HABER MERKEZİ

Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu’nun Bakan Hulusi Akar tarafından cevaplandırılmasını arz ettiği soru önergesinde şu ifadeler yer almakta:

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Kayseri Komando Tugayı’nda askerliğini yaparken geçici görevle Suriye’ye gönderilen Caner Sarmaşık isimli askerimizin intihar ettiği belirtilmiştir. Ancak ailesinin ifadesine göre; askerimiz ölmeden bir hafta önce annesini arayarak, komutanı tarafından aşağılandığını ve nefret söylemine, ayrımcı tutuma maruz kaldığını söylemiştir. Okuma yazma bilmeyen askerimizin ‘Şopar siz ancak teneke çalıp oynarsınız, bu kadar metni bile ezberleyemiyorsun; çopar, çingene…’ söylemleriyle aşağıladığı iddialar arasındadır.

Annesiyle yaptığı bu görüşmeden 1 hafta sonra; kendisine nefret söyleminde bulunan komutanının silahı ile askeri birliğinde intihar etmesi kafalarda soru işareti yaratmıştır. Aile, oğullarının uğradığı ayrımcılık sonrası yaşanan bu ölümün ‘şüpheli ölüm’ olduğunu öne sürmektedir. Askerimiz Caner Sarmaşık’ın naaşının Türk bayrağına sarılmadan tabutla gönderildiğini adeta ‘terörist’ muamelesi görerek bir köşede sessiz sedasız defnedildiğini iddia etmektedir.Bu nedenle aşağıdaki sorularımın Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından yanıtlanmasını istiyorum.

  1. Bakanlığınızın kayıtlarına göre Er Caner Sarmaşık’ın kesin ölüm sebebi nedir?
  2. Ailesinin iddialarına ilişkin idari ve hukuki bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa sonuçları kamuoyuyla ne zaman paylaşılacaktır?
  3. Askerimizin ölümüne ilişkin otopsi nerede yapılmıştır?  Otopsi raporu kamuoyuyla paylaşılacak mıdır?
  4. Er Caner Sarmaşık’ın askerlik yaptığı bu birimde daha önceden bu tür nefret söylemlerine ilişkin bir şikâyet; kayıt bulunmakta mıdır? Bulunmuşsa buna yönelik ne tür idari/hukuki önlemler alınmıştır?
  5. Nefret söylemine ilişkin taburunda bulunan diğer asker arkadaşlarının da ifadelerine başvurulmuş mudur?
  6. Cenaze işlemlerinde nasıl bir prosedür izlenmiştir? Defin yeri ve işlemleri konusunda ailenin rızası alınmış mıdır?
  7. Naaşı neden Türk Bayrağına sarılmamıştır?
  8. Kendi silahı varken başka bir silahla hayatını kaybetme nedeni araştırılmış mıdır? Araştırılmışsa bu durum uzmanlar tarafından nasıl açıklanmıştır?
  9. Askerimizin silahla vurulması kendi nöbet saatinde mi gerçekleşmiştir?
  10.  Suriye’de Caner Sarmaşık’ın bölüğünde askerler kaç saat nöbet tutmaktadırlar ve nöbet aralıkları nedir?
  11. Eğer o gün vurulma anında nöbet saatinde ise o güne ait nöbet çizelgesi var mıdır?
  12. Nöbeti kimden devralmıştır?
  13. Otopsi raporunda ağzın iç kısmında sineklerin yumurta larvaları bıraktığı tespit edilmiştir. Bu durum Caner Sarmaşık’ın vurulma anı ile bulunma anı arasında çok uzun süre geçtiğini göstermektedir. Vurulduğu ve bulunduğu an arasındaki süre neden uzundur, bulunması neden vakit almıştır?
  14.  Er Caner Sarmaşık bulunduğu yer, nöbet tuttuğu yer midir? Nöbet tutuğu yer, askerlerin yerleşkesinden ne kadar uzaklıktadır?
  15.  Er Caner Sarmaşık’ın vurulduğu merminin hangi silahtan çıktığı araştırılmış mıdır? Araştırılmışsa hangi silahtan çıkmıştır?
  16.  Otopsi raporunda Caner Sarmaşık’ı vuran silahın kaç metreden ateş ettiği tespit edilememiştir. Elinizde bununla ilgili bir bilgi mevcut mudur?
  17.  Er Caner Sarmaşık’ı vuran silah incelenmiş midir? Buna dayalı rapor var mıdır?
  18.  Otopsi raporunda Caner Sarmaşık’ın intihar ettiği yazmaktadır. Buna göre Caner Sarmaşık’ın son günlerde psikolojisi bozulduysa bunu komutanları neden tespit edememiştir? Bu bağlamda psikolojisi bozulmuş bir askere silah vererek nöbet tutturan komutanlar ile ilgili soruşturma başlatılmış mıdır?
  19. 2015 yılından bu yana askerlik görevini yaparken kaç askerimiz yıllar itibariyle intihar etmiştir?
  20. Son yıllarda basına daha sık olarak yansıyan askerlik görevini yapan gençlerimizin etnik ve mezhepsel kökenleri nedeniyle baskıya maruz kaldığı iddiaları yansımaktadır. Bu iddialara ilişkin 2015 yılından bu yana kaç idari ve hukuki soruşturma açılmıştır?
  21. 2015 yılından bu yana ayrımcılık iddiaları nedeniyle ceza alan personel sayısı kaçtır?
  22. Bakanlığınızın sıklıkla gündeme gelmeye başlayan nefret söylemleri ve ayrımcı dile karşı bir çalışması var mıdır?”