SONGÜL KONAR

Tugay Komutanlığı Konutu önünden başlayan yürüyüşe, Keşan Belediye Başkan Vekili Nehir Gergin, Yenimuhacir Belediye Başkanı Mustafa Türker, Beyendik Belediye Başkanı Muhammet Örnek, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Gürcan Kılınç, CHP Keşan İlçe Başkanı Özgür Heves Yıldız, Belediye be İl Genel Meclisi üyeleri, engelli dernekleri temsilcileri, siyasi ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ile engelliler ve aileleri katıldı.

Saat 11.00’de başlayan yürüyüşe vatandaşlar da işyerlerinden alkışlarıyla destek oldu.

Kortej yürüyüşü Cumhuriyet Meydanı’nda sonra erdi.

Cumhuriyet Meydanı’nda devam eden programa Keşan Kaymakamı Nuri Özder de dahil oldu. Yürüyüş sonrasında engelli dernekleri tarafından Atatürk Anıtı’na çelenkler sunuldu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından Keşan Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Emine Sönmez konuştu.

“HAYAL ETMEYE DEVAM EDİYORUZ”

Engelliler ve aileleri olarak her yıl yaşadıkları sorunlarını ve isteklerini, sosyal zorluklarını, geçinme zorluklarını gündeme getirdiklerini ifade eden Sönmez, “Dertlerimize derman bulmaya çalışıyoruz. Derman bulabildik mi? Derman olmaya çalışılıyor, kabul ediyoruz ancak yeterli değil. Engelliler olarak birey olarak kabul edilmek, sosyal çevremize kavuşarak toplumda yerimizi almak istiyoruz. Derneğimiz 2002 yılından bu yana faaliyet göstermekte. Keşan’da engellileri topluma, tolumu da engellilere alıştırmak, sosyalleşmelerine katkıda bulunmak için pek çok çalışma yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Zihinsel engellilerde eğitimin bilincinde olarak, olması gerekenden asla ödün vermeden, sorunların üzerine gitmemiz, asla pes etmememiz sonucunda özür gruplarına göre eğitimin yapıldığı bir okulu ilçeye kazandırmamız bizim için gurur kaynağıdır. Derneğimiz Zihinsel Engeller Federasyonu ve Engelliler Konfederasyonu ile birlikte yıllardır engelli hakları için çeşitli çalışmalar yürütmüştür. Engellilerin hayata eşit ve özgür katılımı bizim için çok önemlidir. Engelliler Konfederasyonumun yürüttüğü kampanya sonucuna ulaşabilirse, engellilerimiz yoksulluk sınırından alınıp daha refah bir ortamda yaşamlarını sürdürebileceklerdir. Türkiye Birleşmiş Milletler Engelli Sözleşmesi’nde taraftır. Bu sözleşme anayasamız gereği kanun hükmündedir. Bu sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklere dayanarak bakım desteği ve muhtaçlık aylığı bağlanacak engellilerin tespitinde hane halkı toplam geliri yerine bireyin bizzat eline geçen gelire bakılması yönünde bir düzenlenme yapılması istenmektedir. Bu kampanyaya tüm engelliler ve ailelerinin destek olması gerekir ki kampanya başarılı olabilsin. Böyle bir günde engelsiz yaşam merkezinden söz etmemek olmaz. Bu konuda bazen umudumuzu kaybettiğimiz günler oldu, inat ettik yine umutlandık. Hayal etmeye devam ediyoruz. Sanki güneş doğuyor mu ne? Hayal ediyoruz işte. Lütfen elimizden tutun ve bize sahip çıkın. Engelli aileleri gerçekten çok zor durumda. Çocuklarımızı bizlerden sonra sokaklarda bırakmayın. Siz kendi canlarınızı ortalıkta bırakır mısınız? İnanın zihinsel engelli çocuklarımızın sizin sağlıklı çocuklarınızdan farkı yok bizim için. Değerli yetkililer, iş adamları ilçemize böyle bir merkez kazandırmak için hep birlikte çalışalım. Umuyorum, inanmak istiyorum ve bir daha tekrarlamak istemiyorum engelsiz yaşam merkezini. Sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle.” şeklinde konuştu.

Törende daha sonra Keşan Engellileri Koruma Derneği Üyesi Selvi Utaş bir konuşma yaptı.

Utaş şunları dile getirdi: “Bizlere destek verdiğiniz için hepinize çok teşekkür ederim. İnsanlar haklar bakımından eşittir. Hastalık ya da sakatlık nedeniyle kişi değerinden hiçbir şey kaybetmez.  Ayrımcılık bitmeli, acınma bitmeli, insan onuru zedelenmemelidir. İşsizlik ve ekonomik zorluklar anlamında sıkıntılarımız var. Annelik bile engelliler için 2 kat efor demek. Engelsiz yarınlarda buluşmak dileğiyle.”

Konuşmaların ardından program sona erdi.

Bu programın ardından Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkan Vekili Nehir Gergin, Keşan İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Tekin, Keşan Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Nergiz Mustafapaşa, Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü İlhan Saz, İŞKUR Keşan Hizmet Merkezi Müdürü Mehmet Yazıcı, engelli dernekleri ile Şapçı Prestige Hotel de bir araya gelerek engellilerin sorunlarını dinledi ve yapılabilecekler hakkında görüş alışverişinde bulundu.