HABER MERKEZİ

Temsili 27. Alay, 57. Alay ve 15. Hava Bölüğü yürüyüşü Keşan Belediyesi ve Keşan DOÇEK işbirliğinde 15 Mart 2019 Cuma günü saat:18.00'de Keşan Cennet Park’ta 57. Alay Yürüyüşçülerinin karşılanması ve 19.00'da Cumhuriyet Meydanında yapılacak törenlerin ardından; 16 Mart 2019 Cumartesi sabahı 09.00'da Tekel Meydanından başlayıp 18 Mart 2019 Pazartesi günü 57. Alay Şehitliğinde sona erecektir. Törene tüm halkı davetlidir.

Keşan DOÇEK Bşk. Hakan Eşme, her yıl olduğu gibi bu yıl da soluk soluğa ve aynı heyecanla, durmadan, yılmadan, yorulmadan yürüyeceklerini söyledi.

“GEÇMİŞ İLE VAR OLAN BAĞIMIZI GELECEĞE TAŞIMAK İSTİYORUZ”

Vatan diyerek, vatanımız diyerek sahiplendiğimiz Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan ve her bir karesi şehit kanları ile sulanmış bu eşsiz topraklarda yürüyeceklerini vurgulayan Eşme, “Geçmişte ecdadımızın, günümüzde "Kınalı Kuzularımızın" al kanları ve yüzü suyu hürmetine sonuna kadar savunucusuyuz bu vatanın. Yeryüzünün en hararetli, en karışık; ateşler saçan, dört bir yanı cadı kazanı gibi kaynayan bu coğrafyasında yaşıyor olmanın bir bedeli bu. Kan dökülen, can verilen bu topraklarda bizler de ter dökerek, çalışarak, emek vererek yürüyor ve geçmiş ile var olan bağımızı geleceğe taşımak istiyoruz. Toprağına göz diken yedi düvele karşı verilmiş bu mücadelede aziz şehitlerimizin bizlere emanet ettikleri bu vatanın emin ellerde olduğunu bir kez daha göstermek için yürüyoruz soluk soluğa. 104 yıl önce ortaya açılan can pazarında şehitlik mertebesine ulaşmış ecdadımızın aziz anısına hürmeten; genç kuşakların geçmiş ve tarih bilinciyle geleceğe ışık tutmaları ve bu vatanın ne pahasına savunulduğunu bir kez daha anımsatmak için. O 27. Alay ki vatanına göz diken işgalcilere karşı ilk kurşunu atıp ilk şehidi veren bir alay. Mustafa Kemal'in "Süngü tak, yere yat" dediği ve sonrasında "İşte kazandığımız an bu andır" diyerek işaret ettiği o 27. Alay. Çanakkale Muharebelerinin ertesinde Çelebi Köyünde 57. Alay ile birlikte "Gümüş Liyakat Madalyası" takılan, Saros Körfezinin lodosunu ve poyrazını yiyip Çelebi Köyünün suyundan içmiş "Gümüş Liyakat Madalyaları "ve Sancaklarıyla birlikte Uzunköprü'deki tren garına kadar yayan yürüyüp oradan da Galiçya Cephesine sevk edilmişler.” dedi.

“BİR TARİH FARKINDA OLMADAN UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ”

Çelebi Köyündeki yaşlıların eski karargâh binalarını ve top raylarını anımsadıklarını ve bir tarihin farkında olmadan unutulmaya yüz tuttuğunu belirten Eşme, konuşmasına şunları ekledi: “Bu unutulan tarihi gün yüzüne çıkarmak istediğimiz gibi gelecek kuşaklara da anımsatmak amacıyla Çelebi Köyü girişine Türkiye'de bir ilk olacak şekilde bir "27. ve 57. Alaylar Liyakat Anıtı" dikilmesini hedefliyoruz. Bunun için bugüne dek yapılan çalışmalar Belediye Başkanımız Op. Dr Mehmet Özcan, Çelebi Köyü Muhtarı Sadık Topal, arazisini karşılıksız bu uğurda bağışlayan Ali Parapan, konuyu tarihsel detaylarıyla şekillendiren Hikmet Yılmaz hocamız ve Keşan DOÇEK ile birlikte sürdürüldü. Umuyor ve diliyoruz ki şehitlerimiz anısına hürmeten yapılacak olan bu "Liyakat Anıtı" bölge tarihinin araştırılmasına ve Çanakkale Muharebelerinde Keşan'ın lojistik olarak önemli bir yer tuttuğunu göstermesi açısından anlamlı olacaktır.”

“BAYRAĞIMIZ GÖKTE DALGALANDIKÇA YÜRÜYECEĞİZ”

Ve bugün Keşan Belediyesi ve Keşan DOÇEK işbirliğinde Çanakkale Muharebelerinde 27. Alay'ın rolünü ve Keşan'la olan bağını bir kez daha dile getirmek için yollarda olduklarını söyleyen Eşme, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Şunu çok iyi biliyoruz ki Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş harcı bu muharebelerde atılmıştır. Çanakkale ruhunu anlayamayan, onu Kurtuluş Savaşı ruhu ile birlikte kucaklayamayanın tarihsel bağları kopuktur. Bayrağımız gökte dalgalandıkça yürüyecek ve bileceğiz ki bizler ve bizden sonraki kuşaklar bu ruha sahip çıktıkça hiç bir güç ister "Tek Dişli" ister "Çok Dişli"; bu al bayrağı bu masmavi göklerden indiremeyecektir. Bastığımız yerlere toprak demeden bu toprak uğruna şehit düşmüş kefensiz yatan ecdadımızın huzuruna "Geri Dönmeyi Düşünmeden" yürüyoruz. Hepimizin yolu açık olsun.”