CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Erdin Bircan, dün yaptığı açıklamada, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

TÜRKİYE DUVARA ÇARPIYOR

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bütçe görüşmelerinin sürdüğünü ifade eden Bircan, “Şu ana kadar yasalar çıktı ve oylamalar yapıldı. Bakıyorsunuz eğitim ve sağlığa ayrılan pay ile kendi alanlarında yapmak istediklerine ayrılan pay ile müthiş bir dengesizlik var. Bu dengesizliği giderebilmek için bazı şeylere ret oyu verdik. Muhalefet etmek için değil yapılacak olanlardaki yetersizliği gördüğümüz için ret oyu verdik. Sonuç olarak yarın (bugün) bütçe bitmiş olacak. Ancak Türkiye’nin sorunları bitmiyor. Türkiye’nin dış borcu 42 milyardan 670 milyara çıkan bir dış borçla karşı karşıyayız. İnsanımız bunu fark etmiyor. Daha önceki dönemlerde ekonomik ‘Türkiye şuraya buraya gidiyor’ diyorduk. Ancak AKP hükümeti ile birlikte algıyla Türkiye’de her şeyin çok iyi olduğu görüntüsüyle farklı algı yaratıyor. Türkiye’de her şeyin çok iyi olmadığını duvara çarptığımız zaman mı anlayacağız? Türkiye duvara çarpıyor. Şuanda koşar adım ülke faşist bir yapıya kovuşuyor. Faşizm ille fiziksel bir işkence değildir. Şuanda yaşadığımızdır. İnsanların özgürlüklerinin elinden alınmasıdır, baskıdır, düşüncenin engellenmesidir, insanların düşüncesinden dolayı hapislerde yatmasıdır. Biz CHP var olduğu sürece kendi gövdemizi siper ederek, buna engel olacağız.” dedi.

SÜTE OLAN TALEBİ BAZI UYGULAMALAR İLE ARTTIRABİLİRİZ

Basın mensupların son günlerde gündemden düşmeyen süt fiyatları ile ilgili sorusunu cevaplayan Erdin Bircan, şunları belirtti: “Süt fiyatları arz ve talep ile oluşuyor. Ancak süte olan talebi bazı uygulamalar ile arttırabiliriz. Daha önceleri et balık kurumu vardı. Ayrıca okul sütü projesi ile süt dağıtılacaktı. Benzer uygulamalar ile arz-talep dengesi sağlanabilir. Ayrıca devlet üreticiye destek olmak zorunda. Devletin böyle bir görevi var. Bu tip uygulamalar yapılmadığından dolayı ve ihracat konusunda yaşanan gelişmelerden dolayı süt fiyatlarındaki sorun ortaya çıktı. İhracat konusunda yaşanan sıkıntılar ile tamamen komşularımız ile iyi geçinmememizden kaynaklanıyor. Biz Suriye, İran ve Rusya’ya süt satan bir ülkeydik. Şimdi bu ülkelerle olan sorunlardan dolayı elimizde kalan ürün var. Karşılığı bu olmamalı ama dengeleri sağlamak devletin görevi.”

SUYUN TUZLU KALDIĞI YÖNÜNDE SÖYLEMLER VAR

Basın mensuplarının Ergene Eylem Planı konusunda sorusuna Bircan, “Bu konu ile ilgili mecliste bir konuşma yaptım. Mecliste biz hep bakana sataşırdık. Ancak bu kez bakan bana sataştı. Yaptıkları eylem planı; derin deşarj denilen bir sistem. Diyorlar ki ‘Biyolojik arıtma ile atık suları temizleyip Marmara Denizi’ne vereceğiz.’ Eğer su temizlendiyse tarımsal sulamada kullanılsın. Ancak suyun tuzlu kaldığı yönünde söylemler var. O zaman su temizlemeden verilecek.” şeklinde konuştu.