AYGÜL KONAR

Ayçiçeği üretiminin artması için desteklerin ve sulama imkânlarının artırılması gerektiğini vurgulayan, Erkin, Trakya Birliğin bu konuda sesiz kaldığını söyledi.

Gübre desteklerinin artmasıyla ilgili konuşan Erkin, açıklanan rakamların yetersiz olduğunu ortalama 140 liranın sadece 16 lirasının karşılandığını belirtti. Her yıl bütçe miktarının %1’i çiftçiye destek olarak verilmesi gerektiğini vurgulayan Erkin, bu miktarın verilmediğini ve çiftçilerin devletten alacağı olduğunu kaydetti.

“AYÇİÇEĞİ YAĞ FİYATLARI YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR”

Ayçiçeğinin Trakya’da başta Edirne olmak üzere geçtiğimiz yıllarda ekimi en fazla yapılan bölgelerden biri olduğunu belirten Erkin sözlerine şöyle devam etti: “Bu oran giderek arttı ama ayçiçeği destekleme fiyatlarının az ve ürünün miktar başına azalmasından dolayısıyla çiftçi bundan feragat etmeye başladı. Bunun arttırılabilmesi için başta Trakya Birlik olmak üzere destekler daha önce açıklanmalı. Ekimden önce alım fiyatının açıklanması bu işi destekleyecek parametrelerden birisidir. Bizim bölgede ayçiçeği üretimini artırmak için tarımsal sulamalarında mutlaka bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim. Sulama imkanı olan baraj ve gölet çevrelerinde ayçiçeğinin sulanması verimi artıracağı biliniyor. Trakya Birlik Müdürlüğü bu konuda maalesef biraz sesiz kalıyor. Ayçiçeğinde iç tüketiminin ortalama yüzde 64'ünü karşılayan Türkiye yükselen fiyatları durdurmak için ithalat yolunu seçti. Lakin dünya piyasasında da Ayçiçeği yağ fiyatları yükselmeye devam ediyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 18 Şubat'ta yaptığı 25 bin ton ithal ham ayçiçeği yağı ihalesi sonuçlandı. İhalede 3 firmanın verdiği tekliflerden sadece Trakya Limanı'na teslim ton başına en düşük fiyat olan 1394 dolar teklif veren firmanın 5 bin tonluk teklifi onaylandı. Fiyatlar yüksek olduğu için sadece 5 ton alım yapılmış. Yani ithalatın bu işin çözümü olmadığı buradan da net şekilde gözüküyor. Dünyada şu anda birçok ülke kendi çiftçilerini destekleyecek anlamda girişimler yapıyor. Bu konuda özellikle bölgenin desteklenmesi açısından ayçiçeği üretim konusunda şimdiden girişimler yapılması kanaatindeyim. Bunun için bir daha vurguluyorum Trakya Birlik ’in ve ilgili kurumların bu konuda güzel bir planlama yapması gerekiyor. Tek çare ayçiçeği ekimini destekleyerek, ekim alanlarını arttırıp sulama imkanı yaratmak”

“GÜBRE DESTEĞİNİN ADALETLİ OLMADIĞI ORTADADIR”

ıklamalarında gübre desteklerinde yaşanan artışları da değerlendiren Erkin, Her yıl yapılan bütçenin en az % 1’i kadar çiftçinin üretimini destekleyici bir karar alınmasına rağmen yasanın çıktığı günden beri %1’i tamamlayacak bir desteğim hiçbir zaman verilmediğini belirterek, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Çiftçilerin bu anlamda hepsinin devletten alacağı gözüküyor. Ancak her geçen yıl bu destekler giderek azaltıldı. Özellikle son günlerde gübre fiyatlarının anormal yükselmesi dolayısıyla bakanlık destekleri mecburen %100’e yakın bir oranda arttırdı ama bu bile çiftçiler açısından son derece az görünüyor. Gübre fiyatlarına bakıldığında geçen yıl üre gübresinin tonunu 1650 TL’yken, bu yıl 3000 TL olmuş. DAP gübresi 1850 TL’den 3 bin 450 TL’ye yükselmiş. Amonyum sülfat 950 TL’den bin 650 TL’ye çıkmış. Bu nedenle gübre desteğinin hububatta dekar başına 8 TL’den 16 TL’ye çıkarılması diğer ürünlerde 4 TL’den 8 TL’ye çıkarıldığı açıklandı. Aslında gübre kullanımı, bölgesel arazi yapısına, mevsimine, ürünün gelişimine, arazinin sulu veya kuru olmasına, topraktaki organik madde oranına göre farklılıklar göstermektedir. Bu yüzden gübre desteğinin adaletli olmadığı ortadadır. Genelde bölgemizde buğdaya dekar başına ortalama 140 TL değerinde gübre atılıyor. Yani dekar başına toplamda 80-100 kilo gübre kullanılıyor. Açıklanan gübre desteği, harcanan ortalama 140 TL’nin sadece 16 TL’sini karşılıyor. Gübre kullanım miktarı olarak ise 80 kilo kabul edildiğinde bunun sadece 1,5 kilosu destek olarak veriliyor demektir. Aslında tarımsal desteklerin bölgesel olarak ve çiftçiyi gerçek manada memnun edecek şekilde yapılması gerekiyor. Tabi ki bölgesel üretim bazlı master planlı ekim yapılmalı. Çiftçi ürününü satacağı fiyatı bilerek planlanan bitki desenlerini seçerek ekim yapmalıdır. En önemlisi sulama desteği mutlaka elektrik tüketimi baz alınarak verilmelidir. Kanuna konulduğu şekilde, her yıl bütçe miktarının %1’i de çiftçiye destek olarak mutlaka verilmelidir.”