HABER MERKEZİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyon Başkanı Bendevi Palandöken’in de katılım sağladığı toplantı 12-15 Nisan tarihlerinde Antalya'da gerçekleşti.

“TÜM ESNAFIMIZIN ÖNCELİKLİ VE ACİL SORUNLARI ENİNE BOYUNA GÖRÜŞÜLDÜ”

Keşan Lokantacı Kahveci ve Otelciler Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Çakmak, toplantı hakkında şu bilgileri verdi: “Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyon Başkanımız Sayın Bendevi Palandöken camiamız mensubu esnaf ve sanatkârlarımız arasındaki birlik ve beraberliği arttırmak, meslek ve sosyal dayanışmayı sağlamak, müşterek sorunları tartışmak, paylaşmak, yeni gelişmeler ile en son mevzuat değişik ve düzenlemelerini gözden geçirmek üzere 12-15 Nisan tarihlerinde Antalya'da istişare, değerlendirme, eğitim ve dayanışma toplantısı gerçekleşmiştir. Edirne Esnaf Ve Sanatkârları Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi olarak Keşan'dan Lokantacı Kahveci Ve Otelciler Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Çakmak, Şoförler ve otomobilciler esnaf odası Başkanı Mahmut Demirkan, Sebze Bakkal Ve Manavlar Esnaf Odası Başkanı İbrahim Aldanmaz, TESK Başkanımız Sayın Bendevi Palandöken'in düzenlediği istişare, Eğitim ve dayanışma toplantısına katıldık. Genişletilmiş toplantıda tüm esnafımızın öncelikli ve acil sorunları enine boyuna görüşüldü.”

“ESNAFIMIZIN ÇÖZÜM BEKLEYEN ACİL SORUNLARINI, HEM ŞİFAİ OLARAK, HEM DOSYAMIZ OLARAK SUNDUK”

Çakmak, Keşan’da 7 Esnaf ve Sanatkârlar Oda Başkanı esnafı ile yaptığı görüşmelerde tespit ettikleri acil sorunları dosyalayıp, imzalayıp TESK Başkanı Bendevi Palandöken’e sunduklarını belirterek şunları söyledi: “Eğitim ve dayanışma toplantısında, TESK Genel Başkanımıza Keşan'lı esnafımızın çözüm bekleyen acil sorunlarını, hem şifai olarak, hem dosyamız olarak sunduk. Esnaf sorunlarımızın başlıcalarını şöyle sıraladık; Esnaflarımızın SGK primleri Bağ-Kur ve Sigorta primleri % 50 indirilsin. Nace kodları yeniden düzenlenmeli. Esnaflar İhtisas Odalarına Kayıt olmalı. (Her esnaf kendi işiyle ilgili esnaf odasına kayıt yaptırmalıdır.) Esnaflarımıza sicil affı ( kırmızı kalem) çıkmalı. Seçim günü kahveler, çeşitli müşteriler çay bahçeleri, açık kalmalı. Tütün ve sigara cezaları bir defaya mahsus af edilmeli. Köylerdeki esnafımızın ruhsat işlemleri hızlanması için Keşan özel idaresi görevlendirilmeli. Esnafımıza faizsiz 5 yıl vadeli 50 bin TL kredi verilmeli. Kira stopajları iş yerlerinden kaldırılsın. AVM'ler pazar günü kapatılsın. Oda Başkanlarının SGK primlerini muhtarlarda olduğu gibi devlet ödemeli. Oda Başkanlarımıza muhtarlar gibi süresiz Ruhsatlı Tabanca verilmeli. Üyelerimize Hizmet vermek için, köy ve belde esnafımızı gece ve gündüz dolaşıyoruz, ruhsatlı tabanca ile güvenliğimizi sağlamalıyız.”

“EVLERDE YAPILAN EL YAPIMI ÜRÜNLERİN KAYIT DIŞI SATIMLARI ÖNLENMELİ”

Çakmak, Keşan’daki esnaf sorunlarını sıralamaya şöyle devam etti:“Esnafımızın kayıtlarını, sicillerini, ruhsatlarını odalarımız yapsın. TAPDK ruhsatları yenilenirken oda kayıt belgesi istenmelidir. Her yıl noter tasdiklerinde odalardan muhakkak oda kayıt belgesi istenmelidir. Odalardan eğitim bütçeleri kaldırılmalıdır. Sicil belgeleri en az her yıl yenilenmelidir. İş yerlerinin elektrik, su, ısınma ödemeleri %50 indirilmeli. Esnaf Odalarımızın elektrik, su, doğalgaz ödemeleri %50 indirimli olmalı. Evlerde yapılan el yapımı ürünlerin kayıt dışı satımları önlenmeli. Esnafımız haksız rekabetle karşı karşıya kalmamalı. Birliklerin, Federasyonların, Konfederasyonun Odalarımızdan aldıkları  % 3 lük katılım payları, yıllık brüt gelirden değil masraflar düşüldükten sonra kalan net kardan hesaplanmalı. (Devletimiz bile net kardan vergi alıyor) Acil ve hızlandırılmış ustalık belgesi kurslarını odalarımız yapıp vermelidir. İşletme ruhsatı verilmeden önce belediyeler oda yönetiminin görüşünü ve olurunu almalıdır. Belediye Meclisinde odaların kendi arasında belirleyeceği bir oda başkanımız kontenjandan olup toplantılara katılıp görüşüp esnaf sorunlarına çözüm aranmalıdır. El emeği çalışmalarından KDV’nin kaldırılması,( Tamircilik gibi) Bakkal ve büfelerde alkol satışlarının gece saat 24.00'e  (12 )' ye kadar serbest bırakılması Esnaf kefalet kooperatifi kredilerinden alınan 890,00 TL ekspertiz ücreti kaldırılsın. Zincir marketlerin açılışlarına sınırlama getirilmelidir. Marketler indirim günlerini 1 gün diyerek 7 gün indirimli satış yapmaktadır. Bu tip durumlara kısa süreli sınırlama getirilmelidir.”