SONGÜL KONAR

Çiftçi borçlarına getirilen yapılandırmanın, yapılandırma olmadığını belirten Gaytancıoğlu, kanunda Ziraat Bankası borçlarının, özel bankaların ve çiftçinin alışveriş yaptığı diğer kurumların olmadığını söyledi.

Kanun teklifinde borçların 1milyar TL’sinin yapılandırıldığını fakat çiftçi borçlarının 18 Milyar TL olduğunu kaydeden Okan Gaytancıoğlu, bunun çözüm olmadığını vurguladı.

Gıdanın öneminin arttığının altını çizen Gaytancıoğlu, sorunları ithalat ile çözmenin yanlış olduğunu belirterek şunları söyledi: “Tarım politikasını çok güzel özetlemişsiniz. Tarım politikasının amacı, tarım ürünlerinin ucuz olması lazım, bol olması lazım, güvenilir olması lazım. Onu üreten çiftçinin de borçsuz olması lazım. Sadece üretimi düşünmesi lazım. Başka bir şey düşünmemesi lazım. Şimdi bizim çiftçimiz geceleri uyuyamıyor, çünkü borcu var, haciz var, icra var. Siz yapılandıra yapılandıra 1 milyar TL’lik bile olmayan kısmı yapılandırıyoruz, çiftçinin borcu 180 milyar TL. Sadece tarım kredi kooperatiflerine yok. Bunun yanında ziraat bankası var çok yüksek bir miktarda özel bankalar var. Tarım kredide sadece vadesi geçmiş olan borçları yapılandırıyorsunuz. Bir de çiftçiye 3 ay süre verildi. Hacizler icralar durduruldu. Daha 10 gün içerisinde bir sürü haciz ve icra yapıldı. Bunları biliyoruz, bunlar ne olacak? Yani bütün dünya tarımın önemini anladı.”

“GÜBRE FİYATLARI ALDI BAŞINI GİDİYOR”

Dünyada gıda fiyatlarının artığını kaydeden Okan Gaytancıoğlu: “Dünya piyasalarında buğdayın fiyatı 150 dolardı şimdi 304 dolara çıktı. Gübre fiyatları aldı başını gidiyor. Yani hiç mi hesap kitap yapmıyorsunuz? Burası plan bütçe komisyonu. Siz bunları hazırlarken güzel bir giriş yapıyorsunuz ama bize niye sormuyorsunuz? Tarım komisyonuna niye gelmiyor, burada niye tartışılmıyor, diğer borçlar niye devreye alın mı yor? Biraz piyasalarda dolaşırsınız esas borcu öğrenirsiniz. Aracı ve tefecilerde borç var. Tarım Kredi Kooperatiflerin de yapılandırdığınız faiz zaten tefeci faizi yüzde 18 faiz yüksek faiz. Enflasyonun üzerinde. Hadi 6 puanını sübvanse edeceksiniz ama siz işi sürekli ithalatla çözüyorsunuz. Gümrük vergilerini sıfırlıyorsunuz ama bize ürün satanlar hep fiyatlara zam yapıyor. Bunun yağ fiyatlar gibi birçok ispatı var. Hükümet nasıl bile bile göremez. Siz göremiyorsunuz. Örneğin Rusya’da, Ukrayna’da kuraklık var, bunlardan satın alıyoruz. Bu ülkelerde kuraklık olduğu için fiyatlara zam yapıyorlar. 6 ay önce 1 ton ayçiçeği fiyatı360 dolardı şu an 760 dolar. Siz gümrük vergisini sıfırladığınız anda tedarikçi mala zam yapıyor” İfadelerini kullandı.

“ÇOK YANLIŞ YAPIYORSUNUZ”

Tarıma destek yapılması gerektiğini söyleyen Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı:“ Geçen sene 22 milyar TL destek vardı, şimdi yine 22 milyar TL. 1 milyar TL sulama yatırımları arttı.  Gıdanın önemini herkes anladı. Gıda sıkıntısı olabilir. Limanlar da yakında kapanabilir, dışarıdan üründe satın alamayabilirsiniz. Yani bunları görerek en azından şu an mevcut çiftçimizi rahatlatmanız lazım. 180 milyar TL borcun 1 milyar TL’sinin vadesi geçmiş, artık bitmiş. Buradan da ne alıp almayacağız belli değil. Bu çözüm değil. Bu çiftçi bir daha tekrar ekime girecek, tekrar gübre alacak, ilaç alacak, yeniden borçlanacak. Yasalar gayri safi milli hasılanın %1’i destek olarak verilir diyor. Bunu da vermediniz. Çiftçi başka bir işi olmadığı için üretmeye devam etti, ürettikçe battı, ürettikçe borçlandı. Siz ise onu ayağa kaldırmak, yerene ithalat politikalarıyla işi çözmeye çalıştınız. Çok yanlış yapıyorsunuz. Dünyadaki gıda fiyatlarının önemini görmeniz lazım. Eskiden ucuzdu dünyada fiyatlar, ithalat yapılabiliyordu ama artık paranız olsa da ithalat yapamayabilirsiniz, satmayabilirler. Sürekli dışa bağımlı olmakla bir şey yapamazsınız. Şanslı bir coğrafyadayız. Üretebileceğimiz büyük bir potansiyel var. Çiftçimiz var ama çiftçimiz borçlu.”