Erikli Sahili Turizm Geliştirme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aras, yaptığı açıklamada, Erikli Sahili’nde yaşanan çevre sorunları ve çöplerin düzenli toplanması konularına değindi.

Aras, kooperatifin, kirliliğe neden olan vatandaşlara ve çeşitli kuruluşlara ceza kesme yetkisinin bulunmadığını belirterek, “Çevre kirliliğine Erikli Sahili’nde ben ceza kesemem. Ancak Keşan Belediyesi zabıtası ceza kesebilir. Yere en basit bir çöp atmanın bile 181 TL para cezası var. Çekirdek yiyorlar atıyorlar, bira içiyorlar atıyorlar, kola içiyorlar kutusunu atıyorlar. Konteynerlerdeki çöpler belediye ekiplerine ait. Belediye hane başına 40-45 TL para topluyor. Erikli Sahili’nin çeşitli yerlerine konteynerler koyduk. Bunlar kısa sürede doluyor. Çöpler daha sonra konteynerin dışına yere atılıyor. Günlük ev ya da mutfak çöpünün yanı sıra; dal, budak, eski mutfak dolabı, eski karyola, eski yatak gibi şeyler de atılıyor. Vatandaşa diyemiyorsun. Kış mevsimi Erikli Sahili’ne pek kimse uğramıyor. İlkbahardan itibaren faaliyet başlıyor. Vatandaş evine ilkbaharda gelmiş, temizlik yapmak, ağaçlarını budamak istiyor. Çimler uzamış, biçme makinesiyle kesecek. Evinde rutubetten kokmuş yatak yorgan var. Onu da çöpe atacak, yenisini alacak. Bunları yapmasın mı? Bizler mecburen bu tür çöpleri de alıyoruz.” dedi.  

ÇINAR’IN İDDİALARINI YANITLADI

Yaşar Aras, sözlerinin devamında, Mecidiye Belediye Başkanı Recep Çınar’ın bu ay başında, Erikli Sahili Turizm Geliştirme Kooperatifi hakkında yapmış olduğu eleştirileri de yanıtladı.

Söz konusu eleştiride; Erikli Sahili’nde biriken evsel atıkların yine Mecidiye Sahili’ndeki Maliye Evleri olarak bilenen yere atılmak istendiğini ve bunu bizzat tespit ettiklerini iddia eden Çınar, “Çöpleri atıp, dağıtmaya çalışan operatörle konuştum. Bana Erikli Sahili Geliştirme Kooperatifi adına çalıştığını söyledi. Kooperatifin ortaya koyduğu bu davranışlar doğru değil. Ne yapmak istediklerini pek anlamış değiliz. Ayrıca böyle bir tutum bizim kooperatif ile ortak geliştirmeye çalıştığımız projeleri de bir daha düşünmemize neden olur ve bunları tehlikeye sokar. Bunun böyle bilinmesini isteriz” şeklinde konuşmuştu.

“SAHİLE ÇÖP DÖKMÜYORUZ”

Söz konusu eleştiriyi yerel basından öğrendiğinin altını çizen Aras, şu açıklamada bulundu: “Haberi aynı akşam öğrendim ve Mecidiye Belediye Başkanı Recep Çınar’a telefon ederek, kendisine “Ben seni biliyorum sen de beni biliyorsun. Telefon numaralarımız biribirimizde var. Ben eleştirinizi basın acılığıyla değil de doğrudan sizden beklerdim. Çalışanlarımın hepsine sordum. Biz sahil temizliği yapacak bir kuruluşuz. Adımız bizim turizm ve geliştirme kooperatifidir. Biz nasıl çevreyi kirletelim? Bizim varlık sebebimize aykırı bir durum. Kepçe operatörü ve kamyon şoförü dedi. diye bir kez daha sordum. Yine cevabı alınca, başkana telefon açtım. diye sordum. Kendisinde fotoğraf olduğunu ve bizim kepçenin fotoğrafını çektiğini söyledi. Benim kepçecim de diyor. Ertesi gün gittim, başkanı kahvede buldum. Kahvede herkesin içinde dedim Fotoğrafı çıkardı. Baktık, kepçe bizim kepçe değil. Üzerinde JVB yazıyor. Bizde Hidromak var. Ne alaka var bu fotoğrafın benim kepçelerimle?  Erikli Sahili’nde kepçe dolu. Bizim kepçeyi orada çöp dökerken yakalamış çekmiş. Bunu iddia ediyor. O resmi getirsin basına versin. Biz belediye çöplüğüne atıyoruz. Belediye çöplüğü Danişment Sahili’ne giderken Erikli Köyü’nü geçince 4 km sonra sağ tarafta. Keşan Belediyesi Erikli Sahili’nin çöpünü oradaki çöplüğe atıyor. Kısacası Recep Başkan getirsin basına versin fotoğrafı. Fotoğraf madem onun delili versin.”