Geçtiğimiz cumartesi pazarının en çok satılan ürünlerinin başını salçalık kırmızıbiber çekti.

Yaklaşık 10-15 gün önce salçalık kırmızı biberin fiyatı 1.50 ile 1.75 arasında değişiyorken, bu haftaki cumartesi pazarında fiyatlar 1 ile 1.25 lira arasında değişti.

Fiyatların düşmesi ile birlikte vatandaşlar kırmızı biberi çuval ile satın almaya başladı. Geçen hafta ümitsiz olan kırmızıbiber satıcıları bu hafta işlerin açıldığını fakat kazançlarının az olduğunu belirtti.

Vatandaşlar ise fiyatların geçen haftalara göre uygun olduğunu belirterek, “Esnafın para kazanmasını isteriz fakat 1.50 liraya da kırmızı biber olmaz” şeklinde konuştular.

Fiyatlarda yüzde 40’a yakın bir düşüş yaşandığını belirten pazarcı esnafı Destan Güler, “Bu günden itibaren kırmızı biberin fiyatının 1 liradan aşağı düşmeyeceğini düşünüyoruz. Sezon açıldı, 15 gün daha böyle gider. Ondan sonra fiyatlar yine artacaktır.” dedi.

Suat Güner ise bu haftaki pazarın en çok satılan ürünleri arasında kırmızı biberin olduğunu belirterek şunları söyledi: “80 kuruşa bize mal olan biberi,1 liraya satıyoruz. Vatandaşlara uygun fiyatlara hizmet ediyoruz. Fakat bazı müşteriler bu fiyatı bile yüksek buluyor. Biz geçen haftaki fiyatları söyleyince çok şaşırıyorlar.”

Yusuf Pişmiş de bu hafta pazarı canlandıran ürünün kırmızı biber olduğunu vurgulayarak, 1 hafta daha satışların artacağını söyledi.

Bir diğer esnaf Sedat Güner, “Bu haftaki biberler çok kaliteli. Fakat 80 kuruşa gelen ürünü 1 liraya satıyoruz. Kar etmiyoruz. Akşama kadar yevmiyelerimiz için burada bekliyoruz. Üretici ve satıcı kazanmıyor. Peki kim kazanıyor. Vatandaş mı? Buraya gelen vatandaşlar da fiyatlardan memnun değil. Peki kim kazanıyor?” şeklinde konuştu.

Kırmızıbiber Üreticisi Ümit Akgül ise vatandaşların bu fiyattan aşağı fiyat beklemesinin çok yanlış olacağını kaydederek, şunları söyledi: “Ürünü üreten ne kadar maliyetli bir iş yaptığını bilir. Çok maliyetli bir iş yaptığımız halde hakkımızın tam karşılığını alamıyoruz. Bizler istiyoruz ki emeğimizin karşılığını alalım. Tabiî ki vatandaşları da düşünmek lazım. Ama bizlerin girdi ve çıktıları göz önüne alınarak, bir orta yol bulunması lazım. Fakat duruma bakılırsa siz buradasınız biz buradayız, satıcı burada peki parayı kazanan nerede?

Vatandaş Hatice Sangar ise, hazırlayacağı salçanın bir yıllık ihtiyacı karşılamaya yeteceğini dile getirerek, “İhtiyacımız olan biber salçasını her yıl kendim hazırlıyorum. Hangi koşullarda üretildiğini bilmediğim salçayı hazır almak yerine kendim yapmayı tercih ediyorum. Böylece hem ucuza mal ediyor, hem de gönül rahatlığıyla yemeklerimde kullanıyorum.” dedi.