SONGÜL KONAR

“ÇİFTÇİ TARIMDAN VAZGEÇİYOR”

Bölgeyi sürekli olarak, gezdiğini ve çiftçilerin sorunlarını dinlediklerini söyleyen Gaytancıoğlu,“Çiftçileri bu yıl ki kadar hiç mutsuz görmedik. İnsanların içerisinde hep bir umut vardı. Çiftçi, ‘Buğdayda, iyi bir gelir elde edemedim ama süt ya da ayçiçeğinden belli bir gelir gelerek, borçlarımı toparladım.’ diyordu. Ancak, çiftçimiz elde ettiği gelirle borcunu ödeyemiyor. Traktörünü ya da tarlasını satarak, borçlarını ödeme yoluna gidiyor. Hatta çiftçi tarımdan vazgeçiyor. Çocuklarını da, çiftçi yapmak istemiyorlar. Çocuklarını tarım dışı sektörlerde çalıştırmayı ve asgari ücretle bir fabrikada çalıştırmayı öngörüyor. 16 yıllık AKP iktidarının çiftçide yarattığı mutsuzluk bu yıl daha fazla.” dedi.

“TMO, DEVREYE GİRMİYOR”

Türkiye’nin ithalatçı bir ülke konumuna geldiğini ifade eden Okan Gaytancıoğlu, şunları söyledi: “İthalat ürünlerinin maliyetleri bellidir. Örnek vermek gerekirse; çeltiğin kilogramını 3 liradan ithal ediliyor. Fakat ithal edilen çeltiğin kalitesiz durumda olduğunu görüyoruz. Yerli çeltiğimizin ise, çok kaliteli olduğunu görmekteyiz. Bizim çeltiğimiz, 2 liraya alıcı bulmuyor. TMO, burada devreye girmiyor. TMO Genel Müdürü’ne, ‘siz piyasalara müdahale etmemek üzere mi görevlendirildiniz?’ diye sordum. Sanki onlara böyle bir görev verilmiş gibi, piyasalara müdahale etmiyorlar ve çiftçinin yaşadığı sıkıntıyı görmezden geliyorlar.”

“YERLİ VE MİLLİ OLDUĞUNU DİLE GETİREN BİR İKTİDAR, ÇİFTÇİSİNİN ZOR DURUMUNU GÖRMEZDEN GELEMEZ”

Gaytancıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Çiftçimiz, 16 yıldır devletten alması gereken desteğin yarısını aldığı için borçlandı. Bu borç gün geçtikçe artıyor. Yerli ve milli olduğunu dile getiren bir iktidar, çiftçisinin bu zor durumunu görmezden gelemez. Çiftçi şu anda, buğday ekmeyi düşmüyor. Ekim yapanlarda, taban gübre kullanmadan ekmeyi düşünüyorlar. Dolayısıyla, önümüzdeki yıllarda buğdayda açık yaşayacağız. Bu durum bizi kıtlığa da götürebilir. Türkiye’de kıtlık yaşanırsa, ekmek ve un fiyatları daha da artabilir.”

“HÜKÜMET, ÇİFTÇİYİ GÖRMEZDEN GELİYOR”

Okan Gaytancıoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Cumhuriyet tarihinde ilk defa, AKP iktidarı döneminde yem fiyatı, süt fiyatı geçti. 1 litre süt satılıyor ama 1 kilogram yem alınamıyor. Böyle olunca, hayvancılığın yapılması mümkün değildir. Bu çiftçiyi yıkma mı yoksa yok sayma projesi midir? Bunu anlamakta zorluk yaşıyoruz. AKP’nin gündeminde, çiftçi ve tüketici yok. Çiftçi yine gelecek yıl perişan olacak. Hükümet ne yazık ki, yine ithalat yapmaya devam edecek. Hükümet, çiftçiyi görmezden gelmektedir. Yaşanan olumsuzluklardan herhangi bir ders alınmıyor.”