Keşan Belediye Meclisi, dün, Erikli ve Mecidiye’nin içme suyuna kavuşması için DSİ ile belediye arasında yapılması gereken protokol nedeniyle olağanüstü toplandı.

Başkan Mehmet Özcan’ın CHP Kurultayı ve belediye işleri nedeniyle Ankara’da bulunması sebebiyle katılamadığı toplantı, saat 14.00’te Meclis 1. Başkan Vekili Ercan Ersoylu başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda;  CHP’li üyeler; Yeşim Selimoğlu, Ender Mağden, Bayram Şeker, Nurgül Yıldırım ile AK Parti’li üyeler; Mehmet Demirci, Murat Arhatır ve Yılmaz Değer mazeretleri nedeniyle izinli sayıldı.

Belediye ile DSİ Genel Müdürlüğü arasında Mecidiye ve Erikli Sahil kesimlerine içme, kullanma ve endüstri suyu sağlanması için hazırlanan protokolde Başkan Özcan’a yetki verilmesi konusunu ele almak üzere olağanüstü toplanıldığını belirten Ersoylu, “Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın hemen ardından DSİ’den konuyla ilgili protokol yapılması gerektiğine ilişkin yazı geldi. Bu nedenle olağanüstü gündemle bir meclis toplantısı yapma zorunluluğu oldu. 2006 yılında yayımlanan bir kararname ile belediyelerin mücavir alanlara hizmet götürmesine olanak tanındı. Biz de belediye olarak bu karardan sonra mücavir alanlarımıza çeşitli yatırımlar yapmaya başladık. Daha önce Yayla’nın su ile ilgili sıkıntısını çözüme kavuşturduk. Erikli’nin su sıkıntısının çözüme kavuşturmak için  DSİ’ye başvuruda bulunduk. DSİ, bu talebimize dayanak olarak önce daha fazla su tutmak için barajın kanatlarını yükseltti. 2013 yılında Vali’nin ve benim de katıldığım bir toplantıda Erikli’ye içme suyu getirilmesi konusu benimsendi. DSİ de konu hakkında hükümet kararı gerektiği için istenen çalışmayı yapmış ve yatırım programına işi almış. Şimdi protokol imzalanması için Başkan Özcan’a yetki verilmesi gerekiyor. İşin bedelini 30 yılda DSİ’ye geri ödeyeceğiz. En son hakediş raporundan sonra geri ödeme başlayacak.” dedi.

YAPIM İHALESİNE GEÇİLECEK

Konu hakkında görüş belirten CHP Grubu Sözcüsü Cengizhan Aktan da protokol yapılmasını uygun bulduklarını ve işin proje ihalesinin yaklaşık 330 bin TL bedelle yapıldığını, bu aşamadan sonra yapım ihalesine geçileceğini belirtti.

SALTIK, TEŞEKKÜR ETTİ

 “Marifet iltifata tabidir” sözleriyle konuşmasına başlayan AK Parti Grubu Sözcüsü Tolga Saltık ise şunları söyledi: “Erikli ve Mecidiye’nin su sorununun çözülmesi konusunda yaptığı çalışmalar nedeniyle belediyeye teşekkür ediyoruz. 1978’de başlayan Mecidiye Göleti’nin inşaatı 2010 yılında bitmiş. 32 yılda ancak bir gölet inşaatının yapıldığı dönemde, su teminin yapıldığı ve 30 yıl geri ödeme konusunda vadelendirildiği bir döneme giriyoruz. Emeği geçen DSİ ile Orman ve Su İşleri Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. Hayırlı olsun. İnşallah daha bunun gibi nice hizmetler hayata geçer.”

MHP Temsilcisi Süleyman Eren de yapılacak protokolün hayırlı olmasını temenni etti.

Erikli’nin de kanalizasyon sisteminin arıtımı konusunda aynı Yayla’da olduğu gibi elektroflokülasyon sistemine geçilmesi konusunda da Keşan Belediyesi’nin çalışması olduğu bilgisini paylaşan Ersoylu, olağanüstü gündem maddesini oylamaya sundu. Madde oy birliği ile kabul edildi. Toplantıyı kapatan Ersoylu, alınan kararın bölgeye hayırlı olmasını diledi ve verdikleri katkı nedeniyle Meclis üyelerine teşekkür etti.