CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 78. ölüm yıldönümünde Türkiye Büyük Millet Meclisinde “Atatürk ve Tarım”ı anlatan bir konuşma yaptı. Gaytancıoğlu, Ulu Önder Atatürk’ün Efendi unvanı ile ödüllendirdiği çiftçimizin çok zor durumda olduğunu belirtti.

DÜNYA DÖNDÜKÇE LİDERİMİZİN YOLUNDAN YÜRÜYECEĞİZ

“Dünya döndükçe, liderimizin yolundan yürüyerek onun bıraktığı mirasa sahip çıkacağız.” diyen Gaytancıoğlu konuşmasında,“Akşam rüyamda Atatürk’ü gördüm. Bana kurtuluş savaşında beraber savaştığı ve sonradan ‘Efendi’ unvanı ile ödüllendirdiği çiftçilerimizi sordu. ‘Benim efendim ne durumda’ dedi. Ben de bayağı bir terledim. Sevgili Atam, ‘Efendi gerçekten çok zor durumda’ dedim. ‘Hele son 13 yıldır Türkiye’yi yöneten bir iktidar var, efendiyi ezdi geçti’ dedim. ‘Adalet ve Kalkınma dediler ama çiftçiye adaletli davranmadılar, çiftçinin yasa ile hak ettiği GSMH’nın % 1’ini bile efendiye çok gördüler bunun hep yarısını verdiler ATAM’ dedim. Çıkarılan tarım kanunu uyarınca iktidarın çiftçiye 50 milyar borcu var. Bunu her seferinde söylüyoruz, gülüp geçiyorlar bizle Atam.” İfadelerini kullanarak 13 yıllık AKP iktidarı boyunca çiftçinin borçlandırıldığını, hakkını alınmadığını savundu.

ADALET VE KALKINMA DİYEREK ÇİFTÇİYİ BORÇLANDIRLAR

“Adalet ve kalkınma diyerek, çiftçiyi kalkındırmak bir yana onu köyünden ettiler, borçlandırdılar, faiz ve haciz kıskacı altında inim inim inlettiler.” diyen Gaytancıoğlu konuşmasının devamında “Sevgili Atam, Senin efendin sulu tarım yapmak istiyor ama birçoğunun elektriği kesik, elektrik borcunu alabilmek için bazı çiftçilere destek bile vermiyorlar biliyor musun sevgili Atam….

Efendiye vermedikleri destekleri başka ülkelerin çiftçilerine avuç avuç verdiler. 13 yılda kendi çiftçimize 79 milyar nakit destek verirkenbaşka ülkelerin çiftçilerine tam 400 milyar para verdiler.

Hemde Türkiye’de yetişen ürünlere bu parayı verdiler, sevgili ATAM. Türk çiftçisi buğday, ayçiçeği, pamuk, soya, mısır, pirinç vb. ürünleri yetiştirmeyi biliyor ama 26 milyon dönüm tarım arazisi yani Belçika büyüklüğünde arazi boş dururken gittiler Rus, Fransız, Amerikan, Ukrayna, Arjantin çiftçisinden bunları aldılar. Hatta Fransızların hayvancılığına destek olduğumuz için bizim Tarım Bakanına madalya bile verdiler. Türkiye maalesef bunların döneminde saman bile ithal etti sevgili Atam.

1980 yılında 85 milyon sığır, manda, koyun ve keçi varken üretim politikalarına önem vermeyip 32 milyon kayıpla bugün hayvan sayımızı 53 milyona geriletmeyi başardılar. Meraların yarısını kaybettik. Birçoğunu TOKİ’lere peşkeş çektiler. Nerede şehir kenarlarına yakın mera görürlerse allem edip kullem edip Betonlaştırıyorlar sevgili Atam.

Yılda destek diye verdikleri 11-12 milyar TL’nin tam 6 katı yani 66 milyar TL çiftçiye kredi verdiler.Bugün tarlaların birçoğu ipotekli. Böbreğini satan çiftçiler bile oluyor.  Efendiyi Borçlandırdılar Atam.

Ürettiği para etmeyen, gübre mazot zamlarına yetişemeyen, çocuğunu çiftçi yapmak istemeyen bir ‘efendi’ kitlesi yarattılar. Atam. Hatta senin efendin o kadar çok efendi oldu ki bu kadar sıkıntı çekmesine rağmen sesi bile çıkmıyor, TV seyrediyor sesi çıkanın sonunun ne olduğunu görüyor susuyor Atam.

Türkiye, Dünyada en pahalı mazotun satıldığı bir ülke olarak bilinirken, artık en pahalı kırmızı etin satıldığı ülke olarak da biliniyor. Türkiye tarımına yön verecek binlerce atanamayan ziraat mühendisi, gıda mühendisi, su ürünleri mühendisi, veteriner var sevgili Atam. TEKEL’i babalar gibi sattılar. TMO, ÇAYKUR gibi KİT’leri işlevsizleştirdiler. (GDO, NBŞ…)

Elma, patates, çeltik, süt fiyatları yerlerde…….. Çiftçide 10 kuruş olan elma, markette 2 lira.” ifadelerini kullandı.

CHP ÇİFTÇİYİ YENİDEN EFENDİ YAPACAK

Konuşmasının sonunda “Ama merak etme yattığın yerde rahat uyu sevgili Atatürk, senin kurduğun bir parti var ya o Efendiyi çok önemsiyor ve çok seviyor. O parti senin çiftçini yeniden efendi yapacak. Çünkü o parti Üreten bir Türkiye hakça bölüşen bir ülke istiyor.” diyen Gaytancıoğlu, CHP’nin her zaman çiftçinin yanında olduğunu vurgulayarak hakça bölüşen bir ülke özlemini dile getirdi.