AYGÜL KONAR

Vaka sayılarının düşürülmesinin amaçlandığı bu tedbirler çerçevesinde, Hükümet 29 Nisan-17 Mayıs tarihleri arası 'tam kapanma' kararı almıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, video konferans yöntemiyle AK Parti'nin bayramlaşma programına katıldığı sırada, kısıtlamalara dair açıklamalarda bulundu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, ESNAFTAN HELALLİK İSTEDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamasında, kısıtlamalar nedeniyle sıkıntı yaşayan esnaftan helallik istedi.

Erdoğan, açıklamasında, "Kısıtlamalardan etkilenen esnaflarımızın bir kısmı ile turizm sektörümüze de bu zor dönemde ayakta kalabilmeleri için her türlü desteği vermenin gayreti içerisindeyiz. Buna rağmen sıkıntıya düşen esnafımız, çalışanımız olduysa hepsinden helallik istiyoruz" ifadelerine yer verdi.

MUHALEFETTEN HELALLİK TEPKİSİ

Muhalefet Partileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mağdur olan esnaftan helallik istemesine tepki gösterdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını eleştirdi.

Gaytancıoğlu açıklamasında, ‘ne yaptılar da ne istiyorlar’ ifadelerine dikkat çekti.

“YAPABİLECEKLERİ HALDE YAPMAMALARINDAN DOLAYI HELALLİK İSTENMEZ”

Gaytancıoğlu, açıklamasında şu cümlelere yer verdi: “Ne yaptılar da ne istiyorlar, hiçbir şey yapmadılar niye helallik istiyorlar. Helallik ne demek? Birisi çok büyük bir hata işler, ‘kusura bakma şöyle oldu, bunu yapamadım’ der helallik ister. Yapabilecekleri halde yapmamalarından dolayı helallik istenmez. İnsanın elinde olmayan bir şey vardır, büyük bir hatası vardır, büyükler her zaman affeder. Bu bizim dinimizde de vardır, toplum kurallarında da vardır. Bir hata yaparsınız, sizi komşunuz, kardeşiniz, anne- babanız herkes affeder bir şans daha verir. Siz Türkiye Cumhuriyetini 18 yıldır yöneten iktidarsınız, son yıllarda da tek adam rejimi ile yönetiyorsunuz, her şey elinizde. Yani tercih meselesi, tercihlerinizi devleti soyanlardan yana kullanırsanız tabii ki yardımcı olmanız mümkün değil. İktidar bunu yaptı.”

“DEVLET YÖNETİMİNDE HELALLİK YOK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın helallik istemesinin son derece yanlış olduğu vurgulayan Okan Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı:“Tekrar söylüyorum, biri size büyük bir hata yapar, bu yakınınız da olabilir, eşiniz dostunuz da olabilir. Devlet yönetiminde helallik yok. Gerçekler var, devletin bir bütçesi var, devleti yönetenler de bunu halkından yana korumak ve kullanmak zorundalar. Sen esnafa kapan diyorsun, çiftçinin kuraklıktan dolayı halini görmüyorsun, başka ülkelerin çiftçilerini zengin ediyorsun, emekliler açlık sınırının altında, işsiz sayısı gün geçtikçe artıyor, bunları bile bile helallik istiyorsun. Böyle bir şey olur mu? Osmangazi Köprüsü, üçüncü köprü, Avrasya geçişi, şehir hastaneleri, havaalanları, hiç kimsenin bilmediği, geçmediği yerlerdeki müteahhitlere ödeme yapmayın, onlarla da helalleşin. Niye sen toplumun geniş kesiminden helallik istiyorsun da müteahhitlerle de helalleşmiyorsun. Vatandaşa gelince mi helallik isteniyor? Bu son derece yanlış. Biz kendisi ile helalleşmiyoruz. Toplumun geniş kesimleri çok zor durumda. Esnafın bir kısmı hala açılmadı. Restoranlar paket servisi ile devam ediyor, servisçiler perişan. Toplumun o kadar çok zor durumda olan insanı var ki, hükümetin uyguladığı politikalardan yoksullaşan milyonlarca insan var. Zaten yoksul sayısı çoktu daha da arttı. Yani bu son derece yanlış.”