SONGÜL KONAR

Keşan Belediyesi'nin eski hizmet binasının alt katlarında işyeri bulunan çok sayıda esnafın, dün saat 13.30 sıralarında düzenledikleri basın açıklamasında, esnaflar adına konuşan Hüseyin Birsel, belediyenin taşınmasından sonra binanın bakımsız kaldığını ve bazı bölümlerin kullanılamaz hale geldiğini belirterek, bu durumu da Keşan Belediyesi yetkililerine de ilettiklerini söyledi.

“BİZİMLE GÖRÜŞÜLMEDEN YIKIM KARARI ALINMAK İSTENİYOR”

Binadaki kullanılamaz hale gelen yerlere ufak da olsa bakım yapılmasını beklerken, binada deprem testi yapılmaya başlanmasıyla tüm esnafların şaşırdığını ifade eden Birsel, "Bina ile ilgili plan proje belirtilmeden, bizimle görüşülmeden yıkım kararı alınmak isteniyor. Biz, başkanın bizi çağırmasını ya da kendisinin bizi ziyaret edip bina ile alakalı plan projesini bizimle paylaşmasını istiyoruz. Keşan’a yapılacak plan ve projelerin hiçbir zaman önünde durmayız. Bizler zaten bu binada geleceğimizin olmadığını biliyorduk. Belediye buradan taşındığından beri geleceğimiz yoktu. Binanın kötü durumda olduğunu da biliyoruz. Sonuçta 1985 yılında yapılmış bir bina ve o zamanın şartlarında çok iyi bir binaydı. Bizler esnaflar olarak tek sorunumuz, zaman. Bize 2-3 yıl gibi bir süre verilebilirdi. Şu an deprem testi yapılıyor. Deprem testi sonuçları ilgili bakanlığa teslim edildiğinde, 60 gün içinde yıkım kararı çıkacak. Yıkım kararını Vali uyguluyor. Dolayısıyla karar uygulanırsa biz bu işsizlikte, bu krizde, kiraların yüksek olduğu bu dönemde, bu kadar kısa sürede nasıl dükkan bulacağız?" dedi.

"130 ESNAF NASIL DÜKKAN BULACAK, NEREYE GİDECEK?"

Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi içerisindeki Keşan Belediyesi'nin yeni binası da yapılırken, dönemin Belediye Başkanı Mehmet Özcan'ın tüm esnafı toplayarak, o alandaki esnafa geçici yerler bulduğunu dile getiren Hüseyin Birsel, "Bize böyle bir çözüm hiçbir zaman üretilmedi. Biz 60 gün içinde burayı terk etmek istemiyoruz. Neden sadece belediyenin eski yeri yıkılmak isteniyor? Bu bina sağlam değil ama kendi kendine yıkılacak durumda da değil. Eski adliye binası bundan daha mı sağlam? Orası neden yapılmıyor? Neden sadece burası ve köy garajı yıkılacak. Bu 2 yerde yaklaşık 130 esnaf var. Kış mevsimi de geliyor. 130 esnaf nasıl dükkan bulacak, nereye gidecek? Belediyenin eski binasında oturduğumuz için kira bedelimiz makul. Burada bakımı yeni yapılan bir düğün salonu var. Bu insanlar nereye gidip düğün salonu kuracaklar? Çözüm yolu bulmak istiyoruz. Biz belediyenin projelerinin önünü tıkamak istemiyoruz. Projelerin yapılmasını da istiyoruz. Başkan daha önce birkaç yerde burasını yıkacağını söylemiş. Sadece yıkacağım demekle olmuyor. Orta yolun bulunması lazım. 2 ay içinde bizim buradan çıkmamız çok zor." diye konuştu.

İBRAHİM BİRSEL: "NEDEN BURADA SADECE BİZ KURBAN SEÇİLİYORUZ?"

Deprem testinde yıkım akarı alınması sonrasında, ilgili bakanlığın vereceği kararın mahkeme yolunun kapalı olduğunu, ancak böyle bir durumda esnafın önemli ölçüde mağdur olacağından geri dönülemez bir hatanın başlangıcı olacağını dile getiren Birsel, tek sorunlarının, gösterilen 60 günlük kısa zaman olduğunu söyledi. Daha sonra söz alan İbrahim Birsel ise Mustafa Helvacıoğlu'nun Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Başkanı olduğu dönemde Özel İdare'den boşalan eski binada güçlendirme çalışması yapıldığını hatırlatarak, şunları söyledi; "Oraya yapılan maliyet ile buraya yapılacak maliyet gösterilsin bakalım ne kadar olacak. Bunun arkası da gelecek. Burada iş yapan esnaf hakkını arayacak. Kanuni yollardan da hakkımızı arayacağız. Neden burada sadece biz kurban seçiliyoruz?"

TOPÇU: "BAŞKANIN BURAYA GELİP ESNAFLA İSTİŞARE YAPMASINDA YARAR VAR"

Binada işyeri bulunan ve aynı zamanda Keşan Belediye Meclisi'nin İYİ Parti'li Üyesi olan Zafer Topçu, binanın depreme dayanıklı olmadığını bildiklerini, ancak bu binadan daha eski binaların da bulunduğunu ifade ederek, "Başkanın buraya gelip esnafla istişare yapmasında yarar var. Ortak yol bulunur. Buradaki esnaf için süreç çok önemli. Bu bina yıkılınca, yer nasıl değerlendirilecek? Satılacak mı ya da başka bir şekilde mi değerlendirilecek? Bunları Keşan halkının bilmesi lazım. Buradaki esnafın mağdur olmaması gerekiyor." şeklinde konuştu.

DÖNMEZ: "SEÇİMİ ALDIKTAN SONRA NE DEĞİŞTİ?"

Binada işyeri bulunan esnaflardan Gülhan Dönmez de, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu'nun, seçim döneminde Belediye Başkanlığı binasını yeniden aynı yere taşıyacağı yönünde söylemde bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti; "Seçimi aldıktan sonra ne değişti? Kendisi neyi değiştirdi? Ben birebir kendiyle konuştum. Başkanlık binasının buraya yakıştığını söylemişti. Ne yazık ki söylenen ve uygulanan karşımıza farklı çıkıyor."

Taşıyıcı kolonlardan örnek alınma şeklinin de, daha önce gördüklerinden çok daha farklı olduğuna dikkat çeken esnaflar, bunun da kafalarda soru işareti yarattığını söyledi.