AYGÜL KONAR

Verilecek olan destekler için geç kalındığını ve yardımların yetersiz olduğunu belirten Gaytancıoğlu, hükümetin tercihini kendine yakın olan müteahhitlerden yana kullandığını söyledi.

Pandemi sürecini de değerlendiren Okan Gaytancıoğlu, aşı konusunda yapılan açıklamaların çelişkili olduğunu kaydetti.

“HÜKÜMET ZAM YAPARAK ESNAFA DESTEK OLMAYA ÇALIŞIYOR”

Akaryakıttan alınan ÖTV oranlarının arttırılmasını da eleştiren Gaytancıoğlu, şunları söyledi: “Hükümet zam yaparak esnafa destek olmaya çalışıyor. Çiftçiye destek zaten yok. Kuraklıktan etkilenen çiftçinin borçları ertelenecek. Borç ertelemelerinin ve yapılandırmalarının çare olmadığını hep beraber gördük. Esnafı kategorilere ayırarak bir defa verilecek olan hibe destekleri son derece yetersiz. 4,5 milyar TL civarındaki bu destek devlete iş yapan ve devletin kanını emen beş tane müteahhitte verilen 98,5 milyar TL’lik nakit ödemenin yanında devede kulak kalır. AK Parti tercihini sürekli yandaşlarına ve kendine yakın olan müteahhitlerden yana yaparak siyasi davranıyor. Geniş halk kitlelerine pandeminin başında kredi verdiler, şimdi bu kredileri ödeyemeyen bir kitle var. Kimisi son gücünü kullanarak bu kredileri ödemeye çalıştı ama güçte kalmadı. Çünkü işyerleri kapalı. Özellikle kahvehanelerin, restoranların hala 1 haziran tarihine kadar açılmadığı kararını öğreniyoruz. Eğer halkını düşünüyorlarsa bir tercih yapmaları gerekiyor. Bu hibe yardımları güzel ama çok geç kalınmış ve son derece yetersiz. Bazı dükkanların kiraları zaten 5 bin TL. Bazılarının birikmiş kira, elektrik, su ve vergi borçları var. Bunlar nasıl çözülecek? Madem bir destek açıklanıyor komple bir paket olmalıydı. Pandemi bitene kadar hibe desteğiyle birlikte vergi borçlarının ve kredi borçlarının faizsiz bir şekilde ertelenmesi olmalıydı. Borçlar erteleniyor ama faiziyle birlikte erteleniyor. Esnaf kefalet kooperatiflerine olan borçları erteliyoruz dediler ama vatandaşın aylık taksiti 2 bin 500 TL ise 3 bin TL oldu. Bu çok komik bir şey. Bunu zaten bankalar yapıyor. Bankalardaki gecikmeli ödeme de buna yakın bir miktar.”

“İNANMAK İSTİYORUZ AMA İNANAMIYORUZ”

Hükümetin aşı konusunda verdikleri demeçlerin çelişkili olduğunu kaydeden Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Aşı konusunda Rusya’yla, Çin’le, BioNTech’le anlaşıldı diyorlar. Kendi aşımızı üretiyoruz diyorlar. İnanmak istiyoruz ama inanamıyoruz. İnsanları kandırdılar ve komik duruma düştüler. Turizm sezonunu biran önce başlatmak için 1 hazirana kadar bütün turizm sektörünü aşılıyoruz dediler ama Türk halkını bu konuda rencide ettiler. Yani ne salgını yönetebiliyorlar, ne ekonomiyi yönetebiliyorlar.”