AYŞİN SEÇİL GEZER

 TMO’nun Keşan’da da alımlara başladığını belirten Gaytancıoğlu, “TMO’nun alım yapması, geçen seneye göre fiyatları %12 arttırması onlara göre iyi bir şey olabilir. Ancak mantıklı baktığımızda Türkiye maalesef AKP’li yıllarla birlikte buğday ithalatçısı bir ülke konumuna geldi. Ciddi anlamda buğday ithalatı yapıyoruz. Bunun önüne geçebilmek için buğday üretimini desteklemek gerekir. Bu da enflasyondaki artış kadar bir fiyat verirseniz, demek ki hâlâ ithalatı düşünüyorsunuz. TMO’yu hiç eleştirmiyoruz. TMO verilen görevi yapıyor. Alabileceği ürünü almaya çalışıyor. Sonuçta bir kurum. CHP iktidara gelse TMO’yu daha da güçlendirir. Hükümetin buğday politikası çok yanlış. Ekilmeyen milyonlarca dönüm arazi var.” dedi. 

CHP İKTİDARINDA ÇİFTÇİNİN BORCUNUN FAİZİNİ SİLECEĞİZ

Okan Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çiftçi borçlu, para beklememek için tüccara malını veriyor. Çiftçi borçlu, bu yüzden bekleyemiyor. Sıra alamıyor, randevu sistemi çalışıyor ama dolu. 1 ay sonrasına sıra veriyorlar. Çiftçi cebinde para olsa bekler. Borcu olduğundan ürününü paraya çevirmek istiyor. Biz CHP iktidarında çiftçinin borcunun faizini sileceğiz, mazotu 3 TL’den vereceğiz ve fiyatı 1 yıl önceden belirleyeceğimizden hasat zamanında fiyat oluşmayacak. Herkes hesabını kitabını yapacak. CHP iktidarında bunlar değişecek.”

YEMDE YARI YARIYA DIŞA BAĞIMLI ÜLKE KONUMUNA GELDİK

Açıklamasının sonunda yem fiyatlarındaki artışa değinen Okan Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Sürekli ithalatçı konumunda bir ülke olursanız, fiyatlar dövize bağlı olur. 3 ay önceden de bağlantı yapsan döviz artıyor. Karma yem; soya, mısır, arpa, buğday ve ayçiçeği küspesinden yapılır. Ama saydığım bütün tarım ürünlerini ithal ediyorsunuz ve döviz yerinde durmuyorsa tabii ki fiyatlar artar. Yemde yarı yarıya dışa bağımlı ülke konumuna geldik. Türkiye’deki soyanın neredeyse tamamını ithal ediyoruz. Arpa üretemeyen bir konuma geldik. Bu politikalarla bu iş yürümez. İç piyasadaki ürüne destek verirsiniz, üreticiniz üretir. Bu kez yem fiyatları rayına girer, süt ve ete destek verirsiniz.”