AYŞİN SEÇİL GEZER

Hükümetin bu güne kadar uyguladığı ekonomi politikalarının hiçbirinin gerçek bir politika olmadığını ifade ederek sözlerine başlayan Gaytancıoğlu, “Uygulanan politikalar sanal politikalardı. Üretmeden tüketme politikasıydı. 81 milyon nüfusunuz var, en genç nüfuslarından birisiniz, dünyanın en elverişli tarım topraklarına sahipsiniz, yetişmiş bir insan gücünüz var, ancak AKP iktidarı 16 yıldır insanları üretmeden tüketmeye alıştırdı. Ona kredi vererek otomobil almasını, konut sektörüne girmesini sağladı. Bunları yapanlar ne kadar gelire sahiptiler. Bunlar düşük gelirli insanlardı. Asgari ücretin CHP sayesinde bin 600 TL’lere çıktığı bir ortamda insanlar gelirlerinin önemli bir kısmıyla kredilere boğuldular. Bu krediler de dışarıdan fonlandı. Sıcak para dediğimiz krediler Türkiye ekonomisine geldi. Aslında bu çok şanslı bir dönemdi. Bu kredileri doğru yerlerde kullanabilseydik Türkiye ekonomisi gerçekten bir çağ atlardı. Bu gelen paralar maalesef inşaat sektörüne gitti. Çünkü AKP’ye göre kısa süreli işsizliği önlemek gerekiyordu. İktidar bunu tercih etti ama yanlış yaptı. Rant ekonomisi yaptı. Buradan kendi yandaşlarına para sağladı, vasıfsız iş gücüne de işçi temin edilmiş oldu. İnşaat sektörü birçok sektöre kaynak sağlar ama inşaat bittikten sonra onu satmak var. Satılamayan konut atıl durumda oluyor. Hâlbuki fabrika yapılsaydı bu fabrika işçileriyle beraber üretecekti. Böyle olunca başka sektörlere daha büyük kaynaklar sağlanacaktı.” dedi.

MERKEZ BANKASI’NIN BU YIL ÖDEMESİ GEREKEN 210 MİLYAR DOLAR PARA VAR, KASASINDA 20 MİLYAR DOLAR PARA VAR

Türkiye ekonomisinin yıllarca dış borçla büyüdüğünü savunan Gaytancıoğlu, şöyle devam etti: “AKP dış borcu 120 milyar Dolar’dan aldı 455 milyar Dolar’a çıkardı. İç borcu da 120 milyar TL’lerden aldı 700 milyar TL’lere çıkardı. Bu süre içerisinde birçok varlığımız da satıldı. Sonunda deniz bitti. Merkez Bankası’nın bu yıl ödemesi gereken 210 milyar Dolar para var, kasasında 20 milyar Dolar para var. Bu durum dendiği gibi ABD’nin Türkiye üzerinde yaptığı baskısı sonucu değil tamamen yanlış ekonomi politikaları ve yandaşlara yapılan kıyaklar sayesinde böyle oldu.”

TÜRKİYE ŞU ANDA YÖNETİLEMİYOR

Ekonominin bu durumuna CHP olarak üzüldüklerini belirten Gaytancıoğlu, “İnsanların git gide fakirleşmesi çok üzücü bir durum. İlaç sektörü gibi hayati sektörler var. Dışarıdan alınan fiyatların tutarı git gide artıyor. Enerji de var; Türkiye 22 milyar Dolar petrol faturasına sahip olan bir ülke. Bu fatura şimdi TL bazında artacak. Türkiye yine yağlı tohumlu bitkilerde 4,5-5 milyar Dolar ithalat yapıyor. Bunların faturası sürekli artacak. Siz bunları vergi indirimleriyle çözemezsiniz. Kısa vadeli planlarla bu sorunlar çözülemez. Üstüne üstlük demokrasiden ‘Tek Adam’ rejimine geçildi. Dış piyasalar da şu an size güvenmiyor. Türkiye şu anda savruluyor. Türkiye şu anda yönetilemiyor. Bu politikalardan vazgeçilmesi lazım. Üretim ekonomisine dönmek gerekir. Altın, Dolar, Avro fiyatları sürekli artıyor, faizler artıyor. Bunlar üretimin önünü tıkayan nedenler. Halkımızdan daha sağduyu davranmalarını bekliyorum. Artık 16 yıldır ülkeyi yöneten iktidarı görmelerini istiyorum.”

ÇİFTÇİYE HAK ETTİĞİ DESTEĞİ VERELİM

İktidar partisine zamanında iyi öneriler sunduklarını aktaran Okan Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle noktaladı: “Emeklinin gelirini iyileştirelim, işçileri taşerondan kurtaralım, çiftçiye hak ettiği desteği verelim, ekonomiyi yeni iş sahaları açarak büyütelim’ dedik. Bu üretime dayalı model. AKP’nin modeli birkaç yandaşı zengin ederek, ithalatçı politikalar izleyerek, dışarıdan para getirerek kalkınmayı amaçladılar. Bu şekilde kalkınan bir ekonomi yok. Bu şekilde hep batan ekonomiler var. Dışa bağımlı olunmayacak, ham maddesi sizde olan sektörlere destek vermeniz gerekir. AKP bunu yapmıyor, halkımız artık bunu görmeli.”