Engelliler Haftası etkinlikleri dün saat 10.00’da başladı. Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan etkinlikte, Keşan Ortopedik Engelliler Derneği, Keşan Zihinsel Engelliler Derneği ve Keşan Engellileri Koruma Derneği’nin çelenkleri Atatürk Anıtı’na konuldu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Keşan Engellileri Koruma Derneği Basın Sözcüsü Sedat Aydemir kürsüye geldi.

“Sesimizi duyun. Hep birlikte engelsiz bir yaşam için, ötekileştirilmeden yaşamak istiyoruz.” başlığı altında yaptığı açıklamada Aydemir, şunları söyledi: “Yılda iki kere alanlara çıkıp haykırıyoruz, sorunlarımızı, isteklerimizi sıralayıp evlerimize dönüyoruz. Her geçen yıl biraz daha sorunlarımız artıyor, biraz daha yaşlanıyoruz. Biraz daha gelecek kaygısı içimize yerleşiyor. Sonra tekrar unutulup, bir sonraki yıl yine hatırlanıyoruz. Bu kısır döngü mütemadiyen devam ediyor.”

AYRIMCILIĞA TABİ TUTULUYORUZ

Genel olarak ülkede, engelliliği yaşam alanlarında bir engel olarak görme eğiliminin henüz kırılamadığını söyleyen Aydemir, “Eğitim olanakları, hayatı algılayış biçimleri değişse bile, bu olumsuz durum hâlâ sürüyor. Biz engelliler toplumda ötekileştiriliyoruz. Yani ayrımcılığa tabi tutuluyoruz. Bir de tersini düşünelim. Ayrımcılığın olmadığı, yani ötekileştirilmenin olmadığı bir toplum yaşamı. Bu ne demek? Birbirinden ayrılmaz onur ve eşitlik ilkesi demek. İşte özlediğimiz toplumsal tablo.” şeklinde konuştu.

Sorunlarının; işsizlik, ekonomik ve sosyal anlamda üretime katılamama olduğunu ifaden eden Aydemir, şunları belirtti: “Plansız kentleşme, yaşadığımız yerlerde hayata uyum sağlayamama, yaşam sıkıntılarımız, yaşadığımız toplumsal sorunlar, yasaların bizlere yönelik yetersizlikleri, eğitimde geri kalışımız, sosyal güvence yetersizliği, fırsat eşitsizlikleri. Asıl önemlisi, bizi korkutanı; engellilerimizin gelecekte ne olacakları, gelecek kaygısı.”

SAVAŞIMIZ BİR BÜTÜN OLARAK DEVAM EDİYOR

Ülke genelinde süregelen mücadelelerinin devam ettiğini ve bundan sonra da devam edeceğini dile getiren Sedat Aydemir, şunları söyledi: “Bu kentin engellileri olarak birçok şeyi aşma yolunda adımlar attık. Sorunlarımız olsa da gönül dostlarımızla, yöneticilerimizle, derneklerimizle yaşam savaşımız bir bütün olarak devam ediyor. Kentimizde bazı eksikleri değiştirmeye başladık. Yönetici mülki amirlerimiz bu konuda duyarlı ve istekli.

Buradan altını kalın çizgilerle çizerek sesleniyoruz: Bu şehrin engellileri olarak en temel hedefimiz, bıkmadan, usanmadan dillendirdiğimiz ‘Engelsiz Yaşam Merkezi’nin yapıldığını görmek. Bitişini seyretmek ve hep beraber açılış kurdelesini kesmek. Bu isteğimiz olmazsa olmazımızdır diyor; tüm engellileri, ailelerini, engelli gönül dostlarını ve her zaman yanımızda olup destekleyen basın emekçilerini selamlıyor, saygılar sunuyoruz. Engelli Haftamız kutlu olsun.”

Sonrasında engelli derneklerinin yöneticileri, veliler ve öğrenciler Keşan Kaymakamlığı, Keşan Belediye Başkanlığı ve Tugay Komutanlığı’nı ziyaret etti.

KEŞAN KAYMAKAMLIĞI ZİYARETİ

Keşan Kaymakamı Nuri Özder, engelli derneklerinin yöneticileri, veli ve öğrenci ile idarecileri, Kaymakamlık Toplantı Salonu’nda ağırladı.

Burada ilk olarak Gazi Özel Eğitim Uygulama Merkezi öğrencisi Ezgi Uçar tarafından Kaymakam Nuri Özder’e hediye verildi.

Kaymakam Özder, konuklara ziyaretlerinden ötürü teşekkür ederek haftalarını kutladı.

Özder, şunları söyledi: “Bu haftanın, engelli sorunlarının biraz daha azaldığı, biraz daha çözülme yoluna girildiği bir hafta olmasını temenni ediyoruz. Biz burada her zaman engelli kardeşlerimizin ve ailelerimizin yanındayız. İmkanlarımız ölçüsünde de her zaman yardıma hazırız.”

Daha sonra engelli derneklerinin başkanları söz aldı. Keşan Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Emine Sönmez, kendilerini kabul eden Özder’e teşekkür ederek, “Engelli Haftası yine başladı. Her sene hevesle başlıyoruz, sürekli aynı şeyleri dillendiriyoruz. Zihinsel engelliler olarak eğitim konusunda çok güzel yol kat ettik. Özel okullarımız oturdu çok güzel eğitim veriyorlar, devlet okullarımız çok güzel eğitim veriyor. Şu anda tek amacımız; engelsiz yaşam merkezine sahip olabilmek. Bunun, gün geçtikçe zaten Keşan için bir ihtiyaç olduğu, bizim söylememiz dışında herkes tarafından görülüyor. Engelsiz yaşam merkezi ile beraber huzur evi de bunun kapsamında olmalı diye düşünüyoruz. Çünkü yaşlıların da bakıma ihtiyacı var, gençler çalışıyorlar. Engelsiz yaşam merkezinin özel olmasından ziyade, devletin sahip çıktığı bir kurum olması gerektiğini düşünüyorum. Ben bir anne olarak devletin korumasında olmasını tercih ederim çocuğumun. Bu konuda gelişmeleri takip ediyoruz. Yaşam merkezi ile ilgili imar planı çalışmaları devam ediyor, sonlanmak üzere. İnşallah iyi bir şekilde sonuçlanacak.” dedi.

BİRLEŞEREK GÜÇ OLUŞTURMALIYIZ

Sonrasında söz alan Keşan Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı İsmail Büyükkayhan da, engelsiz yaşam merkezi için tamamen devletten beklenti içine girilmemesi gerektiğini ifade ederek, “Kendimiz de bir şeyler yapmaya kalkarsak devletin daha fazla katkıda bulunacağına inanıyorum. Devlet yapsın biz karşıdan bakalım yerine, birleşerek güç oluşturmalıyız. Kendi geleceğimizi garantiye alabilmek için; yaşlılarla ilgili bölümler, engellilerle ilgili bölümler, kimsesiz çocuklarla ilgili bölümleri bir çatı altında toplayarak büyük bir kompleks şeklinde başlarsak, devletin, siyaset olarak hangi hükümet olursa olsun bizden yardımı esirgeyeceğine inanmıyorum. Daha önce biz bunları denedik. Bizlere o hükümetler daha güzel destek olmuşlardı. Burada da Keşan olarak ya bir kurumun, örneğin Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’nın bir vakıf kurması düşünülebilir. Şahıs olarak kurulacak olan vakıftan pek gelecek göremiyorum ama kurum olarak bir vakıf kurulursa geleceğinin daha parlak olacağını düşünüyorum. Örneğin İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası bugün üniversitesini bile yapmıştır, zannediyorum bizde de böyle bir şeyler düşünülürse bu iş daha kolay olur. Tabii ki devlet o zaman bizi daha güzel destekler. Üstelik ufak araziler üzerine değil, büyük araziler üzerinde bu işleri düşünmeliyiz. Zihinsel engellilerle ilgili çalışmalarda Manisa başarıya ulaştı ve yapıyor. Bunu Keşan’da biz neye yapmayalım? Üstelik daha güzelini yapabiliriz, bizim arazilerimiz o bölgeden daha güzel. Bence Keşanlılar olarak birleşmek, bütünleşmek, güç oluşturarak inandığımız bu hedefe önce biz elbirliği ile gidip her şeyi devletten beklememiz lazım düşüncesindeyim.”

Bunun üzerine yeniden söz alan Emine Sönmez, engelsiz yaşam merkezi alanı ile ilgili imar çalışmalarının yapıldığını hatırlatarak, “Belki belediye daha farklı bir yer teklif etmiştir, değiş tokuş yapılmış mıdır bilmiyorum. Sonuçta imar planı yapıldıktan sonra Keşanlı sponsorlar var özel bir şekilde yapılacak, işletmeciliğini devlet yapacak. Bunun için ısrar ediyor. Özel çalıştırılan yaşam alanlarının çokta başarılı olduğunu söyleyemem.” dedi.

Keşan Engellileri Koruma Derneği Başkanı Fatma Öz de kendilerini kabul eden Kaymakam Nuri Özder’e teşekkür ederek, sözü engelli bir vatandaşa bıraktı.

Özder, devlet yatırımlarının gelmesi ilgili bir sorun görünmediğini belirterek, “İmar işi hallolduktan sonra, tabii sivil toplum kuruluşları, dernekler katkı yapar, devletin de öncü rolü olacaktır. Son yıllarda engellilere yönelik imkanlar arttı, ödenen ücretler ve okullar, huzur evleri, engelsiz yaşam merkezleri sayılarında oldukça fazla artış oldu. Gelişmiş olmanın gereği daha fazla olması lazım, bunlar da yeterli olmuyor. Devletimizin, hükümetimizin bu konularla ilgili her gün yeni çalışmaları var, yeni yatırımlar planlanıyor, bunlar ilçemize de yapılacaktır.” dedi.

Engelliler Haftası kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikler yarın ve 16 Mayıs 2016 Pazartesi günü de devam edecek.