Ergene ilçesine yapılması planlanan kömürlü termik santral için yapılan eylemlerin ardından konu Meclis gündemine de taşındı.

CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divan Üyesi Emre Köprülü, Trakya’da yapılması planlanan Termik Santrallerin çevre ve insan sağlığına etkilerinin araştırılması ve alınacak önlemlerin saptanması amacıyla hazırladığı araştırma önergesini Meclis’e sundu.

CHP’li Köprülü önergesinde, termik santralden çıkan gazların tarım ürünleri, hayvanlar, su varlıkları ve ormanlar üzerinde kalıcı tahribat bıraktığını vurguladı.

Bu santrallerden çıkan maddelerin, içerdikleri ağır metallerle insanların merkezi sinir sistemini etkilediğini, anormal doğumlara sebep olduğunu, gelişme ve öğrenme yeteneğini azalttığını ve en ağırı çıkan küllerde var olan radon gazının kanser vakalarında büyük bir artışa neden olduğunu belirten Köprülü, “Enerji şirketleri, her yıl yeni kömürlü termik santraller yapmak üzere projeler hazırlamakta, bu günlerde de bölge olarak Trakya’yı hedef almaktadırlar. En son Ergene ilçesine termik santral yapılması gündeme gelmiştir. Trakya gibi Türkiye’nin en önemli tarım havzalarından birine bu tür bir termik santral yapmak cinayettir ve kabul edilemez.” dedi.

ERGENE’NİN HAVASI, SUYU ZEHİRLENECEK

Ergene’ye yapılması planlanan santralin Trakya’da yol açacağı iklim değişikliğinin yanı sıra bölge halkına da onarılamaz zararlar vereceğini ifade eden Köprülü, “Kömür endüstrisi yarattığı bu zararın bedelini ödemeyecek, onun yerine bu bedeli Trakya halkının kendisi sağlığını yitirerek ödemek zorunda kalacaktır. Sonuç olarak hem iklimimiz, hem havamız hem de suyumuz ve toprağımız geri döndürülemez biçimde kirlenecektir.” diye konuştu.