CHP Edirne Milletvekili Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu Karayolları Genel Müdürlüğünde çalışan taşeron işçilerden bir bölümünün kadroya alınıp bir bölümümün kadroya alınmamasının mağduriyet yarattığını belirterek bu durumu meclis gündemine taşıdı.

CHP Edirne Milletvekili Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu Karayolları Genel Müdürlüğünde çalışan taşeron işçilerden bir bölümünün kadroya alınıp bir bölümümün kadroya alınmamasının mağduriyet yarattığını belirterek bu durumu meclis gündemine taşıdı. Bu mağduriyetin Karayolları Genel Müdürlüğü 1. Bölge Müdürlüğü Havsa Bakım İşletme Şefliğinde çalışan taşeron işçiler tarafından da yaşandığını belirten Gaytancıoğlu, “Ülkemiz tam bir taşeron cumhuriyeti haline geldi. Bu bir sömürü düzeni, işçiler mağdur, maaşlar zamanında yatmıyor ve Karayolları işçilerinin yaşadığı mağduriyete benzer mağduriyetler çok fazla” dedi.

Konuyla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’ya bir soru önergesi veren Gaytancıoğlu, “Bu konuyla ilgili çalışmalara devam ediyorum. Taşeron işçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi için daha farklı çaba ve çalışmalarım olacak” dedi.

Gaytancıoğlu’nun verdiği soru önergesinin metni şu şekilde;

Karayolları Genel Müdürlüğünde çalışan taşeron işçilerden bir bölümü mahkeme kararı ile kadroya alınmış ancak aynı işi yapan işçilerin bir bölümü kazanılmış mahkeme kararı olmadığı için kadroya alınmamış, mağdur olmuşlardır.

Mahkemenin asıl işçi olarak tanımladığı işçiler temizlik, yol bakım, atölye işinde ve de şoför olarak çalışmaktaydılar. Kadroya alınmayan işçiler de asıl işleri yapmakta, ancak hakları olan kadroyu alamamaktadırlar.

Buna göre;

Kadro alan işçiler ile kadroya geçmeyen işçiler aynı şirketlerde çalışmakta ve aynı işi yapmaktaydılar. Bu işçilerimizden kadroya alınmayanların mağduriyetinin giderilmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?

Aynı işi yapan işçilerin bir bölümünün asıl işçi sayılıp diğerlerinin yardımcı işçi sayılmasının bir adaletsizlik yarattığını düşünmüyor musunuz?

İşçilerin asıl işçi ve yardımcı işçi olarak tanımlanmasındaki kriter nedir?

Taşeron firmada çalışan işçiler maaşlarını zamanında alamamakta ve mağdur olmaktadır. Hizmet alımı yaptığınız taşeron firmaların işçileri bu şekilde mağdur etmesini doğru buluyor musunuz?

Kamuda çalışan tüm taşeron işçilerin kadroya alınması yönünde bir çalışmanız olacak mıdır?