AYŞİN SEÇİL GEZER

Tarımın açık hava fabrikası olduğunu ve belirsizlikler ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Gaytancıoğlu, “Edirne’ye geliyorum; Edirne, Uzunköprü ve diğer ilçelerimizde dolu, yağmur, sel zararlarını yerinde inceleyip yetkililer ile temaslarda bulunacağım. Sürekli söylediğimiz bir şey var, tarım açık hava fabrikasıdır. Her türlü belirsizlikler ile karşı karşıyadır. Dolayısıyla çiftçinin kazancına kimse göz dikmemeli. Tarım rekabete açık bir sektör değildir. Bu yüzden desteklenmesi gerekiyor. Desteklemenin de öyle yapılması gerekiyor ki çiftçinin tarımsal üretimden memnun olması lazım. Ama baktığımızda AKP İktidarının özellikle son 10 yılda çiftçinin borçlarını sürekli arttırdığı buna karşın ürün fiyatlarının artmadığını gözlemliyoruz. Bunun önlemini devletin alması lazım, tarımı desteklemesi lazım.” dedi.

ÇİFTÇİ ÜRÜNÜNÜ SİGORTALATMAKTAN VAZGEÇİYOR

Yüksek sigorta bedellerinin olduğunun altını çizen Okan Gaytancıoğlu, açıklamasına şöyle devam etti: “AKP’nin tarımı desteklemediğini, tarım piyasalarına yeterince müdahale etmediğini, çiftçiyi borçlandırdığını, çiftçiyi desteklemek yerine çözümü ithalatta aradığı bir ülkede yaşıyoruz. Bir de doğal afetler meydana gelirse çiftçimizin hali daha perişan olacaktır. Yetkililerden şunu rica ediyorum; tarım sigortaları kurumu var, TARSİM gelip zararı tespit ediyor, çiftçiyi desteklemeye çalışıyor. Ancak çiftçiye yapılan tespitler ürün koşullarına göre düşük kalıyor. Bu tarımsal üretimin devamlılığını olumsuz yönde etkiliyor. Çiftçi sigortalatmaktan da vazgeçiyor. Birkaç gün Ege Bölgesindeydik, üzüm bağlarını dolaştık. Aynı sorun orada da var. Dolu yağıyor, don oluyor ama o kadar yüksek sigorta bedelleri var ki çiftçi ürününü sigortalatmaktan vazgeçiyor. Aynı şey bizim için geçerli, şu an buğday ekili tarlalarımız var, sular altında. Bir yandan yağış beklerken bir yandan da çok yağdığı zaman ekili alanlar zarar görüyor. Bu alanları biz tespit edip ne kadar hasar olduğunu Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri çıkartıyor ama yapılan sadece borçların ertelenmesi. Borçların ertelenmesiyle sorun çözümlenmiyor.” 

EDİRNE’NİN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMESİ LAZIM

Edirne’nin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini söyleyen Gaytancıoğlu, açıklamasını şu şekilde sonlandırdı: “Edirne’nin son yaşanan yağışlar ve dolu hasarından sonra afet bölgesi ilan edilmesi lazım. Eğer afet bölgesi ilan edilirse sadece borçlar ertelenmiyor, hasar tespiti yapılıp, ödemeler yapılıyor. Bunun için çalışma yapacağım hem zararı yerinde tespit etmek için hem de bu konuyu meclis gündemine taşıyacağım.”