CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan’a Türkiye'de ki çocukların karşı karşıya olduğu “Çocuk işçilik, çocuk gelinlik, eğitim ve sağlık hakkından yoksunluk, şiddet ve istismar” gibi sorunlarla ilgili olarak soru önergesi verdi. Gaytancıoğlu, Bakan Gürcan’a bu sorunları durdurma konusunda bir çalışması olup olmadığını sorarak eğer bu konuda çalışma varsa çalışmalar hakkında bilgi verilmesini istedi.

Toplumların geleceği olan çocuklara daha iyi ve daha güvenli bir yaşam sunulması gerektiğini vurgulayan Gaytancıoğlu, çocukların yetişkinlerden daha farklı ve özel ihtiyaçlara sahip olduğunu vurgulayarak, çocukların mutlu, sağlıklı ve güvenli olabilmeleri için devletin gerekli çalışmayı yapmak zorunda olduğunu belirtti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Çocuk Bakım Evlerinin durumunu da soran Gaytancıoğlu’nun soru önergesinin metni ise şu şekilde;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıda yer alan sorularımın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sn. Ayşen Gürcan tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebimi saygılarımla dilerim. 19.11.2015

Doç.Dr. Okan GAYTANCIOĞLU Edirne Milletvekili

18 yaş altındaki bireylerin yetişkinlerden daha farklı ve özel ihtiyaçlara sahiptir. Çocukların mutlu, sağlıklı ve güvenli olabilmeleri için devlet gerekli çalışmaları yapmak zorundadır. 20 Kasım 1989’da, Birleşmiş Milletler, Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni (ÇHS) kabul etmiş Türkiye’de sözleşmeye imza koymuş ve onaylamıştır.

Ancak Türkiye'de çocuklar çocuk işçilik, çocuk gelinlik, eğitim ve sağlık hakkından yoksunluk, şiddet ve istismar gibi birçok sorunla karşı karşıyadır;

Buna göre;

1.            Türkiye’de sokakta çalışmak zorunda bırakılan çocuk sayısı kaçtır? Bu durumu durdurma hakkında bir çalışmanız olacak mı? Bu çalışmalarınız nelerdir?

2.            Türkiye’de 18 yaşından önce evlenen çocukların sayısı kaçtır? Bu durumu durdurma hakkında bir çalışmanız olacak mı? Bu çalışmalarınız nelerdir?

3.            2015-2016 eğitim öğretim yılında örgün eğitimin tüm kademelerinde okula gitmesi gereken çocuklardan kaçı okula başlayamamıştır? Bu durumu ortadan kaldırmak için bir çalışmanız var mıdır?

4.            2011 yılından bu yana cinsel istismar nedeniyle koruma altına alınan kaç çocuk bulunmaktadır ve cinsiyetlerine göre dağılımı nedir?

5.            Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı çocuk bakım evlerinde kaç çocuk barınmaktadır?

6.            2011 yılından buyana Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Çocuk Bakım Evlerinde barınmakta olan çocuklarla ilgilenen personeller için ayrıca özel bir eğitim verilip; güvenilirlik konusunda gerekli önlemler alınmış mıdır?

7.            Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı çocukların barınmakta olduğu kuruluşlar hangi kriterler üzerinden denetlemektedir? Bu denetimler sonucu elde edilen veriler nelerdir?