Keşan Madeni Eşya ve Demirciler Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Erkan, dün yaptığı açıklamada, KOSGEB Edirne Müdürlüğü tarafından, geçtiğimiz hafta Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Konferans Salonu’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Toplantıda yine küçük esnafa herhangi bir müjdenin verilmediğini ifade eden Erkan, “Bizzat KOSGEB müdürü ile görüştüm, dedim ki hep şirketlerden bahsediyorsunuz, küçük esnafla ilgili bir projeniz yok mu? Kredi borcu nedeniyle kırmızı kalem yemiş ya da vergi borcu olanlar kredi çekemiyor. KOSGEB müdürü de bana, ‘Mesela 5 bin TL vergi borcun var, sen istedin 25 bin TL, bunun ilk önce devlet 5 bin TL’lik borcu kesecek’ dedi. Bağ-Kur içinde sordum. SSK veya Bağ-Kur’a borcu olan kredi çekse de, devlet ya da KOSGEB bu borcu krediden düşüyor. Bu kredinin bir anlamı kalmıyor ki. Zaten esnafın borcu olsa ödeyecek bunu. Banka verirken yediveren gülü, 2 taksit ödemeyin sürünürsünüz. Düşüncelerinde sürekli şirketler var ama 2016’da bu şirketlerin batma riski de var. Bu konuda bir şey demiyorlar. Sistemde bir yanlışlık var. Neden bunu düzeltmiyorlar anlamıyorum. KOSGEB’e müracaat edenler var ama onlar da paralarını alamamış. Ben 35 yıllık esnafım buna bir türlü aklım ermedi.” dedi.

ACİL ÇÖZÜM BEKLİYORUZ

Hüseyin Erkan, esnafın önce borçlarından kurtarılması gerektiğini dile getirerek, şunları söyledi: “20 bin TL borcun var. Alacağın kredi 10 bin TL. Ama kredi alsa da 10 bin TL borcu kalacak. Eline para geçmeyecek ki. O para sadece borcun bir kısmını karşılayacak. Büyük şirketlere KOSGEB kredi vermiş. 4-5 kişi birleşmiş büyük market açmışlar. Bu konuda acil çözüm bekliyoruz. Özellikle milletvekillerimize büyük rol düşüyor. Meclisin açılmasıyla birlikte küçük esnaf için çalışma yapmaları gerekiyor. Biz bu konuyu kendilerine ilettik. Umarız mecliste küçük esnafın sıkıntılarını duyuracaklar ve bunlara çözüm bulacaklardır.”