CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu son günlerde kamuoyunda sıkça tartışılan elektrik zammını meclis gündemine taşıdı. Faturalar yoluyla tahsil edilen 6 kalemin, “dağıtım bedeli” ve “perakende enerji bedeli” adı altında torba haline getirilmesinin Elektrik faturalarında bir karartma anlamına geldiğini de vurgulayan Gaytancıoğlu, “Vatandaşın mağdur olmasına sessiz kalamayız. Vatandaşlarımız geçim sıkıntısı çekerken, Memur, işci ve emekli maaşlarına yapılan zam oranı ortada iken elektrik tüketimine özellikle de elektriğin çok tüketildiği kış aylarında bu oranlarda zam yapılmasını doğru bulmuyorum.” dedi.

Gaytancıoğlu’nun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a verdiği soru önergesi ile şu soruları sordu:

“Vatandaşlarımız yeni yıl ile birlikte ocak ayı elektrik faturalarının geçen aylara oranla ciddi miktarlarda fazla geldiğini dile getirmeye başlamıştır. Konuyla ilgili inceleme yapıldığında enerji maliyetlerini içeren perakende enerji bedelindeki artışın %3,7, dağıtım bedeli adı altındaki kalemdeki artışın ise % 10’u aşmış durumunda olduğu görülmektedir. Bunun yanı sıra geçmişte faturalar yoluyla "kayıp ve kaçak bedeli, iletim bedeli, sayaç okuma bedeli” gibi bedellerin de “dağıtım bedeli” adı altında tek bir torbaya konulduğu ve böylece vatandaşın cebinden yılda fazladan en az 1,8 milyar TL çıkmasına neden olunduğu görülmektedir.”

Buna göre:

“1. Vatandaşlarımız geçim sıkıntısı çekerken, Memur, işçi ve emekli maaşlarına yapılan zam oranı ortada iken elektrik tüketimine bu oranda bir zam yapılmasını doğru buluyor musunuz?

2.  Tüketicilerin elektriği en uygun fiyatlarla kullanabilmelerine yönelik olarak Bakanlığınızca gereken hassasiyet gösterilmekte midir?

3.  2002 yılından günümüze kadar birim elektrik bedellerindeki artış oranları nasıl değişmiştir?

4. Fon ve vergiler hariç olmak üzere faturalar yoluyla tahsil edilen 6 kalem, ‘dağıtım bedeli’ ve ‘perakende enerji bedeli’ adı altında torba haline getirilmesi vatandaşın hangi kalemlere ne kadar ücret ödediğini açıkça görememesine neden olmaktadır. Bu durumun vatandaşın bilgi edinme hakkına engel olduğunu düşünmüyor musunuz?

5. Vatandaşın hangi kaleme ne kadar ücret ödediğini görememesi durumunun EPDK kuruluş yasasının ilk maddesinde yazan ‘şeffaf elektrik piyasası’ hükmünü ihlal edildiğini düşünmüyor musunuz?

6. Kış aylarında elektrik tüketiminin daha fazla olduğunu da göz önünde bulundurarak bu durumun vatandaş üzerinde mağduriyet yaratacağı açıkça ortadadır. Bu zam oranlarının önümüzdeki aylar için düşürülmesi yönünde bir çalışmanız olacak mıdır?”