CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışılan sözleşmeli öğretmen mülakatlarını meclis gündemine taşıyarak  “Eğitim Fakültesini bitirmiş, yapılan KPSS sınavında gereken puanı almış öğretmen adayları neyi, nasıl, ne kadar ölçtüğü bilinmeyen ve siyasi hesaplar güdülen mülakatlar ile mağdur edilmiştir.”dedi.
Kamuoyunda mülakat soruları ile liyakat ve donanımın dikkate alınmadığı, tarafsız bir sınav yapılmadığı, öğretmen adaylarının ideolojilerine göre değerlendirildiği yönündeki tartışmaların vicdanları yaraladığını dile getiren Gaytancıoğlu, “KPSS'den yüksek puan alanların bu puana güvenip öğretmen olma yönünde kurdukları hayaller de düşük mülakat puanı ile birlikte yok olmuştur. Bir puanın bile insan hayatında çok önemli olmasına rağmen KPSS ve sözlü mülakat arasında bu kadar geniş aralıkta puan farklılaşması olması sözlü sınavın güvenilirliğine de gölge düşürmüştür” dedi.
Mülakatta sorulan soruların öğretmen seçme ile alakasız olduğunu da belirten Gaytancıoğlu, “‘Namaz kılıyor musunuz?’ ‘Gezi Süreci hakkında ne düşünüyorsunuz’ şeklindeki sorular ile mülakatlara siyaset karışmıştır” dedi.
Gaytancıoğlu’nun verdiği soru önergesinin metni şu şekilde;
“15 Temmuz Darbe girişimi sonrası ihraç edilen öğretmenlerin yarattığı boşluğu gidermek amacıyla, alım yapılacak sözleşmeli öğretmenlerin mülakatlarının sonuçları açıklanmıştır. Sonuçların açıklanması ile birlikte özellikle mülakat soruları kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışılmaya devam etmektedir. Eğitim Fakültesini bitirmiş, yapılan merkezi sınavlarda gereken puanı almış olan öğretmen adaylarımız neyi, nasıl, ne kadar ölçtüğü,  bilinmeyen bu mülakatlar
sonucunda mağdur olduklarını dile getirmektedirler.
Söz konusu mülakatlarda, öğrencilere soru gruplarının olduğu zarflardan birini seçmesinin istenmesi ve sorulacak soruların öğretmen adayının seçtiği zarf içinden sorulması gerekmesine rağmen mülakatların bu şekilde yapılmadığı öğretmen adayları tarafından dile getirilmektedir. Mülakat soruları ile Liyakat ve donanımın dikkate alınmadığı tarafsız bir sınav yapılmadığı, öğretmen adaylarının ideolojilerine göre değerlendirildiği yönündeki tartışmalar vicdanları yaralamaktadır.

Yine mülakat sonuçlarına göre KPSS'den yüksek puan alanların bu puana güvenip öğretmen olma yönünde kurdukları hayaller de düşük mülakat puanı ile birlikte yok olmuştur.
90'lı puanlar alan öğretmenlere mülakatta 70'li puanlar, 70'li puan alan öğretmenlere 90'lı puanlar verilmesi ile birlikte haksızlığa uğradığına inanan binlerce öğretmen Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere tüm ilgili kurumlara tepkilerini çeşitli şekillerde dile getirmektedir.

Buna göre;

1.Öğretmenlerimizin dile getirdiği mağduriyetini araştırmak, şikâyet ve itiraz dilekçelerini değerlendirmek adına bir çalışmanız var mıdır?

2. Mülakatın öğretmenlere soru zarfı çektirilmeden yaptırıldığı doğru mudur? Bu konuda kamuoyuna net bir bilgi verilecek midir?

3. Kamuoyunda tartışıldığı üzere öğretmen adaylarına  ‘Namaz kılıyor musunuz’ ‘15 Temmuz sürecini değerlendirin’ ‘Gezi'ye katıldınız mı?’ şeklinde sorular sorulmuş mudur?
4. Bu sorular ile öğretmen seçmek arasındaki ilişki nedir?
5. Bir puanın bile insan hayatında çok önemli olmasına rağmen KPSS ve sözlü mülakat arasında bu kadar geniş aralıkta puan farklılaşması olmasının sözlü sınavın güvenilirliğine gölge düşürdüğünü düşünmüyor musunuz?”