S.S. Keşan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin 2016 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı, dün Köşk Düğün Salonu’nda yapıldı.  

Saat 11.00'de başlayan genel kurulun açılış konuşması Kooperatif Başkanı İsmail Atakan tarafından yapıldı. İsmail Atakan, yaptığı konuşmada, “Bugün burada Keşan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin genel kurulunu yapmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Genel kurulumuzun hayırlı olmasını yüce Allah’tan diler, hepinizi yönetim ve denetim kurulu arkadaşlarım adına saygı, sevgi, muhabbetle selamlarım.” dedi.  

Daha sonra ise divan heyetinin seçimine geçildi. Verilen önergeyle Divan Başkanlığına S.S. 29. Bölge Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İlhan Dalkıran, Divan Başkan vekilliğine S.S. 29. Bölge Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği Denetim Kurulu Üyesi ve Uzunköprü Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ümit Leventer, katipliklere ise Keşan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Ortaklarından ve Sanayi Sitesi Başkanı Salim Şevik, Keşan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Ortaklarından ve Madeni Eşya ve Demirciler Odası Başkanı Hüseyin Erkan seçildi. Divan Başkanı İlhan Dalkıran, alınacak kararların ülke ile bölge esnaf ve sanatkarlarına hayırlı olmasını diledi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından Denetim Kurulu Üyesi Alpaslan Görgülü, Yönetim ve Denetim kurulu raporu, bilanço ve gelir gider tablolarını okudu. Görgülü, “Yönetimimiz 1163 sayılı kooperatifler kanunu ve kooperatif ana sözleşmesi hükümleri uyarınca 2016 yılı içerisinde 82 adet toplantı yapmış olup, bu toplantılarda ortaklarımızın kredi talepleri görüşülerek karara bağlanmıştır. Keşan esnaf kefalet kooperatifi olarak kooperatifimizin kefaleti ile Türkiye Halkbankası Keşan Şubesi’nden kooperatif ortaklarına yıllık %5 faiz oranı ile toplam 31.724.541,34 TL kredi kullandırılırmıştır. Kullandırmış olduğumuz işletme kredilerinin vadeleri en fazla 60 ay veya 5 yıl olarak uygulanmıştır. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği talimatları doğrultusunda 2016 yılı içerisinde kredi borcu olmayan ve daha önce KOSGEB’den hibe desteği kullanmamış olan esnaf ve sanatkarlarımızdan 196 kişiye toplam 4.717.000,00 TL sıfır faizli kredi kullandırılmıştır. Merkez birliğimiz tarafından 29 Haziran 2016 ve 26 Temmuz 2016 tarihlerinde gönderilen genelgelerle ortaklarımızın takipteki ödenmeyen borçlarına yeniden yapılandırma imkanı sağlanmıştır. 117 ortağımız bu imkandan faydalanmıştır ve toplam 132 .070,00 TL temerrüt faizinden istifadeleri olmuştur.” dedi.

Alpaslan Görgülü, tahmini bütçe kalemleri ile gerçekleşen gelir gider kalemleriyle ilgili ise şu bilgileri verdi: “Tahmin edilen gelir toplamı 727.539 TL, gerçekleşen gelir toplamı 786.284,06 TL, öngörülen gider toplamı 727.539 TL, gerçekleşen gider toplamı 670.970,027 TL’dir. 115.313,79 TL müspet fark oluşmuştur."  Alpaslan Görgülü’nün denetim kurulu raporunu da okumasının ardından oylamaya geçildi. Yapılan oylama sonucunda okunan raporlar oy birliği ile kabul edildi. Ardından yönetim ve denetim kurulu ibra edilerek, 2017 yılı tahmini bütçesi karara bağlandı. Toplantı, Yönetim ve Denetim kurulları üyelerinin aylık ücret veya huzur hakları ile yolluklarının belirlenmesi ile devam etti. Genel kurul, 28 Haziran 2016 tarih, 2016/13 sayılı ve 26 Temmuz 2016 tarih, 2016/15 sayılı TESKOMB Genelgeleri kapsamında gerçekleştirilen kooperatif takibindeki borçların yeniden yapılandırılması ve kooperatif ana sözleşmesinin 66. Maddesinin değişikliği hususunun görüşülmesiyle sürdü. Genel kurulda yer alan maddelerde kooperatif kefaletiyle kullandırılan krediler karşılığı alınan menkul ve gayrimenkul rehin ve ipoteklerinin borcun bitimine müteakip rehinin kaldırılması ve ipoteğin fekki, icra takibinde olan kooperatif ortaklarından ipotek satış işlemi ile alacağa mahsuben yapılan gayrimenkul alımları ile Edirne İli Keşan İlçesi Orhaniye Köyü, köy içi mevkisinde pafta 1, parsel 1225’de kayıtlı 800 metrekare bahçeli kargir işyerinin en az 118 bin TL bedelle pazarlık usulü satılması için yönetim kuruluna oy birliği ile yetki verildi. Konuyla ilgili söz alan İsmail Atakan, “Orhaniye’deki satış işlemi ile ilgili arkadaşımız kendisi geldi. Satış isteyerek kendisini yeri alacağını söyledi. Bunun üzerine satışa çıktık. Fakat arkadaşımız her halde gerekli parayı ayarlayamadı ve yerini alamadı. Satış kararını aldık ama 6 ay içerisinde gelip borcunu öderse aldığımız fiyata kendisine geri vereceğiz. Eğer ödeyemezse 6 ay sonra satışını isteyeceğiz.” diye konuştu.

Daha sonra 1 yıl görev yapacak olan denetim üyelerinin seçimine geçildi. Verilen önergeyle denetim kuruluna Alpaslan Görgülü ve Nurettin Soysal seçildi. Dilek ve temenniler bölümünde ise katılımcılara söz verildi.

İNAĞ: EDİRNE'DE CAN SUYU KREDİSİ'NDEN 91 KİŞİ KULLANABİLDİ

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı (EDESOB) Emin İnağ yaptığı konuşmada, şunları söyledi: “Kullandırdığımız kredilerin geri dönüşleri konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Can Suyu adı altında kullandırılan krediler var. Edirne bölgesinde 91 kişi bu krediden faydalandı. Edirne genelindeki esnaf sayımız 15 bin. Demek ki devede kulak. Göz bebeğimiz kredi kefalet kooperatiflerini sağlıklı kullanamıyoruz. Aldığımız parayı bazen keyfi bazen de işlerimizin bozuk olduğundan ötürü ödeyemiyoruz. Bu kez hak eden parayı kullanamıyor. Çünkü kooperatifin işlevliğini bozuyoruz, dönen çarka çomak sokuyoruz. Artık kara saban bitti. Şu an kredi kefalet kooperatifleri de çalıştıkları bankalar da takipte. Aldığımız kredileri zamanında geri ödemeliyiz. Esnaf kefalet sistemine dört elle sarılalım. Az önce burada icralık haberi aldım. Üzülmemek elde değil. Kooperatifin de yapacağı bir şey yok. Başkanımız 6 ay bekleyeceğini söyledi. Bu keyfi bir uygulama değil. Yasanın emrettiği bir olay.”

ÖZCAN: HİÇBİR ZAMAN ALINAN BORÇ, BEDAVA DEĞİLDİR

Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan da, mali genel kurulun hayırlı olmasını dileyerek, “Mali Genel Kurulunuzun hayırlı olmasını diliyorum. Ciddi ekonomik sıkıntılar yaşadığımız bir dönem içerisindeyiz. Giderek de bu sıkıntıların artacağı herkes tarafından bilinmektedir. Dolayısıyla, birçok üyenizin krediye ve desteklenmeye ihtiyacı var. Hiçbir zaman alınan borç, bedava değildir. Mutlaka vadesinde geri dönmesi gerekir. Ama verilme şartları çok önemlidir. Kredi kullanan üyelerinizden her geçen yıl, icralık olanların oranı giderek artmaktadır. Keşan genelinde de 21 bin dosyadan bahsediliyor. Dolayısıyla, bizlerin alınan kredileri kullanırken; çok dikkatli olunması gerekiyor. Daha iyi ve güzel günlere ulaşmanızı diliyorum.” dedi. Genel kurulun ardından katılımcılara ikramda bulunuldu.