığına değinen Kılıç, şunları söyledi: “Asıl yoğunluk bundan sonra başlayacak. Edirne’ye hızlı tren gelecek. 2017 sonu ya da 2018 başına bitirileceği söyleniyor. Hızlı trenin gelmesiyle Edirne’nin nüfusunun 750 bin-1 milyon olması bekleniyor. Edirne bu yoğunluğu alırken bundan diğer ilçeler de etkilenecek. İstanbul bir bakıma Trakya’yı büyük bir nüfus akımına uğratacak. Hızlı tren geldikten sonra kimse Çorlu’da, Çerkezköy’de oturmayacak çünkü Edirne ortaya bir iddia koydu. ‘Ben kültür, eğitim ve turizm kenti olacağım’. Edirne’nin yapılanması ve çalışmalar da bu yönde gelişiyor. Bunun Enez’i de etkilememesi mümkün değildir. Trakya nüfusu bu kadar göç alırken, Enez bu insanların yazın dinlenme, nefes alma mekanı olacaktır. Bu nedenle de Enez daha farklı bir nüfus yoğunluğuna sahip olacaktır.”

Şenol Kılıç daha sonra komisyonca Enez ile ilgili hazırlanan raporu okudu.

PLANLI FAALİYETLER

Şenol Kılıç, Enez’de yapılacak faaliyetler hakkında da bilgi vererek, “Nisan ayında, Enez’de, Edirne Belediyesi’nin katkılarıyla İl Genel Meclisi’yle birlikte ilk yardım müdahale eğitimi gerçekleştireceğiz.  Ücretsiz verilecek eğitimi bitirenlere Sağlık Bakanlığı onaylı sertifika verilecek. İkinci bir etkinliğimiz, milli eğitim müdürlüğümüzle ortaklaşa 10-24 Nisan 2017 tarihleri arasında tüm okullarda, öğretmen ve velilere, ‘otizm nedir, ilk belirtileri nedir, tedavi yöntemi nedir’ konulu eğitim verilecek. Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan organizasyonla 22 Nisan’da Edirne’den Enez’e 50 kişilik bir öğrenci grubu gelecek. Yetişirse de Enez’le ilgili nerde ne var konulu kitapçıklar dağıtacağız. Ayrıca yine derneğimiz tarafından hazırlanan ‘Adım Adım Enez’ adlı kitabı öğrencilerimize dağıtacağız. Amaçta şu, çocuk bugünden Enez’i tanırsa, bilirse yarın üniversiteye gidecek oralarda ilçemizi anlatacak. Memnun kalması çok önemli. Bir bakıma Enez’i tanıtmak da, sevdirmek de rehberimiz olacak.” diye konuştu.    

DEMİRAY: ENEZ BİR AÇIK HAVA MÜZESİ, BİR DOĞAL PARK GİBİDİR

Kartopu Enez Gönüllüleri Derneği Başkanı Ulaş Demiray da Enez’in tanıtımı adına rock müzik festivali düzenlemek istediklerini kaydederek, “Bu festivalde Yunanistan, Bulgaristan’dan insanlar gelsin, gelenekselleşsin istiyoruz. Motorcu gruplar var, o grupları Enez’e getirmeye çalışıyoruz. Keşan’da da 2-3 tane etkinlik düşünüyoruz. Mayıs ayında üst düzey yöneticilik yapmış İsmet Esengin’in darbuka çaldığı TSM korosuna Keşan’da konser verdirtmek istiyoruz. Ayrıca Keşan’da, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın da katılabileceği bir ‘Brunch’ düzenleyeceğiz. Bu programda Enez’le ilgili fikirleri de dile getireceğiz. Enez’le ilgili EFOD ve Ali Çıtak’ın fotoğraflarından oluşan resim sergilerimiz açılacak. Bunları Keşan’da, Uzunköprü’de, Enez’de sergileyeceğiz. Yine gün batımı gecemiz olacak. Yazarları davet edeceğiz. Hem gezilen hem de eğlenceli programlar düzenleyeceğiz. Öte yandan artık yaz okulu olmayan bir sahil, cazip bir sahil değil. Bu konularda herkesin katkısına ihtiyacımız var. Bu tanıtıma ve etkinliklere biz sahip çıkacağız. Keşan’ın da yardımıyla Enez’in mastır planının çıkarılması gerekiyor. Şimdiki belediye başkanı marifetmiş gibi TOKİ getireceğini söylüyor. Zaten sen altyapını kuramamışsın, çöpünü toplayamıyorsun bin konut daha yaptıracaksın. Enez bir açık hava müzesi, bir doğal park gibidir. Yavaş şehir kriterleri konusunda geliştirilmesi gereken bir kent.” diye konuştu. Toplantıda ayrıca Enez’in köylerinde 10 tane çocuk parkı yapılacağı da bildirildi. Toplantı, karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmasıyla sürdü.