10-16 Mayıs tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanacak olan Engelliler Haftası, dün düzenlen çelenk sunma programıyla başladı.

Saat 10.00’da, engelliler yararına kurulan dernekler tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başlayan programda, saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı söylendi.

Haftayla ilgili bir konuşma yapan Keşan Zihinsel Engelliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emine Sönmez, Engelliler Haftası’nda tüm annelerin, özellikle de büyümeyen çocuk sahibi annelerin Anneler Günü’nü kutladıklarını ve bu zor görevlerinde kendilerine sabır ve sonsuz sevgi gücü dilediklerini ifade ederek, “Engellilerle 26 sene önce başlayan birlikteliğim, sorunlarını, sıkıntılarını, acılarını iç içe yaşayarak, birebir mücadele ederek günümüze kadar sürmüş ve sürecektir. En mağdur engelli gurubu olan ‘Zihinsel Engelliler’ yaşamları boyunca destek almak zorundalar. Bu destek, hiç aksamadan annelerden gelir. Anneler yaşadıkları sürece evlatlarını asla bırakmazlar ve ihmal etmezler. Ama ya sonra? Tek isteğimiz, sonrasında devletimizin engellisine sahip çıkıp, onları yaşam merkezlerine alarak, sokaklardaki her türlü tacizden kurtarması. Bu konuda umudumuzu kaybetmiyoruz, kaybetmek istemiyoruz. İnanıyoruz ki, duyarlı insanlar, siyasetçiler, iş adamları sesimizi duyup projemize sahip çıkacaklardır. Engelliye yardımcı olmak, her sağlıklı insanın görevi olmalı ve siyasi görüşü ne olursa olsun, bu sosyal proje, huzurevinde dahil olmak üzere ilçemize kazandırılmalı. Uzun mücadelelerden sonra, ilçemize zihinsel engelliler için ‘gerçekten’ eğitim veren bir okul kazandırdık, gururluyuz.” dedi.

FİZYOLOJİK ENGELLİ SAYISI ARTMIŞTIR

Engelli haklarının sürekli suiistimal edildiğini ve bu yüzden engelli sayısının arttığını dile getiren Sönmez, şunları söyledi: “Fizyolojik engelli sayısı, sanıyorum inanılmaz artmıştır. Bana göre fizyolojik engel hastalıktır ve çoğu insan bu dertten muzdariptir. Suiistimal en çok bu alanda olmakta ve gerçek engellilerin hakları ellerinden alınarak, ancak yoksulluk seviyesinde iseler maaş bağlanmakta ve bakım ücreti almaktadır. Oysa zihinsel engelliyle yaşamak zordur, bunu yaşamayan bilmez. Senin cebinde paran olup olmadığını bilemez ve sadece ister. Sağlıklı bir çocuk değil ki, paranın olmadığını ya da yetersizliğini anlayabilsin. Zihinsel engelliyi anne ve baba dışında 3. şahıslara bırakmak yerine, devlet engellisine sahip çıkmalıdır.” 

Daha sonra buradaki etkinlik sona erdi.