3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Keşan Gazi Özel Uygulama Merkezi 1 ve 2. Kademe ile Eğitim İş Uygulama Merkezi’nde düzenlenen etkinlik, dün gerçekleştirildi.

Saat 10.45 sıralarında, merkezin çok amaçlı salonunda başlayan programa, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, İlçe Milli Eğitim Müdürü İlker Erarslan, Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Nergis Karaağaçlı, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı.

Okulun Zihinsel Engelliler Öğretmenleri Esra Ataç ve Mert Yumuşak sunumunda yapılan program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı.

GAZİ’DE, 70 ZİHİNSEL ENGELLİ ÖĞRENCİYE EĞİTİM VERİLİYOR

Keşan Gazi Özel Uygulama Merkezi 1 ve 2. Kademe ile Eğitim İş Uygulama Merkezi Müdür Vekili Galip Aydın, yaptığı konuşmada, okulda, zihinsel, fiziksel ve sosyal yönden yaşıtlarından farklı gelişim gösteren otistik, orta ve ağır düzeyde öğrenme güçlüğü yaşayan 70 zihinsel engelli öğrenciye eğitim verildiğini ifade ederek, “Okulumuzda 1 müdür, 1 müdür yardımcısı, 12 özel eğitim öğretmeni, 3 sınıf öğretmeni, 1 görsel sanatlar öğretmeni, 1 müzik öğretmeni ve 1 el sanatları öğretmeni ile eğitim faaliyetlerini sürdürmekteyiz. Özel eğitim, Türk Milli Eğitimi’nin genel amaç ve temel ilkeleri doğrultusunda, özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin; Toplum içindeki rollerini gerçekleştiren, başkaları ile iyi ilişkiler kuran, iş birliği içinde çalışabilen, çevresine uyum sağlayabilen, üretici ve mutlu bir vatandaş olarak yetişmelerini, Toplum içinde bağımsız yaşamaları ve kendi kendilerine yeterli duruma gelmelerine yönelik temel yaşam becerilerini geliştirmelerini, Uyum eğitim programları ile özel yöntem, personel ve araç- gereç kullanarak; eğitim ihtiyaçları, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda üst öğrenime, iş ve meslek alanlarına, hayata hazırlanmalarını amaçlar. 1992 yılında Birleşmiş milletler aldığı kararla, 3 Aralık gününü “Dünya Engelliler Günü” olarak ilan etmiştir. Üye ülkelerce 3 Aralık gününün ‘Engellerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması’ amacıyla tanınmasını istedi. Ve o günden sonra, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak bilinmektedir.” dedi.

TÜRKİYE’DE 8.5 MİLYON ENGELLİ VAR

Türkiye’de nüfusun % 12,29’unun engelli vatandaşlardan oluştuğunu dile getiren Aydın, şunları söyledi: “Bu da 8.5 milyon kişinin engelli olduğu anlamına gelmektedir. Engelli insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak çıkan bir sonuç olmakla birlikte, engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Bu anlamda, engelli vatandaşlarımıza acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır. Bu nedenle engellilere hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesine önem verilmelidir. Burada bizlere düşen görev bu çalışmalara destek vermek, Engelli vatandaşlarımızın da toplumun bir parçası olduğu gerçeğini kabul etmektir. Engellilerin, herkes gibi 365 günü yaşadığı gerçeğinin görmezden gelinerek sadece 1 gün için gazete, televizyon ve kamuoyunda gündeme getirilmemelidir. Hepimizin bire engelli adayı olduğunu unutmamalıyız.”

Etkinlik, 6-A sınıfının Ali Baba’nın Çiftliği, 9 ve 10-A sınıflarının Ispanaklı Yumurta, 6-B sınıfının Hayatı Tespih Yapmışım, 9 ve 10-A sınıfının ise Harmandalı gösterileriyle devam etti. Program, okulun Müzik Öğretmeni Soner Taze yönetiminde okul korosunun konseriyle son buldu. Öte yandan salonun küçüklüğü nedeniyle programa katılan bazı davetlilerin koridorda beklediği gözlendi.