HABER MERKEZİ

Ferat Gülver, İstanbul Ankara gibi tüm ilçeleri birleşmiş şehirlerde büyükşehir uygulamasının uygun olduğunu kaydederek, “İlçeler beldeler ve köyleri birbirinden kilometrelerce mesafeli olan şehirler için büyükşehir ve 'bütün şehir' uygulaması doğru olur m? Çünkü beldeyi ilçeye bağlamak köy olması demek, köylerin köy statüsünden çıkarılması ise köylüye yeni vergilerin yüklenmesi ve tarım ile hayvancılığın bitmesi demek olacaktır” diye konuştu. 

AK Parti Keşan Belediyesi aday adaylarından gazeteci Ferat Gülver, Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile getirilmesi düşünülen 'bütün şehir' uygulaması ile beldelerin kapatılacak olmasının gözden geçirilmesi gereken bir karar olduğunu öne sürdü. Belediye hizmetlerine alışmış halktan bu hakkı alıp bağlı olduğu ilçenin mahallesine dönüştürmeden önce halkın fikrinin sorulmasının sağlıklı karar alınmasına yardımcı olacağını belirten Gülver, şunları söyledi: “Etrafımızdaki eski beldeler Mecidiye, Çamlıca, Hacıköy, Sultanköy ve İbriktepe’de görüyoruz, tüm halk şu an köy hayatı yaşamaktan şikayetçi."

KÖKLÜ DEĞİŞİMLER GENİŞ DÜŞÜNÜLMELİ

16 Nisan 2017 referandumunda Türk tipi başkanlık sistemi olsun diye adını “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” koyarak oylandığını hatırlatan Gülver, “Öyleyse yerel yönetimler de Türk tipi olup beldeler kapatılmayabilir, köyler de köy statüsünde kalabilir. Köylü zaten zor geçiniyor, ilçe mahallesi olduğunda çöp vergisi ve yüksek emlak vergisi ve su faturaları gibi yeni yükler gelecek. Köylerde tarla ile hanesini geçindiremeyip 2-3 hayvan besleyerek geçimini temin eden aileler bir daha evinin bahçesinde inek veya koyun bakamayacak. Bir yandan hayvancılığı geliştirelim diyoruz bir yandan da köy hayatını ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Böyle köklü değişimler geniş kapsamlı düşünülmeden, olay mahalline gidilmeden en önemlisi halka danışmadan karara bağlanmamalı. Aksi halde eğitim sistemimizde yaşanan TEOG veya LYS kaosları gibi yerel yönetim kaosları ortaya çıkarabilir.” dedi.

KÖYLÜ KENDİ GÖRENEK VE KANUNUYLA YAŞAMALI

'Bütün şehir' sistemi ile ilçelerin onlarca mahallesi daha olacağına dikkat çeken Gülver, şunları kaydetti: “Köylerin mahalle olmasıyla örneğin Keşan’ın 11 mahallesine 48 mahalle, Uzunköprü’nün 16 mahallesine 54 mahalle daha eklenecek. İlçeler 30-40 kilometre ötedeki köyüne nasıl hizmet götürecek? Köylüden vergi alıyorsan çöpünü almak zorundasın. Personel artırsa maaşlarını ödeyemeyecek. İlçe belediye bütçeleri de tepe taklak olacak.”

Ferat Gülver, köylünün köyünde, belde halkının beldesinde, şehirlinin de şehrinde kendi gelenek görenek ve kanunlarına göre yaşaması gerektiğini öne sürerek, “Bu aziz milletin mayası köy, organik ürünü köyde, doğallık köyde. Atatürk, ‘Milletin efendisi köylüdür’ derken sunduğu hizmetlerin değerini ifade etmiştir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, ‘Biz millete efendi değil, hizmetkar olmaya geldik’ ifadesindeki gibi köylü hizmetkardır ve bundan asla gocunmaz ve de böyle mutludur; yeter ki emeğinin, alın terinin karşılığını alsın.” şeklinde konuştu.

NÜFUSA GÖRE PERSONEL VE BORÇLANMA ŞARTI KONABİLİR

Belde belediyelerinde yaşanan aşırı istihdam ve borçlanma sebebiyle belde belediyelerin kapatılmak istendiğinin konuşulduğunu kaydeden Gülver, şunları söyledi: “Mali açıdan nüfusa göre personel sayısı, bütçeye görede harcama ve borçlanma baremi konabilir. Sahil beldelerinde de mevsime göre geçici personel sayısı baremleri konur ve böylece beldelerdeki borç batağı önlenir."

İKTİDARIN OY KAYIPLARINA SEBEP OLABİLİR

Türkiye’de bin 397 belediye olduğunu ve bu belediyelerin de 397’sinin belde belediyesi olduğunu belirten Gülver, “Belde nüfuslarına bakarak seçmen kaybı yaşanmaz sanılmamalı, beldede yaşayanlar kadar şehirlerde yaşayan belde doğumlular var. Kimse belediyesine kilit vurulmasına razı olmaz. 18 bin 332 köyde yaşayan halk da ilçenin mahallesi haline getirilip yeni mali yüklerin getirilecek olmasına sıcak bakmaz. Dolayısıyla bu yönetim inkılabı, kongre ve çalıştaylarla tartışılarak yapılırsa daha sağlıklı bir süreç olacaktır diye düşünüyorum.” dedi.