Yangınların çıkış nedenleriyle ilgili detaylı bilgilerin de yer aldığı soru önergesinde Gaytancıoğlu, Orman Genel Müdürlüğü’nün elinde yangınla mücadele araçları olarak dünyanın en gelişmiş teknolojisi olmasına rağmen yanan alanın fazla olmasının nedeninin Orman Su İşleri Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü’nün yanlış uygulamaları olduğunu belirtti.

Gaytancıoğlu'nun verdiği söz konusu soru önergesinin metni şu şekilde:

“Son dönemlerde ülkemizdeki orman yangınları hızla artmış ve yanan alanlar eskiye oranla katlanmıştır. Yürütülen orman politikaları sonucu orman köylüsünün desteklenmemesi, ormancılık faaliyetlerinin hizmet alımı yoluyla veya dikili satış adı altında verilmesi sonucunda orman köylüsünün bilmediği yerde geçinememesi sonucunu doğurmuştur. Genç nüfusun iş bulma amacıyla köyünü terk etmemesi köyde kalan yanlı nüfusun ise etkisizliği sonucu orman yangınlarındaki ilk müdahaleyi olanaksız kılmaktadır.

 

1980’li yıllarda günümüz karşılaştırıldığında çıkan orman yangını sayısı çok farklılık göstermemekle beraber bugün yanan alan çok daha fazladır. Bu durum incelendiğinde Orman Su İşleri Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü’nün yanlış uygulama içerisinde olduğu çok açıktır.

 

Orman Genel Müdürlüğü’nün elinde yangınla mücadele araçları olarak dünyanın en gelişmiş teknolojisi kullanılmasına rağmen yanan alanın fazlalığı düşündürücüdür.

 

Buna göre;

1. Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Sazlıdere Köyü’nde çıkan orman yangınında fiilen ne kadar alan yanmıştır, ne kadarını kayıt altına aldınız?

2.Yanan alanlar aynı  yıl içerisinde ağaçlandırılmalıdır. Saros Körfezi'nde yanan yerlerle ilgili ne tür çalışmalar yapılmıştır?

3. Adrasan ve Kumluca  Esertepe’de fiilen ne kadar alan yanmıştır, ne kadarını kayıt altına aldınız?

4.  Adrasan vs Kumluca Esertepe'de çıkan yangın enerji nakil hatlarından çıkmasına rağmen sera atıklarından çıktı ifadesinin arkasındaki gerçek niyet nedir?

5. Adresan köylüleri daha önce enerji nakil hatlarının ark yaptığını ve her an yangın çıkabileceğini Orman Bölge Müdürlüğüne ve Orman Genel Müdürlüğüne yazılı olarak bildirmesine rağmen bugüne kadar neden işlem yapılmadı?

6. Enerji naki hattının CLK (Cengiz Limak Kolin) İnşaat Şirketine ait olması korumalarına sebep midir?

7. Bugüne kadar yanan alanlar neden eksik gösterilmiştir? Yanan alanlar yılı içerisinde ağaçlandırılması gerekirken son iki, yıl içinde ne kadar yanan alan ağaçlandırılmıştır?

8. Edremit Kazdağlarında çıkan 08.08.2016 tarihinde söndürülen yangının söndürülmesi esnasında yangın sahasına bitişik Özdoğu Ticaret ve Lmt. Şti. adına işletmeci faaliyetlerinde bulunan maden işletmesinin atık su havuzundan yangın söndürülmesi için helikopterler su taşımıştır.

Bu atık suyun kimyasallarla dolu olduğu bilinmesine rağmen (endüstriyel atık su) kullanılmasına nasıl izin verilmiştir?”