AYŞİN SEÇİL GEZER

Saat 11.00’da Keşan Orman İşletme Müdürlüğü önünden başlayan yürüyüşe, kamu kurum ve kuruluş amirleri, engelli dernekleri temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile engelliler ve aileleri katıldı. 

CUMHURİYET MEYDANI’NDA GERÇEKLEŞEN TÖREN 

Yürüyüş sonrası engelliler yararına kurulan dernekler tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla devam eden programda, saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu. Buradaki programa; Keşan Kaymakamı Nuri Özder, 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Albay Öztürk Mustafa Yılmaz, Keşan Belediyesi Başkan Vekili Ercan Ersoylu ve Keşan’daki daire amirlerinin çoğu katıldı.

GÖNÜLDEN TEŞEKKÜR EDİYORUM

Haftayla ilgili bir konuşma yapan Keşan Zihinsel Engelliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emine Sönmez, “Yürüyüşümüze katılan herkese ve burada olan herkese gönülden teşekkür ediyorum. Bildiğiniz gibi engellilerin en zayıf halkası zihinsel engelliler. Ben bugün sizlere zihinsel engelli bir çocuğun annesine yazdığı bir mektubu ve annenin çocuğa cevabını okumak istiyorum.” dedi.

Emine Sönmez, anne ve çocuğun mektuplarını okuduğu sırada programa katılanlar duygu dolu anlar yaşadı.

SESİMİZİ DUYUN

Daha sonra söz alan Engellileri Koruma Derneği Basın Sözcüsü Sedat Aydemir de şunları söyledi: “Ben burada sizlere birkaç sorundan bahsetmek istiyorum. Daha önce bu sıkıntılarımızı dile getirdik ama yeniden anlatmakta fayda görüyorum. Hastane sorunumuz var. Seçim üstü siyasilere sesleniyoruz; hastanelerde beklemek istemiyoruz. Birkaç kalemde muayene katılım payı, ilaç yüzdesi ödemek istemiyoruz. Bizim engelli arkadaşlarımızın aylık 400 TL mütevazı bir maaşı var.  Bununla geçinmenin ne demek olduğunu buradaki arkadaşlarım bilirler. Hükümete sesleniyorum; toplumun öteki yüzü olarak yine unutulduk. Emekliye, gazilere, diğer kesimlere zam, engelliye gam. Hep bekle diyorlar, neyi bekliyoruz? Bizim yeterli sayıda oy potansiyelimiz var. Bu bir tehdit değildir, bu bir hak arama mücadelesidir. Merkezi hükümet; unuttuğun, yanlış yaptığın işi tamamla. Tüm engellilerin sinema, tiyatro özlemi var. Buradan yerel yöneticilerimize de sesleniyorum; bu arkadaşlarımıza bu imkânları sunalım. Bendis AVM’de sinema var ama yürüyen merdiven var. Tekerlekli sandalyedeki arkadaşımız nasıl çıksın? Çarşıda sadece 1 tane engelli tuvaleti var. Bütün parklarda, toplu yaşam alanlarında bu olmalı. Bizim sesimizi duyun artık. Oy kullanmak için 3., 4. katlara karga tulumba çıkarılan engelliler var. Sandıklar engellilerin ayağına gitmiyorsa zemin katlarda oy kullanalım. Engellilerimiz resmi araçlarla oy kullanacakları yerlere götürülebilir. Çoğu engellimiz demokratik hakkını kullanamıyor. Yatalak hastaların da evlerine gidelim.” 

Buradaki program katılımcılara Atatürk Parkı’nda pilav-ayran ikram edilmesinin ardından sona erdi.