Erikli Sahili Turizm Geliştirme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aras, dün düzenlediği basın toplantısında, sahildeki su sorunuyla ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Aras’ın, Yenice İşhanı’ndaki avukatlık bürosunda gerçekleştirilen ve saat 13.00’te başlayan basın toplantısında, Erikli Sahili’ne, Erikli Köyü ve Koruklu Köyü’ndeki kuyulardan sağlanan içme suyu ele alındı. Erikli Köyü’nden gelen suların Koruklu Köyü’ndeki kadar kaliteli olmadığına kayıt düşen Yaşar Aras, ilave bir kuyu açıldığını ve bu suların sisteme dahil olduğu bölüme, mevcut arıtma tesisinde bulunan ve uzun yıllar atıl kullanılmayan doğal su arıtmasıyla işlerlik kazandırılacağını söyledi.

“YÖNETİMİMİZ, BELEDİYE İLE KOORDİNELİ ÇALIŞMAYI PRENSİP EDİNDİ’’

Daha sonra Erikli Sahili’nin  su sorununu kökünden çözecek Mecidiye Göleti’nden sahile su getirilmesi çalışmasından bahseden Aras, projenin onaylandığını, yakında ihale edileceğini ve 2-3 yıl içerisinde su sorununun tamamen çözüleceğini kaydetti.

Yaşar Aras şunları söyledi: “Bilindiği gibi biz Erikli Sahili Turizm Geliştirme Kooperatifi olarak, 9 Eylül 2012 tarihinde yapılan olağan genel kurulda seçimi kazandık. Ekim ayında da fiilen çalışmaya başladık. Henüz daha on iki aylık bile değiliz. Sekiz aylık bir hizmet süremiz oldu. Bunun da dört ayını kış aylarına vereceksiniz. Bunlar;  kasım, aralık, ocak ve şubat ayları. Bu aylarda Erikli Sahili’nde çalışmak mümkün olmuyor. Yönetimimiz genelde belediye ile koordineli çalışmayı prensip edinmiş bir kooperatif. Belediye ile üç dört toplantımız oldu. Kendileriyle bir ön protokol imzaladık. Şimdi ise kesin bir protokol yapma aşamasındayız. Belediye ile uyum içinde çalışıyoruz. Peki belediye ile uyum içinde çalışmanın Erikli’ye artıları neler oldu? Daha önce de uyumlu çalışma olsaydı Erikli’ye artıları olurdu. Biz çalışmaya başladık neler oldu? Şimdi kısaca bunlara değinelim.  

“ERİKLİ SAHİLİ’NİN SU İHTİYACI, MECİDİYE GÖLETİ’NDEN KARŞILANACAK”

Erikli’nin en önemli konularından birinin su olduğunun altını çizen Aras, su konusunda kesin çözüm sağladığını söylediği projeyi şöyle açıkladı: “En önemli konunun su olduğunu kabul ederek işe başladık. Çünkü su olmazsa, olmaz. Yaz sezonu deniz kenarı insanların duş ihtiyacı var. Yaz aylarında nüfus 60 bine dayanmış. İnsan vücudunun bile yüzde 60’ı su. Dolayısıyla suya öncelik verdik. Su konusunda sahilin su sorununu kökünden çözecek, Mecidiye Göleti’nden su getirecek proje için, Keşan Belediyesi  aracılığıyla DSİ’ye müracaat ettik. Bizim, kooperatif olarak müracaat hakkımız yok. Yani statümüz gereği bizim böyle bir talep hakkımız olmuyor. Biz belediyeyle altyapı konusunda ön protokol yaptığımız için Keşan Belediyesi müracaat etti. Belediyenin müracaatı üzerine DSİ Edirne 11. Bölge Müdürlüğü konuyu inceledi ve projeyi olumlu bularak onaylanması için Ankara’ya gönderdi. Bu yazı gittikten sonra ben de işi takip etim. Çünkü kooperatif üyelerinin menfaati var suyun gelmesinde. Proje kısaca Mecidiye Göleti’nden Erikli Sahili’ne su getirmek. Köklü çözüm bu.”

“KUYULAR BİR YERE KADAR ÇÖZÜM OLUYOR”

Erikli’de yaz aylarında artan su ihtiyacını karşılamak için su kuyuları açıldığını belirten Yaşar Aras, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda Erikli Sahili’nin su sorununu çözmek için açtığımız Erikli ve Koruklu köylerindeki kuyular bir yere kadar çözüm oluyor. Gerek elektrik voltaj düşmelerinden ve gerekse gün boyu yoğun çalışmadan dolayı motopomplarımız sık sık arızalanıyor. Kargoda şu anda bile İstanbul’dan gelmiş iki tane motopompumuz var. Üç tane de ayrıca dalgıç pompalarımız geldi. Bu nedenle, masraf çok elektrik sarfiyatı çok. Dolayısıyla kuyulardaki debiler her geçen gün azalıyor. Yılın kurak geçmesi de etkileyici bir sebep oluyor. Erikli kuyuları maalesef sağlıklı değil. Koruklu kuyularında problem yok. Ama Koruklu kuyuları bize yeter suyu sağlayamıyor. Onun için eski yönetim de müracaat emiş açmış. Zaten Erikli kuyularından devamlı şebekeye ilave su veriliyor. Suyun Erikli’de kirlenmesinin sebebi bu. Bu tespit edildi? Nasıl tespit edildi? Numuneleri alan Keşan İlçe Sağlık ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Keşan İlçe Müdürlüğü. Devletin elemanları gittiler, numune su aldılar. Alınan numuneleri İstanbul’da Hıfzıssıhha Müdürlüğü’ne gönderdiler. Bu rapora göre suyun içerisinde arsenik bile var. Arsenikten başka insan vücuduna zarlar iki tane daha enterekok ve nitrat tespit edilmiş durumda. Bu nitrat bildiğimiz gibi normalde tarım ilacıdır. Tarım ilacı kullanıla kullanıla artık kuyulardaki sularımıza da girmiş durumda. Bunun tahlilini yapan yine resmi kurum.”

“SU, SİSTEMDE ARITILACAK”

Aras, su sorununun çözümü konusunda da önerilerini şöyle sıraladı: “Biz ne yapık? Biz bu durumu bildiğimiz için Erikli kuyularını devre dışı bıraktık. Ve şu anda Koruklu kuyularını yeterli kılmaya çalışıyoruz. Ama nereye kadar? Bir yerde biz de tıkanacağız. Tıkanmamız iki türlü olacak. Bir nüfus fazlalaşacak, buna bağlı olarak ihtiyaçda fazlalaşacak ve su yetmeyecek. İki, kuyuların şimdiki çekişi günden güne daha da düşecek. Kademeli düşme yapacak. Böyle olunca biz ne yapacağız? Ben ne yapacağım? Milleti susuz bırakmamak için Erikli kuyularını devreye sokacağım. Erikli kuyularının durumu az önce açıkladığım gibi ortada. Resmi belge elimizde. Bunu önlemek için derhal acil bir arıtma sistemi kuracaktık. Yani atık arıtması değil, ham su arıtması. Ham su demek tabiattan aldığımız su. Ham su, sisteme girecek, sistemden arıtılmış çıkacak. Bunu için şu anda Özel bir firma olan Detay Mühendislik ekipleri Erikli Sahili’nde çalışıyorlar. Özel sektör ile 7 bin lira gibi komik bir paraya anlaştık. Bizim kuracağımız arıtma, Keşan Belediyesi’nin Yayla Sahili’nde kurduğu 150 milyarlık arıtma ile aynı. Ham su arıtması için temas kurduğum yerlerden en düşük verilen rakam 30 milyar.”

“HAM SU ARITMA ALTYAPISI ATIL BIRAKILMIŞ”

Rakamlardaki farkın nereden kaynaklandığına açıklık getiren Yaşar Aras, şöyle devam etti:

“Oysa bizim atık arıtmasında bu sistem var. Ancak atıl durumda bulunuyor. Daha önceki kooperatif yönetimi sistemi kurmuş ancak ham suyu arıtacak bölümü kullanmamış.  Sadece atık suyu arıtma tesisi kurmuş. Atık suyu arıtma tesisi daha ağır bir suyu arıtıyor. Çünkü arıtmadan çıkan suyla ham su arasında fark var. Ham su atık suya nazaran yüzde 50 daha saftır. Atık su arıtma tesisinin yanında kurulmuş çalışmıyor. Bu 7 milyar ne? Aşağı yukarı 800 kilo karbon gidiyor, filtreler konuyor artı 400 kilo kum ilave ediliyor. Para bunun için. Ben 4 gündür ekiplere ham su arıtma bölümünü temizlettim. Sonra da içine iki galon klor koydum. Erikli kuyularının arıtılmış ham suyu tahminen 3 gün sonra verilecek. Saniyede 15 litre su kapasiteli arıtma. Erikli’de iki depo var. Bir tanesi Erikli Köyü yakınındaki tepede. Yani doğrudan doğruya Koruklu suyunun geldiği 1.200 tonluk depo. Diğeri de Erikli’den inerken sağ tarafta 100 tonluk depo var. Erikli’deki depo Erikli kuyuları için. 6 kanaldan geliyor. Bir tane de ben açtım. Gölden 1 km uzaklıkta ve saniyede 6 litre su veren kuyu buldum. Su da kaliteli su. Ancak onu devreye sokmadım.”

“MECİDİYE GÖLETİ EN GEÇ 2 YILDA BİTER”

Açıklamasının ilerleyen bölümünde Mecidiye Göleti projesine değinen Aras, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Keşan Belediyesi’nin müracaatı ile Mecidye Göleti projesi resmen başladı. DSİ Genel Müdürlüğü’nden Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın oluruyla proje onaylandı. Onay yazısı şu anda Edirne’de. Emrin DSİ Edirne 11. Bölge Müdürlüğü’ne gönderildiğini öğrendik. Bu aşamadan sonra DSİ, projenin maliyet hesabını yapacak. Ondan sonra da ihaleye çıkaracak. DSİ’nin ölçümleri sonucu Mecidiye Göleti’nde 1 milyon 700 bin metreküp su var. Erikli Sahili’nin ihtiyacı ise ortalama 350-400 bin metreküp. Biz belediye ile diyalog halindeyiz. Bu işin takipçisi olacağız.”