Keşan Madeni Eşya ve Demirciler Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Erkan, dün yaptığı açıklamada, milletvekili adaylarına seslenerek esnafın yanında olmalarını istedi.

Milletvekili adaylarına hiçbir siyasi parti gözetmeksizin esnafın sıkıntılarını aktarmaya çalıştığını ifade eden Erkan, “Geçtiğimiz günlerde Keşan Mesleki Eğitim Merkezi’ni ziyaret ettim. 2014-2015 eğitim-Öğretim Yılı’nda mesleki kayıtları öğrendim. Durum içler acısı.  Madeni eşya ve demircilikle ilgili 5 kişi kalfalık belgesi, 16 kişi ustalık, 6 kişi usta öğretici belgesi almış. Bu yılda meslekte 3 kalfa adayı, 4 usta adayı, 13 usta öğretici adayı eğitim öğretime devam ediyor. Bu memlekette nasıl vasıflı adam yetiştireceğimizi kara kara düşünüyoruz. Ben milletvekili adaylarımıza bunu tek tek söyledim. Bir çocuk mesleki eğitime 5 sene gidiyor. Sağlık primini devlet ödüyor. Fakat emeklilik için bu primi kabul etmiyor. Ben milletvekili adaylarımıza diyorum ki, bir milletvekili 2 sene çalıştığı zaman ömür boyu maaş alıyor. Bizim çocuğumuz 5 sene eğitim alırken neden emekliliğine bu yansımıyor. Bu memlekette ana rahmindeyken çocuğuna sigorta yapanlar oldu. Doğmamış çocuk sigortalı oldu. Benim esnaf çocuğum bundan neden faydalanamıyor. Sanat okulunda iki tane bölüm kapanmış. Orada çok eski makineler var. Binada yeni yapıldı. Yazık, günah. Çekirdekten yetişmeyen bir insan nasıl usta olur?” dedi.

MİLLETVEKİLLERİMİZ İNŞALLAH SEÇİLDİKLERİ ZAMAN ESNAFIN YANINDA OLURLAR

Hüseyin Erkan, esnafın isteklerini sıralayarak, şunları söyledi: “Sicil affının bir an önce çıkması gerekiyor. Defter tasdik ücretlerinin odalara verilmesi gerekiyor. Bağkur’dan emekli maaşı alıp çalışandan % 10 kesiliyor. Bizden kesiliyorsa milletvekilinden de kesilecek. Bende hem kesiyor, hem de vergi alıyor. Bağkur primleri yüksek. Beyanname veriyorsun ki, ona göre emekli oluyorsun. Vergi ve özlük haklarında 1 yılda 16 tane beyanname veriyorsun. Bunun için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? Saros Körfezi için atılması gereken adımlar neden geç atılıyor? Esnaftan % 18 KDV alınıyor fatura kestiği zaman. Bu esnafa çok büyük bir yük. Birde daha önce verilen can suyu gibi kredileri neden şimdi verilmiyor? Ben bunları ilgili bakanlara dosya olarak verdim. Partililere, milletvekillerine de verdim. Verdiğim dosyalarla ilgili hiçbir gelişme yok. Bu esnafın hali ne olacak? Kendilerine yönelik bir yasa çıktığında nasıl hepsi birden kaldırıyor kolunu. Her meslek grubu için veriş ama esnaf için en ufak bir önerge dahi verilmemiş. Biz acaba esnaf olarak içimizden milletvekili çıkaramıyor muyuz? Milletvekilleri seçildikten sonra odalara hiç gelmedi. Bizden aldıkları bilgiyi, ilgili yerlere getirmediler. Sen esnafın sorunlarını yukarı taşımadığın sürece esnafı çürütür gidersin. Siz bu sorunları ilgili yerlere götürün, Ankara’ya heykelinizi diksinler. Bizler birbirimize bağlıyız. Çiftçi olmazsa esnaf olmaz, esnaf olmazsa çiftçi olmaz. Milletvekillerimiz inşallah seçildikleri zaman esnafın yanında olurlar.”