ESTAB (Edirne Saros Turizm Merkezi Turizm Altyapı Hizmet Birliği) meclis toplantısı dün yapıldı.

Keşan Beleidye Meclisi Salonu’nda gerçekleştirilen ve saat 15.00 sıralarında başlayan toplantıya, Birlik Başkan Vekili Erdoğan Gümülcineli başkanlık etti.

BİRLİK ENCÜMEN ÜYELERİ SEÇİMİ

Toplantıda ilk olarak Birlik Encümeni seçildi. Birlik Başkanı Mehmet Özcan’ın yönetmelik gereği Encümen’de başkan olarak yer aldığı bilgisi verildikten sonra yapılan gizli oylamada, 3’er oy alan Enez Belediye Başkanı Ahmet Çayır, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz, Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Nusret Uybaş, Dost Hotel Yetkilisi Süleyman Dost, encümen üyeliklerine seçildi.

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU SEÇİMİ

Toplantıda daha sonra Plan ve Bütçe Komisyonu üye seçimine geçildi. Yapılan gizli oylama sonucu Plan ve Bütçe Komisyonu’na; 13’er oyla Alemdar Özbay, Samet Serdar Dinçer, Necmi Sınır, Ali Tetik ve Cüneyt Yüksekdağ seçildi.

2012 YILI BİRLİK BÜTÇESİ AÇIKLANDI

Seçimin ardından,  ESTAB Müdürü Feyzi Engin, birliğin hesap raporlarını meclis üyeleriyle paylaştı. Engin, Birliğin 2012 gelir bütçesinin 151 bin 614,57 TL, gider bütçesinin de 102 bin 328,66 TL olduğunu açıkladı.

DENETİM KOMİSYONU RAPORU OKUNDU

Kesin hesap raporunun oy birliği ile kabul edilmesinden sonra Denetim Komisyonu raporu Birlik Müdürü Feyzi Engin tarafından bilgi amaçlı okundu. Engin, Birlik faaliyet raporunu da meclis üyelerine aktardı. Bu Raporun oy birliği ile kabulünden sonra Feyzi Engin, meclis üyelerine ayrıca Yapay Resif Projesi’nde bir geminin su altına bırakılması için onayının geldiğini de söyledi. Engin, uçak batırma ile ilgili müracaata en kısa sürede cevap geleceğine inandıklarını dile getirdi.

Feyzi Engin, Mecidiye Göleti Arıtma Tesisi Projesi’nin 2014 programına alındığını, kısa zaman sonra Mecidiye Göleti’nden bölgeye su verileceğini dile getirdi. Engin, son olarak, haziran ayı başında Erikli Sahili’nde tahsilat bürosu açmayı, zabıta sayısını 4’e çıkarmayı planladıklarını da söyledi.

UYBAŞ: PLANI OLMAYAN BİR YERE YATIRIMIN GELMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL

Toplantıda söz alan İl Genel Meclisi Başkanı Nusret Uybaş, turizmin gelişmesi için bölgenin 1/25.000’lik planlarının onaylanması gerektiğini ifade etti.

Uybaş, “Planlamaların 3 ay içerisinde bitirileceği bize söylenmişti daha önce. Ama kaç 3 ay geçti hala ortada bir şey yok. ESTAB’dan önerim, planların bir an önce çıkarılması için, Keşan TSO, İl Genel Meclisi ile birlikte hareket ederek bir baskı unsuru oluşturulmasına destek vermesi. Ortak bir komisyon bile kurulabilir bu anlamda. Planı olmayan bir yere yatırımın gelmesi söz konusu değil.” dedi.

İŞCAN: KAYIT DIŞI PANSİYONCULUK ENGELLENSİN

Daha sonra konuşan Enez Belediye Meclisi Üyesi İsmail İşcan, kayıt dışı pansiyonculuğun önüne geçilmesini, yatırımcıların bu durum nedeniyle mağdur olduğunu, bu sorunun çözümü sağlandığında birliğin gelirinin artırılabileceğini ifade etti. İşcan, Yapay Resif Projesi’nin Enez’de de uygulanmasının trol ve gırgır avcılığının önüne geçebileceğini söyledi.

İŞÇİMEN: EV KİRALAMA KRİTERLERİ BELİRLENMELİ

Turizm İşletmecisi Mustafa İşçimen de toplantıda yaptığı konuşmada, ev pansiyonculuğunun önüne geçilmesini, kimsenin evini kiralamasına laf etmediklerini ancak bunun kriterlerinin belirlenmesini istedi. İşçimen, “Kiralanan evler çok kötü ve içlerinde malzemeler eksik veya bozuk. Sünger yatak için günlük 250 TL’lik fiyat çok. Bu fiyatlar Erikli’ye ve Saros’a gelmek isteyenlere ters reklam olur. 4-5 turizmci ile bölge kalkınamaz. Ayrıca kiralamalardan vergi alınması konusu var. Ancak 3100 TL’ye kadar kira gelirine muafiyet söz konusu. Kiralama yapanlar da hep bu meblağın altında kiralama gösteriyorlar ve vergi alınamıyor. Erikli’de bir de MOBESE çalışmaları yürütülüyor. 200 bin TL’lik bir fiyat çıkarıldığı söyleniyor. 80 bin TL’sini Turizm Geliştirme Kooperatifi karşılayacakmış. 23 kişilik asker kadrosu ile en az 50 bin kişiye hizmet üretmezsiniz. Erikli’de su sıkıntısı da var. Taşıma su ile iş çevirmeye çalışıyoruz.” dedi.

GÜMÜLCİNELİ: VATANDAŞ DOĞAL TATİL ARIYOR

Bu konuşma üzerine söz alan Engin de su kuyularında çalışma yapıldığını ve sorunun en kısa sürede çözüme kavuşacağını ifade etti.

Görüşlerin ardından son sözü Gümülcineli aldı ve vatandaşın doğal tatil ortamı aradığını, ekonomik tasarruf açısından Saros’da gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini, turizmin bölgeye ciddi katkı verdiğini ve turizmciler ile tatilcilerin ilgisini artırmak gerektiğini aktararak toplantıyı kapadı.