Hacer Doğrugüven: “Eylem planının Ergene Nehrine ve Havzasına yaptığı etkiler varsa öğrenmek istiyoruz”

Ergene Platformu Sözcüsü Bülent Kaçar, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nın 2nci yılında nehri kirletenlerin ve kirletenlere göz yumanların demagojilerinin teşhiri ve kamuoyuyla yüzleştirilmesi amacıyla 4 Mayıs Cumartesi günü Uzunköprü’de eylem yapacaklarını bildirdi. Kaçar, eylem öncesi Uzunköprü’de bazı kuruluşları ziyaret edeceklerini kaydetti.

Trakya bölgesindeki sanayi kuruluşlarının ve evsel atıklardan dolayı kirlenen Ergene Nehri’nde temiz sulardan eser kalmadı. Yıldız Dağları’ndan doğarak Ege Denizi’ne dökülen ve Trakya havzasına hayat veren ve çok sayıda canlı türünün yaşadığı nehir son yıllarda yapılan çevre ihmali nedeniyle kırmızı renkte akıyor. Bir zamanların berrak akan nehir suyu Çerkezköy ve Çorlu ilçelerinde kurulan sanayi kuruluşlarının bıraktığı sıvı atıkların nehir suyu ve yatağını kirlettiği iddia ediliyor. Suya karışan kimyasal atıklar insan sağlığı kadar bölgenin verimli tarımsal arazilerini de olumsuz yönde etkiliyor. Nehrin kurtarılması ve eski günlerine dönmesi için bölgenin yetkilileri girişimlerini sürdürüyor.
Buna rağmen ekolojik dengesiz bozulan nehrin kurtarılmasının uzun yıllar sürebileceği söyleniyor. Nehir suyu ve yatağının kirletilmesinden en fazla etkilenen yerleşim birimlerinin başında Edirne’nin Uzunköprü ilçesi geliyor. Edirne İl Genel Meclisi Üyesi ve Tarım-Hayvancılık Komisyon Üyesi Salih Alan da bir zamanlar değişik birçok kavun, karpuz ve meyvenin yetiştiği Uzunköprü ve Meriç köylerinde artık tarımın kan kaybettiğini söyledi.

Nehir kirliliği nedeniyle Uzunköprü’nün göç verdiğini ileri süren Alan, “Ergene ve ergene ovasının eski düzenine kavuşması ile bölge eski istikrarlı günlerine kavuşacaktır.’’ dedi.

“Eylem planının Ergene Nehrine ve Havzasına yaptığı etkiler varsa öğrenmek istiyoruz”

Öte yandan, Uzunköprü Ergene Platformu ve Uzunköprü Çevre Gönüllüleri Derneği üyeleri Ergene Nehri’nin kirlilikten kurtarılması adına açıklanan Eylem Planı’nın mevcut durumu hakkında bilgi almak amacıyla gönderdikleri dilekçiler hakkında bir basın açıklaması yaptılar.

Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 11. maddesi uyarınca Çevre ve Orman Bakanlığı’na, Kırklareli ve Tekirdağ Valiliklerine sorulan sorular hakkında bir basın açıklaması yapan Ergene Platformu adına Hacer Doğrugüven“Büyük vaatlerle açıklanan eylem planının Ergene Nehrine ve Havzasına yaptığı etkiler varsa öğrenmek istiyoruz.” dedi.

Doğrugüven, yaptığı basın açıklamasında şu bilgilere yer verdi: “Zamanın Çevre ve Orman Bakanlığının Ergene Havzası Koruma Eylem Planını açıklamasının üzerinden tam iki yıl geçmiştir. İki yıl devlet hayatında önemli bir süredir. Büyük vaatlerle açıklanan eylem planının Ergene Nehrine ve Havzasına yaptığı etkiler varsa öğrenmek istiyoruz.  Çünkü kamuoyuna 2013 yılında Ergene Nehrindeki kirliliğin %50 azaltılacağı ve sonra da hep birlikte Ergene Nehrinde yüzüleceği sözleri verilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Su İşleri Bakanlığına ekteki dilekçede belirttiğimiz soruları yazılı olarak “Bilgi Edinme Hakkı” çerçevesinde gönderiyoruz ve doyurucu, ayrıntılı, yazılı açıklamalar bekliyoruz. Artık yeni vaatler ve siyasi açıklamalar duymak istemiyoruz. Çözüm açıkça belli ve çok kolaydır. Yetkililer, Çevre Yasasını uygulamak için neyi beklemektedirler?  Danıştay’ın belirttiği etkin idari tedbirler çerçevesinde para cezası kesmek yerine nehri kirleten tesislerin faaliyetleri derhal durdurmalıdır! Ergene Platformu adına Uzunköprü Çevre Gönüllüleri Derneği olarak Bilgi Edinme dilekçelerimizi, şimdi buradan, bir kez daha, Bakanlıklara ve Tekirdağ Valiliğine gönderiyoruz.”