CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu, AK Parti'nin meclise getirdiği Anayasa Değişikliği teklifi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Gaytancıoğlu "CHP olarak Türkiye'nin tek adam rejimine götürülmek istenmesine karşı olduklarını vurgulayarak "AKP; aylardır kamuoyunda Partili Cumhurbaşkanlığı, Türk Tipi Başkanlık diye çeşitli adlandırmalar yapıyor ama bir yandan da büyük oranda sistemin Amerika sistemine benzeyeceğini söylüyor. Ancak Sistemin Başkanlıkla yönetilen ülkeler gibi denetleme mekanizması dahi yok. Denetlenmeyen ve Yüce Divan'a sevki imkansız hale getirilmeye çalışılan bir Cumhurbaşkanlığı makamı oluşturulmaya çalışılıyor." dedi. 

Türkiye'de Başkanlık Sisteminin sadece yerleşmiş bir örnek olan Amerika örneği ile analiz edildiğini de ifade eden Gaytancıoğlu, bunun sağlıklı bir analiz olmayacağını da ifade ederek, "Genelde Amerika örneği ile tartışmaya açılan bu konu aslında ülkelerin siyasal gelenekleri ve kültürleri ile alakalı bir konudur. Her tartışmada söz konusu sistem sürekli yerleşmiş örneği ile anlatılıyor, ancak Amerika'daki siyasal kültüre ya da birikime sahip olmayan başka ülkelerde başkanlık sisteminin sonunun nereye vardığının da analiz edilmesi ve tartışılması da çok önemlidir." dedi.

BU SİSTEM BİZİM SİYASAL GELENEĞİMİZE TERS

"Yasama ve yürütme arasında keskin bir güçler ayrılığını öngören başkanlık sistemi bizim siyasal geleneğimize oldukça uzak bir sistemdir." diyen Gaytancıoğlu, tarihimiz boyunca da en önemli atılımların hep parlamenter düzen içerisinde gerçekleştiğini vurguladı. Bu gün parlamenter sisteme bir darbe yapılmak istenmektedir diyen Gaytancıoğlu, "Geçmişimizi ve geleneğimizi bir kenara bırakarak AKP yeni bir düzen getirmek istiyor. Ama sistemin olası sorunlarını göz ardı ediyor. Hükümet milletvekilleri yeryüzünde başkanlık sisteminin çok yaygın olduğu savından hareketle başkanlık sistemini yıllarca övdüler, ancak Amerika'nın çok uzağında olmayan Latin Amerika ülkelerinin bile bu tür sistem değişikliklerinde neler yaşadıklarını göremeyecek kadar olaya dar bakıyorlar.Oysa Latin Amerika'da yetki çatışmaları, başkanın adım adım otoriterileşmesi ve sistemin kilitlenmesi sonucu askeri darbelere zemin hazırlanması sistemin her yönüyle ve her özelliğiyle incelenmesi gerektiğini göstermektedir."  şeklinde konuştu.

PARLAMENTER SİSTEM İSTİKRARSIZLIKSA 14 YILDIR AKP NASIL TEK BAŞINA İKTİDAR?

Parlamenter sistemimin yürütme organını yasamanın denetiminde tutarak otoriterleşme eğilimlerini ve toplumun çoğunluğunun istemediği radikal kararları frenleyen bir sistem olduğunu söyleyen Gaytancıoğlu, “Peki parlamenter sistem kusursuz mudur? Değildir. Sistemin onarılması, güçlendirilmesi gereken yönleri yok mudur? Elbette vardır. Ama başkanlık sistemini savunulurken parlamenter sistem ile ilgili temelsiz eleştiriler ve bununla birlikte parlamentoyu itibarsızlaştırma girişimleri hükümetin tıpkı Latin Amerika ülkelerini analiz etmeyen ya da analiz etmek istemeyen mevcut bakış açısının göstergesidir. İlk söylem yıllardır ortada;
Parlamenter sistem koalisyonlara ve istikrarsızlığa yol açıyor söylemi... Peki o zaman AKP 14 yıldır nasıl tek başına iktidar olabiliyor. Seçim meydanlarında neden istikrarın devamı için oy isteniyor? AKP aslında parlamenter sistemi her eleştirisinde kendisini eleştiriyor."
dedi.

TÜRKİYE'DE HUKUK DEVLETİ ANLAYIŞI GÜÇLENMELİ

"Getirilmek istenen sistemle Cumhurbaşkanı kararname çıkartabilecek ve yasa gücünde karar verme yetkisine sahip olacak, yüksek yargı mensuplarını arayacak. Bu durum Türkiye'de büyük bir kargaşa ve yozlaşmaya neden olacaktır." diyen Gaytancıoğlu, bu durumun otoriterleşmeyi, diktayı artacağını ifade etti. Türkiye'nin uzlaşmacı bir siyasal kültüre, yargının bağımsızlığının tartışılmadığı ve hukuk devletine olan güvenin arttığı bir ortama ihtiyacı olduğunu söyledi.

TÜRKİYE'NİN UÇURUMA SÜRÜKLENMEK İSTEMESİNE SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ

CHP olarak Demokratik Parlamenter sistemi sonuna kadar savunacaklarını belirleyen Gaytancıoğlu, "Türkiye'nin tek adam rejimine bırakılmasına, otoriterleşmesine, siyasi kültürüne aykırı bir sisteme doğru götürülmesine kısaca uçuruma sürüklenmesine izin vermeyeceğiz. Parlamento da, meydanlarda da CHP Demokratik Parlamenter Sistemin devamı için mücadele etmeye ve parlamenter sistemi yaşatmaya devam edecektir." ifadelerini kullandı.