AYŞİN SEÇİL GEZER

Türkiye’nin ciddi anlamda yağ açığı bulunan bir ülke olduğunu kaydederek sözlerine başlayan Gaytancıoğlu, “En önemli yağ kaynaklarından biri ayçiçeğidir. Ayçiçeğinde Türkiye’nin üretimi 1 milyon 100 bin ton, 1 milyon 200 bin ton civarında değişirken, Türkiye bunun yaklaşık iki katı miktarda ayçiçeğini yurtdışından ithalat yoluyla getirmektedir. Bunun ham yağ olarak da, ayçiçeği olarak da ticaretini, ithalatını yapmaktadır.  Ancak üzücü olan şudur ki Türkiye ithalatçıdır. Sevindirici olan ise Türkiye ihracatçı bir ülkedir. Yani, ürettiği ve ithal ettiği ayçiçeğini işleyip, mamul madde olarak yurtdışına satabilecek potansiyeli varken Türkiye’de ciddi bir hammadde açığı vardır. Türkiye’nin teknolojisi çok yüksektir, teknolojisi yüksek fabrikalardan oluşmuş, 8 milyon ton ayçiçeğini işleyebilecek kapasiteye sahip olmasına rağmen Türkiye maalesef ki ithalatçıdır. Bu da AKP’nin yıllardır uyguladığı niteliksiz tarım politikalarının bir ürünüdür. Dünyada ucuz olduğu için ayçiçeğini ithal etmekte. Biz bu soruyu CHP olarak soruyoruz. Çünkü dünyanın en ucuz elektriğini kullanan, en ucuz mazotunu, en ucuz gübresini kullanan çiftçilerdir. Dolayısıyla Türkiye’de maalesef ekonomi çok kötü olduğu için, ekonomi de dolaylı vergilere dayandığı için, dolaylı vergiler de en çok çiftçiden alınan mazot ve tarımsal diğer girdiler, elektrik, akaryakıt gibi girdilerden alınan vergilerdir. Her ne kadar CHP olarak biz destek verdiysek de bunların KDV’leri sıfırlanmadı. Bunlar Türkiye’de ciddi anlamda pahalıdır. Bu girdiler pahalı olduğu için bir rekabete dönüşmekte, Türkiye’de üretilen ayçiçeği dünyaya göre pahalı kalmaktadır.” dedi.

GÜNÜBİRLİK TARIM POLİTİKASIYLA, BU İŞ OLMAZ

Ayçiçeği konusunda Trakya Birlik’e önemli görevler düştüğünün altını çizen Gaytancıoğlu, “Burada Trakya Birlik gibi güzel bir kurum da var çiftçilerin kuruluşu olan. Bunları düzenlemesi lazım ve ciddi bir fiyat politikasıyla hükümete bir baskı yapması lazım. Ortak sayısı çok fazla olan önemli, ekonomik bir güçtür. Türkiye’yi elinde bulundurması lazım hatta Trakya Birlik’in yönetim kurulu başkanı da AKP Milletvekilidir, o yüzden bu birliği kullanması lazım Trakya bölgesinin. Ama maalesef hala ne destekleme primi artıyor ayçiçeğinde ne de hükümetin uyguladığı ciddi ve tutarlı bir tarım politikasıdır. Günübirlik tarım politikasıyla, yağlı tohumlar politikasıyla bu iş olmaz. Çiftçi az bir miktarda üretiyor, tarlalarımız boş; biz ne yapıyoruz? İthalat yoluna gidiyoruz. Türkiye’de şu an 50 milyon dönüm arazi boşken biz ithal ürün alıyoruz. Bu politikaya bir anlam vermek mümkün değil. Köylüyü bitirme köylüyü borçlandırma, köyden kente göçü teşvik etme; AKP’nin bu politikası Türkiye’yi kötü bir karanlığa sürüklemektedir. Bunun çözümü Cumhuriyet Halk Partisi iktidarıdır.” şeklinde konuştu.

TRAKYA BİRLİK ÇİFTÇİNİN ÖRGÜTLÜ GÜCÜDÜR

Ayçiçeğinin maliyetinin 2 TL civarında olduğunu belirten Gaytancıoğlu, “Açıklanması gereken fiyat 2 liranın üzerinde bir fiyattır. Eğer Trakya Birlik’in olanakları yeterli değilse hükümete baskı yaparak, en azından destekleme primini arttırmalıdır. Bu konuda çiftçilerini örgütlemelidir. Çünkü Trakya Birlik çiftçinin örgütlü gücüdür. Bu gücü kullanmak zorundalar. Bu gücü kullanmıyorlarsa üreticinin gücü yansımıyor anlamına gelmektedir. Eğer CHP iktidar olsaydı fiyat 2 lira 25 kuruş’tu. Biz primleri 1 lira civarına getirerek piyasaları rahatlatıp bu işi çözerdik.” dedi.

AK PARTİ ÇİFTÇİYİ UNUTMUŞ DURUMDA

Üreticilerde, buğdayda olduğu gibi ayçiçeğinde de ithalat tedirginliği olmasının hatırlatılması üzerine Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Ayçiçeğinde gümrük vergisi zaten düşük. % 25-30 arası değişiyor. Bunu kaldırmanın psikolojik bir etkisi olur. ‘Ben çiftçiyi sevmiyorum’ mantığı devam eder. Hükümet, çiftçi tarladayken; ‘Ben seni sevmiyorum kardeşim, ben ithalatçıyı seviyorum, başka ülkelerin çiftçilerini seviyorum’ mantığıyla gümrük vergilerini sıfırladı. Bunun aynısını ayçiçeğinde de yapabilir. AKP’nin artık çiftçi dostu olmadığını herkes biliyor. Tarım Bakanı dayandıramıyorlar. Zaten gelen bakanlar konunun dışında uzmanlar. Konuyu bilmiyorlar, suçu da onlara yüklüyorlar. AKP, çiftçiyi unutmuş durumda. Türk tarımı da iflas etmiş durumda. CHP, bu sorunları en iyi bilen partidir. 26-30 Ağustos 2017 tarihlerinde Çanakkale’de yapacağımız çalıştayın 1 gününü tarıma ayırıyoruz. ‘Çiftçilere adalet’ başlığıyla ciddi anlamda bu konular konuşulacak. CHP’nin tarım politikası daha net bir şekilde kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ