Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı öncülüğünde Türkiye Çevre Eğitim Vakfı tarafından koordine edilen Mavi Bayrak Programı çerçevesinde 2014 yılı için Erikli Halk Plajı’na verilen “Mavi Bayrak” ödülü için kutlama töreni geçen Cumartesi günü yapıldı.

Erikli Sahili Turizm ve Geliştirme Kooperatifi Binası önünde saat 13.00’te saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan ile Erikli Sahili Turizm ve Geliştirme Kooperatifi Başkanı Yaşar Aras Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.

Ardından burada toplanan vatandaşlar ve protokol töreninin yapılacağı Yalı Caddesi’ne kadar kortej yürüdü.

Saat 13.30’da Yalı Caddesi’nde başlayan tören Keşan Belediyesi Halk Oyunları Ekibi’nin gösterisi ile başladı.Halk Oyunları ekibinin beğeni ile izlenilen gösterisinin ardından Keşan Belediye Bandosu bir konser verdi. Bandonun konseri de katılımcılardan büyük alkış aldı.

Bandonun konserinin ardından Erikli Sahili Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Yaşar Aras bir konuşma yaparak kooperatifin tarihçesi ve Mavi Bayrak alınması hakkında görüşlerini dile getirdi.

Aras konuşmasında şunları söyledi: “1972 yılında buraya ilk geldiğimde 25-30 aile olarak burada yaz sezonumuzu geçirmeye başladık. O zaman çocuklar küçük olduğu için elektrik yoktu, su kuyulardan sağlıyorduk. Arıtma yok tam bir fakr-u zaruret içinde idik. Allah rahmet eylesin Malmüdürü Hilmi bey ve bizler, çocuklarımızın mamalarının bozulmaması için bir jeneratör alarak gayri resmi bir birlik oluşturduk. Bu jeneratörle kooperatifin ilk nüvesi atıldı. Su getirmek için sahildekiler olarak kooperatifleşmeye geçtik. Kısacası bugünlere geldik. Arıtma kuruldu, su getirildi. Erikli gibi büyük bir yerde kooperatifimizin hala hizmet verebilir durumda olması takdire şayandır. Ama bunun asıl mükafatı siz sayın üyelerimizde. Büyük özverileriniz ve büyük katkılarınızla buraya kadar geldik. Bizim yönetimimizi göreve geldikten sonra belediyemizin çok büyük yardımlarını gördük. Hepinizin bildiği gibi bir değişim süreci başladı Erikli’de. Bu değişimin en güzel göstergesi şu anki tören ve Mavi Bayrak’tır. Erikli bundan böyle her geçen gün kat kat büyüyecek. Mavi bayrak uluslar arası bir simgedir. Avrupa’nın veya dünyanın neresinden gelirse gelsin her ülkenin turisti eline bir rehber alır. Bundan sonra Erikli bu rehberde yerini alacak. Mavi bayrak turistler için çok önemlidir. Bugün Erikli için bir milattır. Bu mavi bayrağın alınmasında özellikle sayın belediye başkanımızın katkılarından dolayı kendilerine çok teşekkür ediyorum. Sağolsunlar varolsunlar. Bir söz vardır Sezar’ın hakkını Sezar’a vermek gerek ben de bu katkılarından dolayı bu hakkı sayın belediye başkanımız Mehmet Özcan’a veriyorum. Bu birlik ve beraberlik Erikli’nin yıldız olmasına katkı sağlayacak. Sayın kaymakamımız da Sağlık Ocağımızı yeniledi, sayın kaymakamımız Erikli’nin ihtiyacı olan Sağlık Ocağı’nı yeniden kullanılır hale getirdi. Devletimizden Erikli’ye daha fazla elin uzanmasını istiyorum. Bu konuda da Sayın Kaymakamımızın bizlere destek olmasını istiyoruz.”

Aras’ın ardından konuşan Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan da şunları söyledi: “Konuşmama başlamadan önce size şunu söylemek istiyorum belki bilmeyenlerini vardır. 30 Mart seçimlerinde Keşan Belediye Başkanlığı için kendisiyle rakiptik ama burada ortağız beraber çalışıyoruz. Değerli hemşehrilerim batı bölgelerinin olgunluk seviyesi işte böyledir. Orada rakipsiniz taşlar yerine oturur burada beraber iş yaparız. Benim tek arzu ettiğim şey Erikli’nin 1%25.000 planlarının bir an önce hazırlanması. 2006 yılında Turizm Koruma Kollama Bölgesi ilan edilen bölgemizde bu planların yapılması çok önemli. Burada hepinizin bildiği gibi 1974 yılından beri devam eden bir dava var. Öncelikle bu mavi bayrağımız hayırlı olsun ama önce bunu korumak çok önemli. 3 yıl önce Erikli’nin 4’te 3’ünü kıyı kenar çizgisi olarak kabul eden bir mahkeme kararı var. Bu karara yapılan itirazın bir an önce Ankara’ya girmesini bekliyoruz. Her şeyden önce buranın mülkiyet olarak şöyle veya böyle tescillenmesi gerekiyor. Burası artık Erikli dendiğinde Edirne’den önce bilinen bir yer oldu. Bu bir gerçek. Biz yerel iktidarımızla genel iktidarımızla burasının dünya çapında bir yer olma yönünde gerekli mücadeleyi vermeliyiz. Hepinizin yaz sezonu ve mavi bayrağımız hayırlı olsun. Ama bunu bizler de korumasını bilmek zorundayız. Kendi ülkemizde yapacağımız bütün güzellikleri önce kendimiz için yapmalıyız. Önce her şeyi kendimiz için yapalım gelen turist de bu güzellikleri bizlerle birlikte paylaşsın”

Özcan’dan sonra konuşan Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı da konuşmasında şunları dile getirdi:

“Mavi Bayrak kavramı nitelik ve nicelik olarak uluslar arası bir standart. Bu bağlamda Türkiye Çevre Eğitim Vakfı tarafından verilen Keşan Belediye Başkanlığı ve Erikli Sahili Turizm ve Geliştirme Kooperatifi tarafından yürütülen bu çalışmaya emek veren herkese ilçe kaymakamınız olarak kocaman bir alkış istiyorum. 2 yıldır bu bölgede görev yapan ve bu bölgede gezmedik yer bırakmayan bir mülki idare amiri olarak bazı özeleştirileri de yapmak durumundayım. 2013 verilerine göre ülkemize 39 milyon turist geliyor. Bırakılan döviz 32.2 milyar dolar.Bizim ülkemizden de 8 milyon insan yurt dışına gidiyor. Ülkemize yurtdışından gelen turist 749 dolar harcarken bizim insanımız 823 dolar harcıyor. Bu konuda çevreyi mutlaka düşünmek zorundayız. Çevre bilincini geliştirmeliyiz. Benim bir istirhamım var. Mavi bayrak almak zor ama korumak daha da zor. Buna hepimiz özen göstermeliyiz.

Keşan Erikli karayolunda 1 Temmuz 1 Eylül 2014 tarihleri arasında kamyon trafiğinin azaltılması konusunda gerekli kararı aldık. Şuna emin olun 4 milyon araç bölgemizde hareket etmektedir. Ben mavi bayağımızın hayırlı olmasını ve güzel bir turizm sezonu diliyorum”

Konuşmaların ardından Uluslararası Çevre Vakfı’nın belgesi Dınkırcı ve Özcan tarafından Kooperatif Başkanı Yaşar Aras’a verildi.

Aras da ayıca Kooperatif adına Mavi Bayrak ve Eriklide yaptıkları çalışmalardan dolayı Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan’a bir plaket takdim etti.

Ardından katılımcılar tarafından sahilde Türk Bayrağı, MaviBayrak, Keşan Belediyesi Bayrağı ve Erikli Sahili Turizm Geliştirme Kooperatifi Bayrakları göndere çekildi.

Mavi Bayrak törenine Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Salim Şevik, Edirne İl Genel Meclis Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı, İl Genel Meclis üyesi Erdinç Can, Erikli Sahili Turizm ve Hoteciler Yatırımcılar Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa İşçimen ile kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.