AYGÜL KONAR

Protokole göre, Katarlı gençler Türkiye’de sınavsız tıp, diş hekimliği, eczacılık eğitimi alabilecek.

Türkiye ile Katar arasında ‘Askeri Sağlık Alanında Eğitim ve İşbirliği Protokolü’ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak imzalandı.

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da, yapılan bu anlaşma ile ilgili konuştu.

Bugün ve yarın yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek olan tüm öğrencilere başarılar dileyen Okan Gaytancıoğlu, öğrencilerin geleceklerinin üç saatlik olan bu sınavlara bağlı olduğunu söyledi.

“OLMAMASI GEREKEN BİR ANLAŞMAYDI, KABUL EDİLEMEZ”

Kendi ülkemizin öğrencilerine tanınmayan sınavsız üniversite okuma hakkını, yabancı ülkelerin öğrencilerine tanımanın son derece yanlış olduğunu vurgulayan Gaytancıoğlu, açıklamasında şu cümlelere yer verdi: “Artık sözün bittiği yerdeyiz. Katar ile bu şekilde ayrıcalıklı anlaşmalar yapılması kabul edilemez. Katarla birçok anlaşmalar yapılıyor, bizim öğrencilerimize tanımadığımız sınavsız üniversite okuma hakkını yabancı ülkelerin öğrencilerine yapmak son derece yanlış. Bu olmaması gereken bir anlaşmaydı, kabul edilemez. Biz sınavsız üniversiteye karşı değiliz ama üniversitelerin kapasiteleri belli, üniversite sınavına giren kişiler belli. Zaten üniversitelerde bir kontenjan soruna var. Katar gibi bir ülkeye ayrıcalık tanıyarak o kapasiteleri doldurmak son derece yanlış. Bizim öğrencilerimizin, velilerimizin günahı ne? Bizim öğrencilerimiz para vererek başka üniversitelerden eğitim almaya çalışıyorlar, denklik almaya çalışıyorlar. Tekrar söylüyorum bunlar olmaması gereken şeyler. Bunlar eğitim sisteminde kabul edilemez konular.”

“MUHTEMELEN BUNLARDAN DOLAR BAZINDA ÖDEMELER ALINACAKTIR”

Bugün ve yarın üniversite sınavına girecek tüm öğrencilere başarılar dileyen Okan Gaytancıoğlu, açıklamasının devamında, “Bugün ve yarın üniversite sınavına girecek öğrencilere başarılar diliyorum. Hayatları maalesef üç saatlik bir sınava bağlı. Başka ülkelerin çocukları ellerini kollarını sallayarak bizim ülkemize gelip eğitim alacak. Bu olanaklar bizim öğrencilerimize sağlanıyor mu? Yurtdışında da sınavsız üniversite var ama çok ciddi bedeller ödüyorlar. AK Parti artık işi tamamen paraya döktü. Muhtemelen bunlardan dolar bazında ödemeler alınacaktır. Ülke, her şeyi doların yeşiline endeksleyen bir anlayış ile yönetiliyor. Her şeyden para kazanmaya çalışıyorlar. Bu kazanılan paralar ne yazık ki ülkenin çıkarları doğrultusunda harcanmıyor. Hiç yapılmaması gereken şeyler yapıyorlar” ifadelerine yer verdi.

“SADECE ÜÇ SAATLİK BİR SINAV SONUCUNDA TÜM GELECEKLERİ BELİRLENİYOR”

Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidara gelmesinin ardından ülkede keyfi anlaşmalar yapmayacaklarını, gençlerin önünü açacaklarını dile getiren Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Cumhuriyet Halk Partisi iktidar olduğunda hepsi gözden geçirilecek. Keyfi anlaşmalara son verilecek, öncelik bizim insanımıza, bizim gençlerimize olacak. Bizim gençlerimiz başka ülkelerde yaşamak istiyor. Böyle haksızlıklar görülünce gençlerin tabii ki moralleri bozulur. Bunların yanlış olduğunu tekrar söylüyorum. Eğitim sistemi zaten kötü, bu kötü sistemi düzeltmiyorlar. Daha liseye gelmeden meslek eğitiminde yol açamıyorlar. Bizim çocuklarımız ne doğru düzgün eğitim alabiliyor, ne bir dil eğitimi alabiliyor. Sadece üç saatlik bir sınav sonucunda tüm gelecekleri belirleniyor. Bunlar ülkeyi planlayamamak, geleceği görememektir ya da başka amaçları vardır.”