Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerinin canlandırılması amacıyla düzenlemede bulundu.

29.01.2015 tarihli ve 29251 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un 12’inci maddesinin ikinci fıkrasında, “Alışveriş merkezlerinde; geleneksel, kültürel veya sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra edenlere kiraya verilmek üzere, toplam satış alanın en az binde üçü oranında yer ayrılır. Bu yerlerin kira bedeli, rayiç bedelinin dörtte birinden fazla olamaz. Söz konusu meslekler, ilgili üst meslek kuruluşunun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenir ve ilan edilir.” hükmü yer aldı.

Konuyla hakkında bakanlık tarafından yayımlanan listede; Hasırcılık, Sepetçilik, Sepet Örücülüğü, Süpürge Yapımı ve yorgancılık bölge açısından dikkat çekti.

Keşan açısından kültürel değeri olan mesleklerin yeniden canlandırılması açısından yapılan düzenlemenin önem taşıdığı ifade edildi.

Geleneksel, kültürel veya sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş meslek kollarından bazıları şunlar: “Dantel örme, firkete oyacılığı, iğne oyacılığı, geleneksel halı ve kilim dokumacılığı, el örgücülüğü, çorap örücülüğü, bakırcılık, kalaycılık, bileyicilik, bıçakçılık, sobacılık.”

Listede yer alan mesleklerin tamamı https://www.gtb.gov.tr/duyurular/kaybolmaya-yuz-tutmus-meslekler-listesi linkinde ilan edildi.